用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買古箏,請大家給意見
go

買古箏,請大家給意見 [複製鏈接]

因啊囡初學, 現在未知有沒有興趣, 所以在煩惱緊, 跟老師買一手還是買二手好,如揾老師買會調音, 自己就好難開口叫他幫手。其實係唔係個個都揾老師買多, 揾老師買大約2,500全包。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:因啊囡初學,+現在未知有沒有興趣,+所以在煩

原帖由 siufa 於 14-03-13 發表
因啊囡初學, 現在未知有沒有興趣, 所以在煩惱緊, 跟老師買一手還是買二手好,如揾老師買會調音, 自己就好難 ...
你不如自己先去格價,太子凱X琴行較多選擇,也可去青X琴行,那裡有初學用(千多元也有)。新買琴,一般都會幫調音(首次)。學任何中樂都必須學調音,小朋友細的話,家長應先學,因為絕大部份中樂器,每天練琴前都必須先調音,試問老師會否每天上你家幫你調音?!古箏調音並不難,普遍用的21弦,也有古箏專用的調音器,很易上手!

siufa 發表於 14-3-13 17:39
因啊囡初學, 現在未知有沒有興趣, 所以在煩惱緊, 跟老師買一手還是買二手好,如揾老師買會調音, 自己就好難 ...

粵華琴行都有好多, 價錢千零起有交易, 唔好少過21弦, 敦煌牌大路啲, 老師會教調音, 如小朋友太細嘅, 你咪一齊聽吓學吓 希望幫到你~~

説得対、古筝一定要定時調音、我初初個調音器非常難用、我以為是自己問題、学吾識、点知後来去到間係牛頭角GE、専売中樂器的、有位老師父教我用個好容易用的、我一学就識、EE+調音完全没有問題、小朋友年紀太細、真係要人HELP 調音。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

謝謝各位的意見。

回覆:買古箏,請大家給意見

請問你哋學古箏,係私人教授還是跟班學? 小朋友什麼年紀開始學比較好? 若果大人想同小朋友一齊學(初期),點樣開始會好啲?

啊囡小一是學校的課外活動學。

choikiuma 發表於 14-3-14 09:12
請問你哋學古箏,係私人教授還是跟班學? 小朋友什麼年紀開始學比較好? 若果大人想同小朋友一齊學(初期),點 ...

我個囡小三學, 一對一, 因為佢有鋼琴底同埋佢都成8歲咁大, 所以我無跟過, 佢自己學同會自己練, 總算ok~~

回覆 siufa 的帖子

你可以琴行比較價錢, 千幾至二千幾都有, 我以前有學個古箏都二十年, 現在都彈到, 要買個調音器, 每次彈都要調音, 所以不要以為老師調音就叫佢買.

回覆:siufa 的帖子

Pls check pm. Thx

現在調音器及拍子機都可以用電話的apps download, 免費的. 但拍子機的聲音就比較少.

‹ 上一主題|下一主題