用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀全英語PN考K
go

讀全英語PN考K [複製鏈接]

請問如果PN全英文 考第二間幼稚園時(應該多數都用中文面試) 會有困難嗎?
   5    0    0    0

回覆:讀全英語PN考K

係屋企講開咩嘢話先???

我覺得有!

我個女本來日常主要用英文對答, 有讀PN, 佢識聽廣東話, 但好多都唔識講.

今年in K1 時, 遇到好多間老師一聽到佢答第一條問題就會好大反應問我地, "佢唔識中文架?", 雖然我地話佢識聽廣東話, 但你已經知無用了...什至有一間龍女校一見佢唔用中文答, 之後要問o既o野都無問 (我見到其他小朋友答緊), 好快就打發咗我地走...

我地結果用咗2個星期聖誕假, intensive 在家全用廣東話對答, 結果佢終於有一個係聖誕假之後in o既學校! 所以我覺得操小朋友中文去面試係有需要o既! 除非該KG有得用英文in (e.g. 蘇浙)

MiiL 發表於 14-3-13 13:12
我覺得有!

我個女本來日常主要用英文對答, 有讀PN, 佢識聽廣東話, 但好多都唔識講.
Totally agree. Most of schools also need the kid to answer in 廣東話,if not, they would ask many many time "what is it in Chinese lei""???

幼稚園面試的問題不難,一般都環繞著生活,如:你叫咩名、顏色或動物等;當中重點是孩子反應和學習態度。

回覆:MiiL 的帖子

係呀。我都親身經歷過。考PN 老師問佢乜來ga. 但佢全答英文。老師問我佢只懂英文?結果囝囝全部用英文回答duck cat cup. 全部答到和做到。結果都是唔收。老師奇怪囝囝做乜唔答中文。

引用:請問如果PN全英文+考第二間幼稚園時(應該

原帖由 langmama 於 14-03-13 發表
請問如果PN全英文 考第二間幼稚園時(應該多數都用中文面試) 會有困難嗎? ...
Cantonese is our mother tongue. most school will test kids in Cantonese. some school test eng n Cantonese in K1. my personal experience is if u want your bb to study in eng pn, u must arrange some interest classes r taught in Cantonese

我女女In PN時全部用英文答,但都收,可能PN基本上肯答又唔喊就OK。

joannec05 發表於 14-3-13 12:59
係屋企講開咩嘢話先???
而家英文多 但如果聽大家咁講法 應該會轉返中文

MiiL 發表於 14-3-13 13:12
我覺得有!

多謝你嘅分享呀!好有用! 我頭先即刻去買左三本中文書返黎同佢講故事 哈哈哈(屋企得兩本中文,其他全部英文XD)

小長方型 發表於 14-3-13 14:22
係呀。我都親身經歷過。考PN 老師問佢乜來ga. 但佢全答英文。老師問我佢只懂英文?結果囝囝全部用英文回答d ...
多謝你嘅分享! 我嘅擔心原來真係成立。。。

webpaupau 發表於 14-3-13 15:12
Cantonese is our mother tongue. most school will test kids in Cantonese. some school test eng n Cant ...
很好的建議~多謝!

另外,我又想問 喺學校大多數時間對住外藉老師 到面試會唔會唔慣對住中國人老師 影響表現呢?因為我個女到而家都好怕陌生。。。

如果屋企講廣東話,學校全英文都無問題。其實去到小一大部份都係廣東話面試的。

引用:如果屋企講廣東話,學校全英文都無問題。其

原帖由 lingan 於 14-03-13 發表
如果屋企講廣東話,學校全英文都無問題。其實去到小一大部份都係廣東話面試的。

...
我就係驚返學學到嘅野係用英文學返黎 到面試佢只識答英文。。。

引用:如果屋企講廣東話,學校全英文都無問題。其

原帖由 lingan 於 14-03-13 發表

...
我就係驚返學學到嘅野係用英文學返黎 到面試佢只識答英文。。。

引用:Quote:原帖由+lingan+於+14-03-13+發表如果

原帖由 langmama 於 14-03-14 發表
唔會,小朋友的語言能力好強的,最緊要父母響屋企係用返廣東話就無問題。

我小囡兒PN係全英語,在家全廣東話,考試一樣係答廣東話的,但又會識聽英文

引用:我小囡兒PN係全英語,在家全廣東話,考試一

原帖由 Justsayhi 於 14-03-16 發表
我小囡兒PN係全英語,在家全廣東話,考試一樣係答廣東話的,但又會識聽英文

...
Thank you for sharing!

我囡兒PN上堂係全英語,在家全廣東話,考試一樣係答廣東話的,但又會識聽英文
‹ 上一主題|下一主題