用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 終於食藥了
go

[過動] 終於食藥了 [複製鏈接]

小朋友今年8歲,adhd,爭扎左年幾,再睇政府話佢係自閉症,跟住再揾多個私家醫生話佢肯定冇自閉,話佢係過度活躍症,終於比佢食藥了,比佢食嗰下其實好唔想,好似比佢食毒藥甘,仲要唔知食幾耐。
我想問有經驗媽媽,你地小朋友多數有咩副作用?
如果佢地唔舒服,你地點安慰佢?
除左一路食藥,再做咩可以再幫多啲佢?如參加啲訓練既話,有咩好介紹?

2    0    0    0

hoiyee67 發表於 14-3-13 10:09
小朋友今年8歲,adhd,爭扎左年幾,再睇政府話佢係自閉症,跟住再揾多個私家醫生話佢肯定冇自閉,話佢係過度 ...
我囝初食藥頭一個星期,作悶作嘔,頭暈,唔舒服到要臥床休息。之後就只是沒胃口。他食了幾年,最近我們發現他本身容易焦慮,食了藥後令他更焦慮,所以轉了另一隻藥。

我還記得當年我看見他很不舒服地躺在床上,心好酸自己暗暗流淚。可以唔食藥的話一定不食。

安慰他過兩三日習慣了那藥就會好好多。小朋友還會即時留意到自己在學校能較專注上課。我通常會問囝囝:今日老師有無叫你個名呀?

通常被老師點名都不會是好事。如果小朋友答老師沒叫過他的名字就當初步OK了。

小朋友適應調較好藥後,家長就要把握時間教他自理和時間管理,教他怎樣做事有條理,訓練他坐定定做完一樣到第二樣等等的生活習慣。這樣,他們習慣後,即使偶然忘記食藥也不會變得太離譜。

藥只能夠幫助他專注,他仍然要學懂怎樣去管理自己的學習、生活、時間等等。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:終於食藥了

尋日食左第一日,佢又冇講咩,有講返比班長'摘'名因為轉堂有僕低同安靜……

回覆 eaglecheung415 的帖子

請問吃那種SUPPLEMENT和看那個醫生, 可介紹下嗎?

回覆 eaglecheung415 的帖子

女女只有專注力不足, 可以食咩, thx
新人進場

回覆:終於食藥了

回覆 eaglecheung415 的帖子 請問吃那種SUPPLEMENT和看那個醫生, 可介紹下嗎

引用:我仔仔6歲,+食緊RITAINA,+開始食左陣我同樓

原帖由 eaglecheung415 於 14-03-27 發表
我仔仔6歲, 食緊RITAINA, 開始食左陣我同樓主一樣好似俾毒藥佢食,
醫開左藥成兩個星期我都未俾仔仔食, 佢 ...
我想問本書在書局找到嗎?

其實附作用都係因人而易, 我之前都好擔心, 因為上睇過會無胃口,頭痛呀咁! 我個仔都係食 RITAINA, 佢開始食到依加都無乜野.....

引用:葡萄籽精華同魚油已經足夠。要睇番小朋友幾

原帖由 eaglecheung415 於 14-04-01 發表
葡萄籽精華同魚油已經足夠。
要睇番小朋友幾大同埋注意食用份量。
請問葡萄籽精華是否有效?但我去看過有d產品說葡萄籽精華是美容功效 只是對皮膚 。沒有寫對專注或其他!所以沒有買!
有沒有產品介紹?

eaglecheung415 發表於 14-3-27 04:14
我仔仔6歲, 食緊RITAINA, 開始食左陣我同樓主一樣好似俾毒藥佢食,
醫開左藥成兩個星期我都未俾仔仔食, 佢 ...
eaglecheung415, 葡萄籽精華有咩功效? 可以share 多D資料比我嗎?

魚油, 你係唔係V字頭個隻?
你仔仔依架幾多歲? 7yr?
佢1日食幾多粒魚油丸?

謝謝!

我仔食了一年, 初初又是反胃, 冇胃口, 好瘦. 近月朋友介紹飲 xx金裝膳xx加, 好掂, 胃口好番, 肥左d.

其實你地咁早發覺係好事, 我個仔由3年班開始由小小問題, 變到4年班好嚴重, 每星期接學校幾次電話, 傾完計會乖, 但乖2日又接電話. 由傾計變打, 大家日日以淚洗面. 最後4年班尾先醒覺去睇e生, 原來是病態, 阿仔都唔想.

可能我個仔係較嚴重先食藥, 所以食藥後變化很大, 完全由一個無藥可救的人變成一個品學兼優學生.  操行由B- 變為A, 好安慰.

回想之前也很自責, 成日以為佢百厭. 如早點去睇E生, 他也不會受了2年苦, 日日比老師話, 返屋企比媽咪又打又罵.  真係完全2個人, 所以千奇唔好好似我咁後知後覺.

請問你們的小朋友在幼稚園時係點?小學才惡化定一直坐唔定及有咩行為?

我仔升K3, 有ADHD傾向, 有行為training, 見佢比k1時都定左d. 有時都有想控制自己情緒. 不過同其他小朋友比, 仲是容易興奮失控. 係咪小學先會知佢是否要藥物控制?

請問你們的小朋友在幼稚園時係點? 我的k1周圍走, k2好左d, 但仲是容易興奮.
‹ 上一主題|下一主題