用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Boxhill vs 嘉德麗
go

Boxhill vs 嘉德麗 [複製鏈接]

火炭Boxhill同第一城嘉德麗大家會點揀?有什麼comments? 又知唔知中,英,普既上堂時間分配嗎?

1    0    0    0

回覆:Boxhill vs 嘉德麗

我不是用家,不過有朋友仔讀boxhill話好鍾意,語境好同埋學校會寫教咗小朋友乜,我覺得幾好,家校合作。我去過學校就細啲。
嘉得麗沒有強調英普,但學費唔平,校舍舊。我自己唔like佢要幼兒背書,三字經、弟子規。要明中文加古語我認為不可能,死背又冇意義了。
我不是用家,請過來人俾啲意見

Boxhill 學生多升讀國際學校,係咪你杯茶?

醒目開學勳章

我仔係嘉記畢業生,英文聽講能力較認讀能力高,普通話完全唔得,中文認字OK!
上咗小一半年,暫時重可以自己理解到題目做功課(包括中英文閱讀理解及數學文字題)考試時閱讀理解及重組句子都應付到!

回覆:COE1205 的帖子

Thanks! 我target本地小學(not International school). 但諗緊如果讀Boxhill,打好英文底。會唔會有利第時小一Interview...不過就想知他們會唔會都教國語...

問過boxhill學校,pn班每星期2堂普通話,上k1之後學中文既比例慢慢會提升,上到k3反而重中文

回覆:lilykksw 的帖子

謝謝分享!如果係咁,Boxhill都好似OK喎...咁有無家長知道嘉德麗既英,普上堂時間分配呢?

醒目開學勳章

引用:謝謝分享!如果係咁,Boxhill都好似OK喎...

原帖由 yufanny1 於 14-03-13 發表
謝謝分享!如果係咁,Boxhill都好似OK喎...咁有無家長知道嘉德麗既英,普上堂時間分配呢?

...
嘉記英文及普通話每日都有堂

謝謝!咁嘉德麗的學生多數上到邊間小學呢?

醒目開學勳章

yufanny1 發表於 14-3-14 09:02
謝謝!咁嘉德麗的學生多數上到邊間小學呢?
派位真係好難講,但多年來都係一胡最多!

胡素貞??我不太熟識,是一間好學校?

COE1205 發表於 14-3-14 08:33
嘉記英文及普通話每日都有堂
請問每日的英文及PTH 時間為多少?Thx!
‹ 上一主題|下一主題