用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 K3 - 公文英文好定劍橋英文好
go

K3 - 公文英文好定劍橋英文好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

K3 - 公文英文好定劍橋英文好

小女今年九月升小一,唔知現在學公文英文好定劍橋英文好,請各位媽咪指點.   

Re: K3 - 公文英文好定劍橋英文好

我都想知道, Thanks

我會揀劍橋英文,因為可以報考試,pass左有認可既証書,一級一級升上去,有系統d! 不過我會等仔仔上小一後才報讀!

醒目開學勳章

咁現在至九月的幾個月好唔好報公文英文操下先呢??
另報劍橋的話,邊個CENTRE好D呢?

LEON 寫道:
我會揀劍橋英文,因為可以報考試,pass左有認可既証書,一級一級升上去,有系統d! 不過我會等仔仔上小一後才報讀!

心心媽,
有冇必要呢幾個月同佢報公文英文?小朋友識應左上公文跟住又要轉劍橋好似唔係幾好咁…

我自己有買d中英文習作自己抽時間教佢,暫時已經足夠!

至於邊個centre好?我未做足夠research,所以唔肯定,但見價錢都有好大差別,有平有貴,暫時考慮報YMCA協辦既cambridge english,時間價錢地點比較適合自己!

如果你有乜資料,請話我知作參考!thanks !

"公文英文"同"劍橋英文"完全是兩回事,不能compare.

劍橋英文較 exam & qualification based,內容以exam為中心,最終目的是考取不同程度(starter, mover, flyer)的證書/資格,令自己的cv更有睇頭。可說是資

醒目開學勳章

LEON

劍橋的話,我會考慮天平或YMCA,其他補習社就咪攪!!

醒目開學勳章

mrs_tom

多謝妳的分析,唔知妳是否有小朋友讀緊公文英呢?可否分享下妳小朋友的進度呢?

我姪女都有考過劍橋試, 但係佢係無join過呢d劍橋英文班, 佢話d paper唔係好難做.  學mrs_tom話, 我姪女考劍橋試係為左升中而考, 想<<自己的cv更有睇頭>>.  

Where can find 劍橋 past paper?  Thanks !!

我的小朋友冇讀過公文英文,因為我認為英文不應是"drill"番黎的。

我的小朋友也沒有讀過劍橋課程,因為我覺得不值得為一個考試接受經年累月的訓練。如果純為這個試,只要睇下past paper,熟習考試形式便夠了。唔知大家有冇考過TOEFL, SAT之類,有幾多人會去讀TOEFL訓練班?其實劍橋試就是這類考試而已。

hi mcheung,

You can download from British Council.

我囡無特別報讀任何有關英文課程, p.1 學期開始,我姑且同她直接報考starter, 後因忘記試期, 亦沒有做任何past paper or revise.  便去考了, 出來的成績都唔錯, 起碼已有資格參考2nd paper. 我給她考的原因是想知道其能力, 不是要一紙證書, 以前我有聽過一些劍橋講座, 覺得好似不太值得.  今年我一樣會直報考試, 看看阿囡有無進步.

至於公文英, 我便完全no idea, 唔係只有公文maths 出名d 咩?

rr  

rr

thanks a  lot...!!!
‹ 上一主題|下一主題