用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好心痛,亦好心淡!
樓主: water13
go

好心痛,亦好心淡! [複製鏈接]

回覆 pkmiao 的帖子

學校叫臻美,但已交還辦學權,消失了。

pkmiao  thank you!  發表於 14-6-8 07:17

引用:Quote:water13+發表於+14-3-11+20:02+阿女

原帖由 little_yolky 於 14-03-12 發表
返學讀書變成了你的事, 阿女當然唔上心, 又唔關佢事, 你仲緊張過佢。
1. 我囡囡小一頭兩個禮拜, 我哋要求佢 ...
我都係exactly用你呢個方法,佢既學業,自己負責,唔識可以問我,我一定會陪佢一齊去搵答案,但我唔會幫佢溫書、執書包,因呢個係佢既責任。 So far我個仔成績都唔錯,我亦唔需要花大量時間同佢struggle學業上既野,大家都開心。

回覆:water13 的帖子

推薦妳睇一本書:會讀書, 作者汪培珽,應該可讓樓主妳有所啟發!!

回覆 organicfans 的帖子

删除

回覆:好心痛,亦好心淡!

其實樓主應該改變自己先, 成績唔代表一切, 培養自我責任先係最重要, 應該從小要佢自我負責, 我個仔係幼稚開始就自己做功課, 我同佢講呢d係係既責任, 係你返學唔係我, 所以你必須喺我放工返到家前做完所有功課, 我亦冇理過佢d功課。 而家佢小一, 仍然做得到, 初時我都有check 佢錯處, 只係想知佢有咩唔識, 有一日, 佢同我講唔使再幫佢check, 因為錯左, 老師會改, 佢就會改正, 我相信係老師教佢既, 我深感安慰, 就冇幫佢check. 默書測驗都只會幫佢溫1-2次, 想佢用自己實力去考, 派卷之後佢會知道自己點解錯左。 老實講, 我覺得學習興趣同自我責任好重要, 你係時候要改改佢既處事態度, 仲有大把路要行, 冇可能幫佢一世。唔通一齊上大學? 返工?

引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

原帖由 eviepa 於 14-03-11 發表
我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
請問你間學校叫咩名?

回覆 Vincywan 的帖子

學校叫臻美,但已交還辦學權,消失了。

回覆 water13 的帖子

me 2
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:其實樓主應該改變自己先,+成績唔代表一切,+

原帖由 shuna 於 14-06-08 發表
其實樓主應該改變自己先, 成績唔代表一切, 培養自我責任先係最重要, 應該從小要佢自我負責, 我個仔係幼稚開 ...

回覆:好心痛,亦好心淡!

我个仔也是如此,今年三年级。从二年级就不认真,我真的下定决心叫他跌倒。从上学期成绩就下跌,班主任也一直说他也没有改善。直到下学期中考成绩出来,他才发现自己成绩不好。他也开始对自己有要求,我反而更不理他的功课,叫他自己承担不认真不努力的后果。并且提出一旦期末考试还不好,明年九月放学后就要参加补习社。就是说他以后玩的时间少了,这样对他的刺激很大。

我把这个情况和他完全地讨论和商量。现在他在学习的态度上也有所改变。我一直觉得小朋友自觉学习是很重要,并且快乐的学习!

‹ 上一主題|下一主題