用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好心痛,亦好心淡!
樓主: water13
go

好心痛,亦好心淡! [複製鏈接]

你估我不會丙她咩,不過已丙到無氣!家中只得我對住佢,大部份時間都在學校,不過可以好肯定收聲手勢一定跟老師學的! 小朋友性格有d是天生的。

識個小孩明明自己做錯,比阿媽鬧,竟然叫阿媽同佢say sorry。我自己都唔係好好多,小孩好細個已叫我去坐quiet corner.  再大d應該會要我解釋自己做錯乜野,要點做先啱,真的是自作業!(講緊我自己)

看過ek高人前背分享,也著手開始放手,由一些不計分的作業開始,做得好就讚是小孩自己的實力,有些成效,遲些功課只會chk 有冇做漏,不會改正,但始終我小孩都是天生失魂,不能有太高的期望,總言之升到班便可。自己本人就要學習一些溝通技巧

scyauchris  這個問題俄也試過,六歲地情緒不太u,我帶她上EQ 班,結果換來她訓我話!當她曳時我想丙佢,佢在書櫃裡拿本不打不駡的書給我看!  發表於 14-3-17 00:08

回覆:好心痛,亦好心淡!

我諗樓主要續步放手了! 我仔小一下學期我也開始放手了,我不會再細看詳情只會問他完成了未、執了書包未。兩個月下來他已很清楚這是他工作一部份,會自己完成。至於默測考,我就未放手,始終還細,可能下年從默書開始。狠心一點吧。我仔欠交功課要記小過的,我內心也憻憻驚驚的。

我都想學下點放手,我個仔(已小二)真的天生無知無覺,考試測驗完全吾緊張。佢響學校成績低分的話,老師會話佢,佢會吾開心同自卑,但這不足以成為他的動力去自已緊張D⋯

樓主,我小朋友都係唔上心既人,做咩事都慢條斯理,做功課發夢,好多時都係我緊張過佢,我都有諗過放手,但係真係好怕佢會退步,可能我係FTM, 同佢跟功課溫習就係我既工作,其實每個小朋友都唔同,你要去了解下佢既問題,係唔想做?還是唔專心?

我自己就每日比60分鐘小朋友做功課,如果做唔晒,就會罰,未收佢既圖書,做功課做啱一份就有個tick, 做錯一題有個cross, 每日只可接受10個cross, 連續4日達標就可以獎一本書or 小禮物or 取回未收左近既書,如果响學校做功課都會有tick, 總之諗d方法利誘佢去完成功課。

另外,佢成日做做下功課就遊魂,我就叫佢set 個10mins 計時,限自己10mins 要完成一份,如果做唔晒,就再用多5mins, 希望佢習慣做快d。

最後一點係,我會經常提佢,點解媽媽要咁做,目的係想佢快d做完功課,可以去玩,去休息,希望佢明白。

回覆:jeremyma 的帖子

Agreed.我也有迷網的時候,休息一會又要站起來再努力。努力包括返思,孩子的長處,怎樣能推動她,怎麼方式適合她。每個孩子性格,每個家庭,學校環境不一。所以不能一本通書唸到老。訓練孩獨立,自信及建立良好習慣,態度也可改善成績。

回覆:jeremyma 的帖子

Agreed.我也有迷網的時候,休息一會又要站起來再努力。努力包括返思,孩子的長處,怎樣能推動她,怎麼方式適合她。每個孩子性格,每個家庭,學校環境不一。所以不能一本通書唸到老。訓練孩獨立,自信及建立良好習慣,態度也可改善成績。

今日阿囡開始考試了,

我係呢2個星期同小三阿囡溫書, 溫書時間佢就一直黑起塊面, 一路溫一路埋怨溫咁多, 我晚晚好似顛婆咁同佢嘈, 我同佢都好傷, 關係好差, 我情緒俾佢激到大爆炸了, 我緊張考試, 佢唔緊張. 終於係星期六我投降休戰, 唔溫啦! 我唔想同阿囡關係差.

yiyiyima 發表於 14-3-12 08:44
你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學 ...

"過程對父母來說挺難的,要時刻克服暴罵的冲動,低分的恐懼,以及教養的迷茫" 說中要害

引用:今日阿囡開始考試了,+我係呢2個星期同小三

原帖由 小時了了 於 14-06-04 發表
今日阿囡開始考試了,

我係呢2個星期同小三阿囡溫書, 溫書時間佢就一直黑起塊面, 一路溫一路埋怨溫咁多,  ...
小三已經唔細,好好的傾下……另外佢黑口黑面你会怎樣對付?

回覆:小時了了 的帖子

試下比d 甜頭佢

引用:識個小孩明明自己做錯,比阿媽鬧,竟然叫阿

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-03-16+發表識

JJDBB 發表於 14-6-4 15:36
小三已經唔細,好好的傾下……另外佢黑口黑面你会怎樣對付?

"黑口黑面點應付?" 我都好想知. 我 EQ 低, 我每次都忍唔住爆炸, 向佢發脾氣. 我知我咁做唔正確, 我依家處理方法係唔同阿囡溫了, 無衝突就無傷害了, 比較消極做法

好多小孩都係咁!其實係咪我地家長有問題?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回覆 mokchingyin0910 的帖子

唯有降低要求,尤其是分數,不要太執着。最緊要是學習過程和態度,如果家長和小朋友溫習時有情緒,小朋友會感到溫習永遠是痛苦的。

如何拿揑時間,拿捏份量。
即幾時放手,放幾多,真是高深。
祝樓主拿揑成功

你這情況, 我建議放學去功課班. 由補習班老師監督平時功課, 1.5小時, 通常黃昏回家巳可完成, 回家讓孩子玩樂, 有些親子時間, 早點睡覺. 黙書測驗考試當然自己再跟進.
我和孩子就這樣過了小一小二的生活, 效果不錯. 兒子巳習慣放學之後第一時間要完成功課, 之後他很自由, 很享受去玩和睇課外書.
你可試試, 應為時未晚的.
最後, 你一定要對孩子賞罰分明. 不然前功盡棄.
Kawaii

回覆 eviepa 的帖子

and also organicfans 發表於 14-3-11 22:38
真的超同意!我女兒6年小學都係過得很愉快,功課不多,半小時至一個小時都可完成。剩低時間就係玩下玩具, ...

求教邊間學校少功課? please pm me 如果唔想開名, 因為我都想幫小子揾啲少功課, 不過我無咩時間上BK, 同埋好似無咩人提, thousand thanks!!!!

‹ 上一主題|下一主題