用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好心痛,亦好心淡!
樓主: water13
go

好心痛,亦好心淡! [複製鏈接]

回覆:water13 的帖子

Same here la....
真係吾知要跟佢果D考試默書測驗到幾時,除左讀書,其他野都冇知冇覺,例如入屋要洗手,趕校車要換衫食野快D,換出來的衣服不要掉得一地都係…吾通男仔都係慢D?

引用:Quote:原帖由+minejoujou+於+14-03-12+發表

原帖由 water13 於 14-03-12 發表
same here
我完全明白你感受想放手,又不敢,怕不停差下去,唔放手,怕遲些放手重難,我有唸可能係佢太依賴,又或嗰句(未開竅)

引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-12+發表sam

原帖由 minejoujou 於 14-03-12 發表
我完全明白你感受想放手,又不敢,怕不停差下去,唔放手,怕遲些放手重難,我有唸可能係佢太依賴,又或 ...
所以真係好茅盾好似之前有jm話唔放手都唔會有好轉,可能放手搏一搏,睇下結果會點?

回覆:好心痛,亦好心淡!

小孩遠小,什麼也不懂!是誰带他到這世界?父母的責任是什麼?見小小困難就放棄?

引用:Quote:原帖由+minejoujou+於+14-03-12+發表

樓主, 你真的試試要慢慢放手了. 明年他便是高小, 你可以幫他幫到 中學 ? 我之前就從我女既最滿意既科 目放手.. 成績更會drop 的, but the result was all hers , not mine . 家長要 adjust 自己對分數既心態先, 加以讚美, 同佢講返下次溫既時候, 要留意 d 咩 ( 不過, 你要遇佢, yes yes yes 先, 到考試時佢又打回原形 ) 我又覺得, 我要比時間佢自己去學習, 自己去緊張, 自己去安排.. 過程一定有高低.. 作為家長態度一定要正面 .. (我自己都學習緊) . 就萛好低分, 唔合格. .都要讚佢攞到"個些小分" ..下次一定好些 ..人既路好長..唔係得小學/ 中學 ..我地要比佢"希望", 有希望佢既生命就會快樂, 平安

annie40  Really like your opinion about HOPE  發表於 14-6-6 09:04

之前的分享: 8、培養孩子的能力家長要放手,在可控的範圍下盡量放手。比如,做一件事,孩子去做,可能只能打30 分,你不滿意,罵他,甚至代替他做了,當時事 情的效果可以打90分。但請家長注意,這90分,永遠是你的90分, 孩子仍然是0分。如果,你讓他做,用他不反感的方式指點一 下,這一次可能只是30分,下一次就有可能是60 分,再下一次,可能就是95分,甚至比你做得更 好。所以,家長要學習聰明地示弱,把機會讓給 孩子,並及時鼓勵肯定孩子。爸爸媽媽終將老去,要學會把舞台適時地讓給孩子,讓他們發 揮。孩子只有在一次次的實踐、思考中,不斷長 大,獨立,然後超越父母。長江後浪拍前浪,我爸爸媽媽常常很幸福地 被我拍死在沙灘上。

annie40  well said.  發表於 14-6-6 09:05

IloveJJ 發表於 14-3-13 08:44
其實我覺得好睇小朋友係咩性格。唔係個個都適合放手,有啲小朋友係需要你引導佢,鼓勵佢,教佢。先了解小朋 ...

你說的正中主題, 家長係要引導佢, 鼓勵佢同教佢, 但唔可以幫佢。每一個孩子都必須要放手, 只是什麼時候放而已。小學嗎? 肯定係好時機, 尤其係初小。因為到高小要開始呈分, 我們又唔敢放手了。小一開始一步一步地放, 成績一下子跌落去, 有三年時間開開心心慢慢適應, 到高小我們只需要幫少少, 中學就可以完全放手了。

校長說, 點解要同小朋友執書包, 點解要同佢哋對功課, 這是他們的責任, 又唔係家長讀書。如果佢哋無做好, 番學俾老師話, 係佢哋應該接受0既, 唔好當成爸媽無做好。

家教會會長有一則分享, 佢仔仔默書成日唔合格, 老師爸媽都苦口婆心叫佢溫習, 但佢話溫咗, 都仲係唔合格。爸爸就話咁係溫得未夠。有一次默書, 又唔合格, 得28分, 爸爸見到大喜, 仔仔問點解咁低份都開心, 爸爸話:你平時得幾分, 今次有二十幾分, 進步咗好多喎, 而且, 你仲有七十幾分0既進步空間呢。我諗, 好多家庭如果小朋友默書二十幾分已經發生家暴了。小朋友有啲快有啲慢, 但我們一日唔敢放手, 佢哋就學唔到, 我們就永遠放不了手。

樓主,我同你都有排捱,小兒小六,今年全放手,上學期,欠帶次數超過40次,唔記得背默。

只可以鼓勵你,叉完電,再戰。別人的方法,不一定合適,畢竟不同的父母,不同的孩子

回覆:eviepa 的帖子

好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點才回家。這種社會風氣已去到不可收拾的地步。
健康小學生活,小朋友放學可以去參加興趣班,到公園玩丶去圖書館看書!
功課丶考試多又深已經成為每間學校比賽去吸引家長的方法!

引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

原帖由 eviepa 於 14-03-11 發表
我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點才回家。這種社會風氣已去到不可收拾的地步。 健康小學生活,小朋友放學可以去參加興趣班,到公園玩丶去圖書館看書! 功課丶考試多又深已經成為每間學校比賽去吸引家長的方法!

引用:好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多

原帖由 superccc 於 14-03-15 發表
好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點 ...
同意!但情况愈來愈失控!越深越多家長認同,哀哉!

不知大家有否養狗,我家附近的狗兒看來是不少患有三高,蹣跚而行,走路的樣子充滿病態。據聞健康的狗兒最理想是出街溜逹三次,可以隨意跑步更佳,終日留家的狗兒會患抑鬱病,嚴重的會演變成精神病。

人和狗也是動物,狗兒的行為和健康直接受生活安排所影響,人兒的處境未知可以支撐多久呢?

我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及測驗,她不會自動温書,叫她温書,她叫我收聲!學校出了時間表,唔通唔提她温書也是錯咩!我自己都覺得自己煩,不過見地無打算温書,真是好擔心。平日功課assignment 我可以不理,不過真係不想個女考試都不温習。不叫她温書真侨好難做到,只是要求她看下本書,其實我都不是要求高。

引用:我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及

原帖由 scyauchris 於 14-03-15 發表
我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及測驗,她不會自動温書,叫她温書,她叫我收聲!學校出了時間表, ...
小一就叫媽媽收聲?

annie40  家裡或親友間有人這樣說話的,孩子只是模仿而已。有因有果。  發表於 14-3-16 09:25

回覆:scyauchris 的帖子

回覆 longlokma 的帖子

agree冇錯!小三成织表,升中吾睇,而家吾執,几时可改善其陋习!
狠d,都要!否則冇得再纠正!

annie40  家裡或親友間有人這樣說話的,孩子只是模仿而已。有因有果。

絕對認同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題