用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好心痛,亦好心淡!
樓主: water13
go

好心痛,亦好心淡! [複製鏈接]

回覆:water13 的帖子

我的小朋友都係完全唔 care 自己的功課同唔會記得幾時考試又唔會自動自覺温習,要你坐在旁邊督實先得,真係又困身又激死!都唔知幾時先可以乖啲獨立啲?他唯一的優點係喜歡閱讀,就算唔温書都要睇書,所以語文科都總算交到差。

回覆:eviepa 的帖子

補充:我女次次考試都不主動溫習,但到考試時成績又平均80幾。我相信佢識,只是學習態度差。已要求轉校,她是10萬個不願意,有跟她約定因功課發脾氣39次以上便轉校,但效果仲差。

引用:你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就

原帖由 sumyau1012 於 14-03-11 發表
你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課 ...
我最近看了一個sharing 及聽了訴心事家庭,要有一個女孩子,做一個成功的父母,要做一個超及正面的人!我個仔小一,也有做功課做的慢的時候,真係激死架!不過最近做了個儲貼紙計劃,他為了貼紙换禮品,我說好乖就有兩個,今曰我六時回家他就做完功課了!我就超讚佢,誇一點,他睡前說:我己禱告了。我問你祈了什麼?他說:我禱告希望我放學後快些做完功課!改变不是一時三刻,大家加油!每個人也有learning curve, 孩子還小,陪多一點不緊要,不過陪的目的,是希望他快些完成,然後玩多點!

happy_lavender    發表於 14-3-12 10:37

引用:Quote:原帖由+eviepa+於+14-03-11+發表老闆

原帖由 water13 於 14-03-11 發表
我明白你意思。只是功課多,沒時間看電視或玩!我試過利誘佢,六點半前完成功課可去公園玩一小時,只玩過一 ...
努力後有成果才是重點!

你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學期結束,操行全班最低。小三上甚至發展到因忘記中英默寫日期,導致默書20多分。間中我都有提醒過,但他自己不上心上腦,我也不刻意強求。還好他慢慢醒過來了,開始緊張自己的功課、操行。現在連老師都贊他進步,他更起勁了,寫下這學期末要達成的目標,以督促自己(希望他不是虎頭蛇尾)。不過,這個過程對父母來說挺難的,要時刻克服暴罵的冲動,低分的恐懼,以及教養的迷茫。1

happy_lavender    發表於 14-3-12 10:39

water13 發表於 14-3-11 20:02
阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢, ...
返學讀書變成了你的事, 阿女當然唔上心, 又唔關佢事, 你仲緊張過佢。
1. 我囡囡小一頭兩個禮拜, 我哋要求佢自己執書包, 等佢瞓覺後會靜靜check佢有無執錯。第三個禮拜開始, 執錯都唔理佢, 終於有一日無帶音欒書被扣一分, 佢就知死。
2. 至於功課, 除非佢唔識主動問我, 如果唔係見佢做錯做漏, 我係唔會理佢的, 因為佢唔識我又教佢或講個啱答案佢知, 老師就唔知佢唔識, 以為佢好掂就弊。
3. 至於默書測驗當然有出手幫, 係幫佢將個默測日期範圍貼响日曆度, 叫佢記得自己溫書。
so far佢唔係最top果批, 但比上不足, 比下有餘, 我放工返去同佢唔駛理溫書同功課, 係一齊學同學仔是非兩母女講八掛好開心。

噚日一放工, 阿囡即刻攞咗本中默俾我睇, 我一睇, 心諗:做乜個 "呀" 字都可以寫錯, 仲有明明叫你記10個足字部首既字, 仲乜剩係識6個。應該可以攞110分, 依家得103分, 有無搞錯。以上當然係心諗無講出口, 講出口既說話係:我都話家姐啲中文一向都咁好, 唔駛爸爸媽媽操心啦, 真係好。爸爸仲要加多句:我覺得佢個 "呀" 字無問題, 係啱的, 不過老師要求嚴格啫。
咁阿囡就好開心, 中文一直默測考都係九十幾分, 唔駛粗心的。一家便宜兩家著, 讚下佢佢又開心, 又主動做得好。

eviepa 發表於 14-3-11 22:05
我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
請問是那一間學校?

引用:Quote:eviepa+發表於+14-3-11+22:05+我從未

原帖由 jojoplanet 於 14-03-12 發表
請問是那一間學校?
重要?

回覆:好心痛,亦好心淡!

一條毛虫就係毛虫, 末脱變成蝴蝶, 你想佢飛?????

yiyiyima 發表於 14-3-12 08:44
你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學 ...
係, 要克服同其他小朋友比較既魔爪談何容易。

回覆:eviepa 的帖子

eviepa 真是一個好難得的前輩,感謝

sumyau1012 發表於 14-3-11 22:35
你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課 ...

1. 發脾氣可能係睡眠不足的徵兆。
2. 發脾氣可能係學習你發脾氣。咁你有無發脾氣?

引用:你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理

原帖由 yiyiyima 於 14-03-12 發表
你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學 ...
真係大挑戰

引用:你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理

原帖由 yiyiyima 於 14-03-12 發表
勁! 我真係放唔到手,唔忍心睇住分數三級跌同日日寫手册!

回覆 water13 的帖子

如果之前幫得好多, 以一次過全部放手的方法, 未必令小朋友可以學懂為自己的事情負責. 佢地會專注於"為何父母不再幫我, 是否不再愛我"的思維, 而不會如家長所願立即改變.
有些小朋友其實可以搵一些可以放手的地方先放手. 例如不計考試分的習作或project, 甚至小測等.
大囡每兩周有一個"成語測驗", 不計考試分, 只是不合格要小息重測. 我們幫她時90-100分. 由於無大影響, 便開始在這方面放手. 立即不合格.  但放手幾次(由參與溫習變為提醒溫習)後, 又上回99分. 佢都唔知幾自豪, 話唔駛靠我地都得. 放手過程中, 要忍受唔合格, 同埋要忍住唔話, 要鼓勵佢下次早點預備, 用自己方法應付.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重覆,尤其粗心大意,改極都改不了,試過唔跟佢,等佢緊張,結果好快已收到兩科老師打來

引用:同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例

原帖由 minejoujou 於 14-03-12 發表
同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重 ...
same here

引用:同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例

原帖由 minejoujou 於 14-03-12 發表
同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重 ...
現在的課程,除非小朋友聰明,否則唔跟,小朋友唔識,唔識就有錯敗感,跟注就無心幾的了!

我仔都係小三,功課自己做晒,不過總有懶的時候,最唔鐘意執書包!佢鐘意幾時做功課,幾時睇電視都得,總之必須9點半入房瞓!

‹ 上一主題|下一主題