用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好心痛,亦好心淡!
go

好心痛,亦好心淡! [複製鏈接]

阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢,例如做齊功課未、書包𢴇左未、幾時温默書同温測考⋯⋯成日就好似係得我一個人緊張咁!昨日提佢做d乜,佢就一句:你好煩呀!我就即刻從昨天開始唔理佢學業上嘅所有嘢,唔同佢睇功課同温習,今日即刻欠交!我係咪真係應該放手唔好再插手佢嘅嘢,等佢自己對自己嘅事負返責任?而家佢讀書好似係我讀咁,放學返黎呢樣唔知,嗰樣唔識。得我一個人努力佢成績點會好吖!真係好激心,又心淡!呻完

14    0    0    0

回覆:water13 的帖子

身同感受!

引用:阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3+now)

原帖由 water13 於 14-03-11 發表
阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢, ...
是,要放手讓她受教訓!小三还有时间唤醒她,别再猶疑了

引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-11+發表阿

原帖由 longlokma 於 14-03-11 發表
是,要放手讓她受教訓!小三还有时间唤醒她,别再猶疑了
我都係咁諗,但係又有d驚

引用:制定時間表,+每日只一次叫佢跟時間表做野,+

原帖由 Nique 於 14-03-11 發表
制定時間表, 每日只一次叫佢跟時間表做野, 做漏第二日無得睇電視或玩.
其實已經無時間睇電視或玩

老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為何只是我緊張?天天都要催促他們做任何工作?」

老闆的朋友:「試一下,若果做不完,十一時也不要讓他們下班!」

老闆:「我一向都要他們做到十二時才准下班,但都無效。」

whywhite22    發表於 14-3-12 12:09
little_yolky  唔明, 可唔可以講白啲?  發表於 14-3-12 09:11

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-03-11+發表

原帖由 water13 於 14-03-11 發表
我都係咁諗,但係又有d驚
與其这样下去也不會有奇蹟,越高年级越难追,不如真的豁出去,争取时间令她快些醒覺,希望為时未晚

自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才再戰。女兒就讓她自己照顧自己一個月吧!

引用:老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為

原帖由 eviepa 於 14-03-11 發表
老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為何只是我緊張?天天都要催促他們做任何工作?」

老闆的朋友:「 ...
我明白你意思。只是功課多,沒時間看電視或玩!我試過利誘佢,六點半前完成功課可去公園玩一小時,只玩過一兩次,之後次次做到七八點

臣臣媽  我曾經試埋銀彈政策㖭,又帶佢去睇醫生,初初食咗葯有改善,之後回復原形,嘔血﹗  發表於 14-3-18 15:53

引用:自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-03-11 發表
自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才再戰。女兒就讓她自己照顧自己一個月吧! ...
真係想試下!不過我只係諗過去三幾日

引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-11+發表我

原帖由 longlokma 於 14-03-11 發表
與其这样下去也不會有奇蹟,越高年级越难追,不如真的豁出去,争取时间令她快些醒覺,希望為时未晚

...
都有道理

回覆:water13 的帖子

7,8 點唔算做得夜啦, 10,11點先叫夜

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他們做事,否則每一個都不會做事。很多奴隸的生涯就是做做做,天一亮就要做,做到睡覺才能停止,沒完沒了,沒有希望,人生何來積極性?古語有云:「人生無夢想,同條鹹魚有乜分別?」

要一個小孩天一亮就上學,課後一直做功課,沒有時間玩耍,沒有時間看電視,這樣的生活,和奴隸有多大的分別?要求他有積極性,比駱駝鑽針孔更難。

香港有幾百間小學,有功課多的也有功課少的。如果我是你,孩子的學校功課多到抽不出時間玩耍、看電視的話,我會毫不猶疑地為孩子轉校。

我自己十二年前就為女兒找了一間很少功課、沒有默書、沒有測驗的學校,學校對考試的成績也不很看重。女兒每天通常都有三小時或以上的自由活動時間。到高小,她仍是band 1,現在要考文憑試了,還不是智珠在握?

annie40  well said.  But would recommend other choice of entertainment instead of watching TV.  發表於 14-6-6 12:15
careysum  講得好, 贏左學業但輸左關係有何用? 只是睇到開頭個段野, 我已經感到好大壓力, 何況只是一個小三小朋友  發表於 14-3-12 11:31

引用:7,8+點唔算做得夜啦,+10,11點先叫夜 +

原帖由 jswailam928 於 14-03-11 發表
7,8 點唔算做得夜啦, 10,11點先叫夜
係快都7、8點

引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
Eviepa,我有睇你嘅帖,亦開始每日同阿女伴讀中。同埋考慮緊喺下個學年轉校

你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠,為何不好好享受人生?

不知你有沒有看我女兒如果渡過小學和中學:

《一個愉快而有效學習的個案》
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2701200

回覆:eviepa 的帖子

你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課,也試過很多次,功課後任玩(我請假陪佢做功課才可以安時完成))。但她就是沒有自覺去做功課。現在晚晚我回家後才做,而且經常發脾氣,那我可以怎樣做?

引用:你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠

你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠,為何不好好享受人生?

不知你有沒有看我女兒如果渡過小學和中 ...
你嘅帖我都有收藏,希望效法你嘅方法!我都知道要阿女成績有進步係需要好多時間,再者我地起步比人慢,我唔敢諗要阿女名列前茅,但求佢唔好失去學習興趣同動機,於願足矣!

引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
真的超同意!我女兒6年小學都係過得很愉快,功課不多,半小時至一個小時都可完成。剩低時間就係玩下玩具,睇卡通,砌下佢嘅至愛微型屋,畫畫,甚至可以將畫去投稿.......而家都係b1中學讀,成續中上,所以我覺得小朋友讀書係持久戰,每天唔好拖得太長令佢怕咗先。

pkmiao  求教邊間學校少功課? 如果唔想開名please pm me, 因為我都想幫小子揾啲少功課, 不過我無咩時間上BK, EK, 同埋好似無咩人提, thousand thanks!!!!  發表於 14-6-8 07:59
‹ 上一主題|下一主題