用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請勿過份催谷學習
go

請勿過份催谷學習 [複製鏈接]

8    1    0    0

回覆 naughtybj 的帖子

就算以我們自己呢一代身邊的朋友為例,都不難發現好多當年讀書好叻但EQ較低既同學如今工作一般或者生活唔開心,反而讀書一般但EQ好叻既就穩到好好既工作,或者至少生活得好開心

所以呢個時代,培養EQ同IQ一樣重要!

lauwingtai    發表於 14-3-13 13:43
Chirley    發表於 14-3-13 10:41
囝囝mama    發表於 14-3-11 20:08
heidya    發表於 14-3-11 18:54

值得深思

回覆:請勿過份催谷學習

回覆:請勿過份催谷學習

請問知唔知自由玩入面個公園响邊度?好想帶仔仔女女去玩下

Networking and social skills are much more important in my opinion.

kyleebc  Agree  發表於 14-3-13 16:17
Chirley    發表於 14-3-13 10:42

引用:Networking+and+social+skills+are+much+mo

原帖由 victoryu19 於 14-03-13 發表
Networking and social skills are much more important in my opinion.
totally agree. let them play freely. but, most of my friends just bring tbeir kids for interests class, it is very difficult to ask my friends to bring their kids to the park or playground. so, my bb always play alone in the playground.

d家長成日問「Happy school 幼稚園會唔會太hea, 學唔到野, 上小一會否跟唔上」, 而家一個臨床研究就解答晒。

上到小一後, 「學業成績」是「有形的、有分數睇的」,  「領導能力、社交能力、EQ、解難能力」是「無形的、冇分數睇的」。

學術型幼稚園的小一優勢在於前者 ; Happy School幼稚園的小一優勢在於後者。

d Happy School幼稚園家長成日擔心小朋友上小一後, 學業成績會跟唔上, 會後悔, 但其實讀Happy School的小孩在領導能力、社交能力、EQ、解難能力上可能領先其他小朋友很多, 只是這些優勢冇分數睇, 所以你都唔知自己個仔女咁叻。

上次舊同學聚會, 有三人帶小朋友出來玩, 有個讀Happy School K2的弟弟, 和兩個讀學術型幼稚園 K3的哥哥, 結果由頭到尾都係 K2小弟弟做領袖, 帶住兩個K3大哥哥四圍玩, 優勢顯而易見。

我一向都鼓勵人報Happy School幼稚園, 自己亦然。小一學業落後可以慢慢追, 反正小五先到呈分試, 但在其他能力落後, 就未必追到, 可能成世都咁鵪鶉, 因為小學除了體育堂, 冇課堂會俾你群體玩, 大家都要坐定定讀中英數常。

幼稚園階段是發展其他能力的最佳機會, 以上研究就是有力例証, 類似硏究將來愈多愈好, 等家長有多D資訊, 唔駛一味追捧學術型幼稚園。

poodlema  講得好好!   發表於 14-3-19 10:49
chucimama  非常同意  發表於 14-3-18 00:05
rainbowcov  又未必一定的。  發表於 14-3-13 17:17

lauwingtai 發表於 14-3-13 14:50
d家長成日問「Happy school 幼稚園會唔會太hea, 學唔到野, 上小一會否跟唔上」, 而家一個臨床研究就解答晒 ...
你講得好好,非常認同

學術型幼稚園和Happy School幼稚園, 其實都可以令小朋友有快樂幼稚園生活...只係父母怎樣教和小朋友本身性格...我好唔明点解要認為學術型幼稚園小朋友就會唔開心, 童年唔快樂? 小朋友開心和快樂係父母比佢, 唔係depand on 讀邊類型幼稚園. 父母搵幼稚園亦唔係在乎邊類型幼稚園, 係在乎自己小朋友性格, 幼稚園教學理念, 去interview 時對學校感覺 (特別老師態度),幼稚園教學方式, 同父母經濟能力..而唔係睇happy School or 學術型....

引用:學術型幼稚園和Happy+School幼稚園,+其實都

原帖由 lizwai2003 於 14-03-13 發表
學術型幼稚園和Happy School幼稚園, 其實都可以令小朋友有快樂幼稚園生活...只係父母怎樣教和小朋友本身性 ...
超级同意!.幼稚園每日3小時,每個月才60小時,還未計放長假/暑期的休假;學校的影響是有,但餘下的時間佔多,父母當因應學校的不足作出補短。我相信每間幼稚園的理念和大方向都是作育英才,只是採用的方式有所不同。個人意見是,倘入讀了學術型掌校,家長應將課餘重點放於啟發思考創意上;相反,進了Happy school的,便可能要自行平衡學術上的不足。我們常聽見人說:“小朋友讀了學術型幼稚園,變得呆板單向不懂思考“或“小朋友讀了開心幼稚園上小學跟不上、完全脫軌“,但又有否清楚瞭解過家長在學校以外給予的支援和平衡方案是否足夠呢?如果這些家長是全部倚仗學校,得出如此結果也是很有可能的。如果說學校類型對孩子有這樣深遠的影響,那麽全職母親與在職母親對孩子的發展可能影響更甚!然而,光靠工人姐姐照顧的孩子一定比全職母親的差嗎?這又不盡然。看只看父母在僅有的時間裏如何善用作培育而已!純粹個人意見。·

成日都有人誤解一些報告或評論, 唔係話學術型幼稚園教出來的小朋友一定冇咁開心, 一定低社交能力; 正如讀Happy School都唔一定學術成績差, 唔一定讀小一追唔上。父母的教育的確好緊要。

以上報告是指出, 在解難及溝通能力上, 受訪的學生裡頭, 「學術型幼稚園學生」有23%出現問題,「遊戲型幼稚園學生」只有3%出現問題, 話「遊戲型」一定冇問題嗎? 也有3%有問題; 「學術型」又一定有問題嗎? 也有77%冇問題。呢個世界冇一竹篙可以打晒打一船人, 只係「學術型」比「遊戲型」在這硏究中, 出現問題的機會高幾倍。

大家當然可以質疑這些硏究的結果啦! 因為始終sample size的確細, 但大家要想想, 教育學院做乜要用經費去做「學術型和遊戲型幼稚園在解難及溝通能力上分别」的調查, 而唔去做「學術型和遊戲型幼稚園在學術能力上分别」的調查, 堂堂一個教育學院, 佢覺得邊個問題更值得關注。

「學術型學生」有23%出現問題, 也有77%冇問題;「遊戲型學生」有3%出現問題, 有97%冇問題。無論大家信唔信服都好, 這是這次硏究的結果。

我亦唔係叫大家一定唔好讀學術型幼稚園, 其他家長話齋, 父母教育都好緊要, 盡量避免子女變成那有問題的23%囉! 都係為仔女好啫!

heidya    發表於 14-3-13 17:50

引用:成日都有人誤解一些報告或評論,+唔係話學術

原帖由 lauwingtai 於 14-03-13 發表
成日都有人誤解一些報告或評論, 唔係話學術型幼稚園教出來的小朋友一定冇咁開心, 一定低社交能力; 正如讀Ha ...

成日都有人誤解一些報告或評論, 唔係話學術型幼稚園教出來的小朋友一定冇咁開心, 一定低社交能力; 正如讀Ha ...
超級同意!小孩心理、心智、人生態度,根本是父母教的,不要推畀學校。父母的教育方向、目標、身教最重要。不要人云亦云。身邊有好多學術型小孩、玩遊戲型小孩,同樣快樂!遊戲、讀書也能兼顧!

引用:學術型幼稚園和Happy+School幼稚園,+其實都

學術型幼稚園和Happy School幼稚園, 其實都可以令小朋友有快樂幼稚園生活...只係父母怎樣教和小朋友本身性 ...
認同

講得好,其實也要父母自己“執生“!吊詭和無奈的是,這個社會教育政策與孩童實際發展需要卻又背道而馳!讀國際學校應該是最能讓孩子自由發展的罷,但這些孩子最終除了出國外,在本土得到的升學空間卻又陝窄不已!還有的是,我們的教育已趨向瘋癲化,世界各地有那處可見如本港家長般爲小朋友通宵排隊、過關斬將、報讀什麽面試班的“盛況“?環境迫成,所有官津校小一、二已10幾份功課,每晚要做至十一時...追求學術是大勢所趨,也是家長小朋友最無奈的事。願所有小朋友也開心快樂,身心平衡發展,最好當然是又讀得又玩得!!

Agree!!

nasu 發表於 14-3-13 18:05
超級同意!小孩心理、心智、人生態度,根本是父母教的,不要推畀學校。父母的教育方向、目標、身教最重要。 ...
對呢! 很多小朋友本身已經讀學術型名幼, 放學仲要去補習, 學跳舞, 學樂器, 做乜唔去公園同其他小朋友玩下? 其實一d我地細個玩開的遊戲很重要, 甚麼狐狸先生呀, 丟手巾, 紅綠燈, 荷媽, 兵捉賊, 全部都在提升小朋友的社交、想像、策略、領導、解難能力, 這些是任何補習班都學不到的。其實, 唔係話學跳舞學樂器唔開心, 但學跳舞學樂器的開心是來自滿足感, 但遊戲的開心是純純粹粹的開心, 不含其他原因, 這是很重要的, 單純的腦激素分泌, 很多人成長後性格樂觀積極, 就是因為年少時遊戲多。大家有冇見過人拉小提琴會拉到笑得咔咔聲?

ashleycece    發表於 14-4-2 11:09

引用:Quote:nasu+發表於+14-3-13+18:05+超級同意

對呢! 很多小朋友本身已經讀學術型名幼, 放學仲要去補習, 學跳舞, 學樂器, 做乜唔去公園同其他小朋友玩下?  ...
這我非常贊同!興趣班絕不能取代正常小朋友社交和互動...小女屬超活潑好動型,在街上會肆意跳舞、做默劇自娛,很多人說我縱她,要堅守一些規距,例如在街上必需緊拖父母。然而我卻很享受看到她童稚的歡樂,在許可的情況下,例如冇危險、場合不影響他人,我會由她奔放一番....

lauwingtai  same here  發表於 14-3-13 23:18
‹ 上一主題|下一主題