用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎 ...
樓主: f6f
go

聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎? [複製鏈接]

為何家長唔出聲,要求教育局唔好禁止學校通知結果?我認為禁止學校通知結果根本就不合理。

ChiChiPaPa 發表於 14-3-15 13:37
為何家長唔出聲,要求教育局唔好禁止學校通知結果?我認為禁止學校通知結果根本就不合理。 ...
我贊成你的說法,要有 Guts 提出改變,而不是偷偷摸摸!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

所有面試已完成. 真係有興趣知道, 所謂明示/暗示會係用乜野方法.

是否在面試時問特定的問題?

又會唔會有人試過收到明示/暗示, 最後都無收呢?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

有暗示幾好.

暗示就話幾時註冊見咁啦~  不過都有人試過撻Q!

回覆:palmchristy 的帖子

無論明示或暗示, 大家都要等到7月8日收到通知書才知派了那間學校, 當日對明示或暗示的理解會否出錯, 真的要到時才知曉。

就是因為不清楚, 所以造就家長們對直資學校的追捧, 簽了offer就從此不用提心吊膽。

我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已同學校報喜,被一間好勁的津貼男校收咗。

回覆 palmchristy 的帖子

我去年經驗是學校說明只有一次面試沒有2ND IN.但一星期後叫我小朋友要去學校補資料.去到先知原來有20幾個小朋友分二批見校長閒談補資料.咁算唔算暗示?? 可惜我們選了另一間直資學校而不知最後結果.

引用:我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已

原帖由 Phoebenana 於 14-03-31 發表
我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已同學校報喜,被一間好勁的津貼男校收咗。 ...
咁其實話就話唔可以講,都係自欺欺人,有中學係2nd in 得番六七十人,有得in 果d 入到咪又係高唱入雲 ,話就話七月公怖,你in 都無得in 或無 2nd in 咪等於話比你聽唔得!

Horsebbj 發表於 14-3-31 19:55
無論明示或暗示, 大家都要等到7月8日收到通知書才知派了那間學校, 當日對明示或暗示的理解會否出錯, 真 ...

當日面試SPCS時, 有朋友的孩子被問某條題目, 後來果然被收了.  所以想知道大家有沒有這樣的經歷.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

penpen 發表於 14-3-31 18:47
暗示就話幾時註冊見咁啦~  不過都有人試過撻Q!
如果咁就係明示了.

但都聽過人聽到所謂明示/暗示後撻Q,唔知係校長表示得唔清晰/客氣定位家長敏感咯

penpen 發表於 14-4-1 10:27

但都聽過人聽到所謂明示/暗示後撻Q,唔知係校長表示得唔清晰/客氣定位家長敏感咯: ...
不論係明示抑或暗示,最好都係暫且當客氣說話算了。坦白說,人家明示是真係好明的,直情叫你買定校服,叫你唔好去搵阿拔的。那些希望你乜,希望你物,希望開學時見到你.......要估估下的就真係唔好太認真!
:verycold: :verycold: :verycold:

bb560 發表於 14-3-10 17:39
叫D学生唔好註冊直資!

goodboy1    發表於 14-4-2 09:12

ohnono 發表於 14-4-2 01:39
不論係明示抑或暗示,最好都係暫且當客氣說話算了。坦白說,人家明示是真係好明的,直情叫你買定校服,叫你 ...
你講得arm, 個小朋友是你的. 如果暗示會收你到時唔收而你又以為佢收硬你唔去in其他學校, 到時一個唔好彩無收你果陣時都唔知點算....

f6f 發表於 14-4-2 09:16
你講得arm, 個小朋友是你的. 如果暗示會收你到時唔收而你又以為佢收硬你唔去in其他學校, 到時一個唔好彩無 ...

無論收到明示或暗示, 每一次面試都要全力以付, 一日未見到張派位証, 仍是不能安心.

sara11  同我上年既心態相同!  一日未見張派位証, 都唔敢同朋友講收左我個仔!   發表於 14-4-2 10:33
‹ 上一主題|下一主題