用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培橋優點 ?
go

培橋優點 ? [複製鏈接]

大家指教一下....英文教學嗎 ?
學費多少 ?

8    0    0    0

回覆:baby-town 的帖子

優點實在太多喇!不知從何說起,如有時間的話,可慢慢瀏覽此專區之帖子,閣下自然可領略到培僑之優點及受歡迎之處!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回覆:壞寶貝 的帖子

Quote from Ms JadeW
中文:老師話就算吾識普通話,半年後佢地口音及能力肯定叻過好多家長。會用2個月時間教拼音!書本用繁體版人教書,字語都很優美,亦會教唐詩,仲有中國藝術課,教相聲、京劇、詩詞等。功課需要每天朗讀1文、會有工作紙練習咁。很重視閱讀! 英文:用專題教學!很多閱讀寫作機會及需要。每天日記、周記,寫作老師批改會按教學目標修改注重部分,教拼音、需朗讀,每周規定書籍閱讀報告,另有自行選讀書籍需每天閱讀,會按孩子程度分級做閱讀,並紀錄進度,亦有線上閱讀課程。會有英文表演活動,教音樂、話劇、朗誦、跳舞等。 數學:感覺有點像中文版enopi, 教授核心計算技巧(enopi式的加減)、解題技巧、數學規律、邏輯、綜合應用。有線上數學常識練習可免費做!以互動、活動小組活動及探究學習,令小孩互相幫助,加深課題認知! 成長:可理解作常識。分6專題學習。5、6年級開始一半用英文上堂。會有參觀、外出考察、探索等。(其中一個專題好似是關於香港及祖國)。 藝術:感覺很專業。冇家課。有藝術欣賞導賞。 音樂:1-2 學敲擊,3-6專注一樂器。學費已包專業老師授課。仲會按皇家音樂學院的樂理考試課程教授,方便學生 考試。有合唱團、節奏樂團、中樂團、西樂團同中鼓團。定期有音樂會供學生表演。 體育:1-2一般項目,3-4開始教6項核心項目:足球、籃球、排球、羽毛球、游泳(按能力分班)、田徑,仲有體能。5-6專注其中一項,再加認識其他新派運動。 課外活動:聽來不多。話已融入教學裡。有校隊、制服團隊、奧數及科學。 英文有精靈班,會讀高一級。由1下開始入2年級一起上課。由老師按能力挑選。 仲有教學語言: 中、數:普 (中學數學:會轉英) 英:英 成長: 粵為主、小部份係普、高小一半英一半普/粵 其他: 好似主要係粵、小部份係普。但佢地既POWERPOINT又用英文既, 所以吾係好知係點。 中英都有教拼音、要學生朗讀給父母聽, 同有書寫字體訓練。 聽完覺得真係要睇好多書: 中英數3科都有要睇既書。 好岩我地教學既理念, 吾係做練習去學語文, 而係要睇書、講同寫去學習。

73662710  一间非常好的学挍!  發表於 14-3-14 12:48

學費:每年約兩萬四仟元

THANK YOU

請問難考嗎

回覆:bluesham 的帖子

今年約2,800小朋友報考,只收160名,難考與否,見仁見智!

回覆:sspang 的帖子

縱觀各直資及私校,培僑對考生學術(academic )方面要求頗高。

今年發現:小一中文默書由往年全年默了6次左右,今年小一變成是隔周默了。小二更變成是每周默,老師小孩都在追趕課程!主科中英數的考試由以往二測一考也靜悄悄的改成了三測一考!數學更增添了每周/隔周小測!功課由小一平均每天2-3樣,今年小一增至3-4樣,而小二亦是3-5樣,工作紙、補充也增多了。
學術明顯在校長的推動下直線加強中,對於喜歡輕鬆一點學習環境的家長,大家可能要再評估思考一下!

引用:今年發現:小一中文默書由往年全年默了6次

原帖由 JadeW 於 14-03-15 發表
今年發現:小一中文默書由往年全年默了6次左右,今年小一變成是隔周默了。小二更變成是每周默,老師小孩都 ...
報考前諗住俾小朋友輕鬆愉快上學,點知仲忙過D官津校,依家都係愉快上學,不過要十一點先上床瞓,冇偈喇!校長話讀完十二年就派一張大學入場卷,唔勤力D,點達成校長及家長願望,家長們辛苦D喇!

回覆:JadeW 的帖子

多謝你的分享。真係同我當初報讀時有點出入。唉!

壞寶貝 發表於 14-3-15 11:30
報考前諗住俾小朋友輕鬆愉快上學,點知仲忙過D官津校,依家都係愉快上學,不過要十一點先上床瞓,冇偈喇! ...
十一點先上到床?因為功課?晚晚都係咁?你覺得多數同學仔都要做到咁夜,定係個別情況?

如果多數小朋友係咁,我覺得唔理想,值得同學校反映;如果係個別情況,可能要唸辦法幫下小朋友⋯ 加油!

回覆:A-Mum 的帖子

小兒今年讀小一,平時9:30-10:00上牀。

中文默書上學期只默了6次,而且只是默字(不是詞語)。下學期開始明顯加深,有詞語及一段讀默/背默文章,每兩星期一次。
英文方面,上學期默8次,每次8個字。下學期每星期默一次,每次8個字加5個unseen(只加分,不扣分)

欣賞學校以循序漸進的方式慢慢加深要求,讓小朋友有時間適應。

與小兒幼稚園同學的家長交流過,個人認為培僑不算非常輕鬆,但相對一般官津小學可説是輕鬆多了。

A-Mum   我見好多小一、小二同學仔去圖書館借書,所以我估功課量應該合理  發表於 14-3-16 21:41

引用:Quote:壞寶貝+發表於+14-3-15+11:30+報考前

原帖由 A-Mum 於 14-03-16 發表
十一點先上到床?因為功課?晚晚都係咁?你覺得多數同學仔都要做到咁夜,定係個別情況?

如果多數小朋友係 ...
咁又唔係每日都十一点,但十点前上床就甚少!學校功課每日約1.5至2小時,網上功課約45分鐘,備課及温習約一小時,已經盡量精簡。有時都幾佩服其他同學仲可以參加課外活動(星期一至五)。如只應付學校及功課,九点都可上床,但成績可能跟唔上落後於人。

A-Mum  哦,明白!我都奇怪,明明記得你想英文跳班,點會做唔切功課  發表於 14-3-16 21:38

阿仔做網上功課都可以做成粒鐘!佢好喜歡做英文,我係要佢做完所有功課、練完琴先准佢做,獎勵黎嫁!
溫書基本上我冇要求佢日日溫,係測考前就同佢review 功課既錯誤,再做些相關練習,知道佢明白課堂內容就足夠了!

我仔小二平均每日6點返到屋企(課外活動原故),十時到十時半上床,早上6:15起床,7:00上校巴。只能睡約8小時。

作息大至相同!只係囝囝上課唔專心,似讀僅K2!真正上課係8点後(晚上)。

回覆 壞寶貝 的帖子

你滿意小朋友現時的狀況嗎?如果你覺得唔理想,會唔會試下其他方法?

我兩個小朋友初小時都係九點至九點半瞓,瞓覺時間固定左,再跟重要性安排活動。唔夠瞓好難上堂專心,學野會慢,記性又會無咁好,健康都差 D。

唔夠時間不如唔預習?預習有好處,不過小朋友上堂可能會覺得悶,反而唔聽書,變成依頼你。
預習同溫習都只係學到一樣嘅野,預習嘅時間就算唔瞓晒佢,改為睇課外書、玩益智遊戲、參加課外活動,長遠小朋友反而可以學到更多更廣。

低小係最適宜試學習方法同訓練獨立,低小行到啱自己條路,高小就唔駛煩,值得架。

引用:回覆+壞寶貝+的帖子 你滿意小朋友現時的狀

原帖由 A-Mum 於 14-03-18 發表
回覆 壞寶貝 的帖子

你滿意小朋友現時的狀況嗎?如果你覺得唔理想,會唔會試下其他方法?
謝謝!
已盡量提供八小時睡眠。如果佢懂得依賴我,咁問題已經解決咗,依家等僅佢開竅!

A-Mum  加油!   發表於 14-3-19 14:33

JadeW 發表於 14-3-15 10:50
今年發現:小一中文默書由往年全年默了6次左右,今年小一變成是隔周默了。小二更變成是每周默,老師小孩都 ...
非常同意。

你们是两个孩子都在培桥吗?我觉得现在有向传统学校靠拢了。

‹ 上一主題|下一主題