用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?
go

民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇? [複製鏈接]

最近好煩惱, 因為呢兩間都收左, 但唔知點選好...
如果唔係LOCATION問題, 我一定會選SPK...
我個小朋友係女女, 但我地住荃灣, 而家仲搵緊校車...
問左學校代理O既校車佢話暫時無呢條線, 要等5月見面睇左有幾多家長先決定開唔開呢條線...
好想阿女入SPK, 當初抱住試下心態, 知道競爭好大, 好難先會入到...
民生唔係唔好, 但相比下, 直上小一O既機會率比民生高, 而且仲要係英文小學...
呢個人生交差點真係令我好頭痛, 有無姊妹比D意見我?

1    0    0    0

spk la

回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇?

Spk升小學機會的確高d,而且又係英小。
民生升民小係不可同時參加大抽獎,你要考慮清楚。

有可能搬屋嗎? 荃灣去真的幾遠... 仲要係小學, 中學都要遠....

因為真係機會難得,所以我老公前幾日說了一句如果你唔俾佢讀,你會後悔,縱使3年的事後無人知,亦無人預計到最後會係點。

有無試過NANNY BUS.....?

唔搬就搵褓母車, 有車去荃灣, 不過你要預左耐. 你可以問下MS架車既上落車時間比較下, 不過講小學就應該SPK升小%高過MS, 而且可以抽獎

緊係SPK啦,如果長遠來講,可以考慮搬屋就小朋友讀書。

其實你要考慮既唔止幼稚園, 幼稚園9:00上堂, 早極7:30上車都叫OK, 但上到小學呢, 可能8:00就上堂架啦, 到時你唔搬近D仲住響荃灣, 小朋友要摸黑返學, 會唔會太辛苦呢?

Spk la
搬就慢慢諗

at903    發表於 14-3-11 12:23

好明白你嘅煩惱,我而家都有同一問題。我煩緊究竟系揀真光100%升小仲可以有機會帶細路入半條龍,定系SPK好。如果你只系因地址,反而我覺得搬屋比較好。因始終如升上去要讀好多年,日日咁搭太耐小朋友會比較攰。不過無論如何決定,我相信父母都系想盡能力俾最好嘅自己嘅囝囡。

其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學校一味諗點對小朋友「最好」,大家都係家庭一份子,點解唔揀對大人細路「最合適」呢?

例如,日日坐保母車由荃灣去銅鑼灣,又dull路隧道又塞車,返3個鐘學坐2個鐘先到,天未光早吃餐lunch 又遲遲先有得食,對小朋友好咩?

又例如,大人選擇搬屋,港島區2萬蚊租先得間「豆腐潤」咁大嘅屋,買屋則幾佰萬,電費又貴。仲未計自己返工時間,日日自己搭2個鐘頭工冇親子時間或一齊食飯,值咩?(如返港島工則另計),或者FTM/dad唔駛做兼大把錢買屋又冇所謂。

我覺得given 2間都係好學校,大人諗下不阻家庭生活去選取「最合適」嘅學校。

我不是怪獸家長,我養小朋友給他所需之餘,諗諗仔女要乜、老公要乜,同自己要乜。

引用:其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間

原帖由 angie_mama 於 14-03-10 發表
其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學 ...
講得好。就算為了仔女,都要顧及全家需要

回覆:wonderland07 的帖子

還要計算埋由幼稚園至中學每年都要交三萬以上的學費。讀得名校又要預左要興趣班,補習等等

睇吓有冇nanny bus由荃灣去銅鑼灣,如果行西隧,好快的。

引用:其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間

原帖由 angie_mama 於 14-03-10 發表
其實,如果學校2間都係好學校,揀任何一間,已對得住小朋友有餘。我覺得大人自諗諗自己,我真係唔覺得揀學 ...
絕對啱,勉強冇幸福!!

我都覺得你哋講得好啱。我講嘅盡能力,意思亦都系自己能力範圍。囝囡亦都系有呢個家先會有佢哋嘅各樣生活。只不過父母有時都會希望自己幫小朋友做一個好嘅選擇。因始終而家揀嘅系我哋,而唔系小朋友自己。(小朋友大個自己揀嘅就應該自己承擔)。反正出發點都系父母對囝囡嘅愛。

如果真係揀SPK am, 轉下午會唔會無咁辛苦

兩間的教育模式好不同,英普班著重語境,對幼兒語言發展相當有效,而SPK歷史悠久和傳統名校。

回覆:民生(英普) VS SPK(AM) 你會點選擇

搬啦!唔使諗咁多。

‹ 上一主題|下一主題