用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試都未考,我已開始擔心
樓主: cchan2002
go

呈分試都未考,我已開始擔心 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:呈分試都未考,我已開始擔心

老師當時在自行時已講亞囡係第一組別,早前老師同亞囡講唔算邊緣人,但B1c始終有危機感。

回覆 cchan2002 的帖子

話就話計三次考試,但月尾個測驗己佔呈分十几%,計埋好理上好似四次。真系平常心,自知冇可能再進步只其望冇退太多步就己開心。

in fact, the pressure is afraid of mismatching of band or over estimated the band of our child

上年我都經歷過此等煎熬…但到等三次呈分已放了很多…因覺得要做的已做了,順其自然罷!
回想兒子在p5到p6其間他已被老師,學校同我不停的操練…我滿以為上了中學可放鬆1-2年…誰不知原來學生係無得唞氣的…見到都覺得肉痛!所以建議…大家放鬆d啦…

回覆:goodboy1 的帖子

話雖如此,但談何容易,總平均分要提升成十分,先至叫勉強有得比下,心𥚃有數,但都會䀆力,最少能保持,同keep 住學習態度等升中!

回覆:呈分試都未考,我已開始擔心

查實呢個遊戲家長們都玩咗大部份,除有offer可鬆口氣外,只欠填大抽,所以,考埋最後個學期試後,就叠埋心水等運到
至於甲乙部選校問題,最好真係揀d合banding嘅中學,否則上到S1真係會追得很辛苦,還影響S4選科優次…

978212  可惜大部份家長心會不甘,查實來講,到中學係有小部份會開竅但始终向上難向下容易  發表於 14-3-17 11:06

引用:我都有壓力,吾計考試,選學校真系好難選,

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題