用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 間間幼稚園都唔收細b,咁細b去哂邊?
樓主: kerororabbit
go

間間幼稚園都唔收細b,咁細b去哂邊? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-03-10+發表

原帖由 scotia.nova 於 14-03-11 發表
2013 application for 2014, 已cut off 到30/9.
Apply kv 無望,心碎!
諗住叠埋心水今年再以大B申请。
讀完1年sc考Kv,加上有兄姊舊生,簡直手到拿來!

回覆 scotia.nova 的帖子

so KV's cutoff is end of sep for 2014 K1.

what about SC's cutoff? end of sept or end of oct?

回覆:yuensammi 的帖子

讚❤️禮賢學校真好👍

回覆:間間幼稚園都唔收細b,咁細b去哂邊?

9月尾細B下年再考K1變越大B,會不會有學校唔收?

引用:9月尾細B下年再考K1變越大B,會不會有學校

原帖由 YCJL 於 14-03-13 發表
9月尾細B下年再考K1變越大B,會不會有學校唔收?
依家好多人都係咁,所以唔使怕唔收 。

我囝11月b, in 7間學校, 2間收左, 1間reject, 其餘都係waiting...
7間中有名校有村校都有係區內熱門既學校...
最後我地幫阿囝揀左間近我地屋企既全日班...

等做超大B有咩唔好﹖

引用:2011+Dec+will+go+St+Paul+church+pm

原帖由 lionivy 於 14-03-10 發表
2011 Dec will go St Paul church pm
Sep 2011 , also go to spc

引用:k放心。km都多細b,+我囡果班有11月細b. +

原帖由 winnietingting 於 14-03-11 發表
k放心。km都多細b, 我囡果班有11月細b.
km 今年n就唔收細b,唔知k收唔收..

Dec small b go to ESF

9 月 BB , Greenfield 收咗

回覆 kerororabbit 的帖子

2011 Dec small BB with 4 K1 offers.  2AM & 2PM
If your kid are talk active will be have offer. I think schools are fair.

去左做超大B
朋友女女龍年, 8月31日出世.
打算做大B, 也想避開太多龍B.
但入K1已4歲.

回覆:間間幼稚園都唔收細b,咁細b去哂邊

11月細b,又一村收咗

回覆:間間幼稚園都唔收細b,咁細b去哂邊

MS also accepts many small b.

crystal媽咪 發表於 14-3-20 20:51
去左做超大B
朋友女女龍年, 8月31日出世.
打算做大B, 也想避開太多龍B.
真的有點不明白?!2012年8月31日是不可以申請成為超大B架喎!因為在小一入學的適齡10分中有年齡限制,其cutoff date 是2011年9月1日至2012年12月31日。又或者下一年度應該是2012年9月1日至2013年12月31日。除非她根本不會玩大抽獎,同埋已經肯定有小學收硬她![不過我也不太肯定,有錯請更正!]

LeeCC  入學時未夠八歲數就當適齢,我問過教育局  發表於 14-3-25 15:07

8月都叫细B?

純粹發問
以前就有個詞叫「高分低能」。怡家興越黎越大至入讀k1 或 小學,呢d 係咪叫做「高齡低x」?

系讀小一時吾可以足7歲,否則冇十分,所以9月1日後出世便可做超大B。

回覆 LittleButter 的帖子

我都有同佢講, 但佢唔聽.
始終都係那一句, 唔想咁多人爭入學.
或者佢寧願唔要適齡入學的分數.

真不清楚她.
‹ 上一主題|下一主題