用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到沙田體藝面試信未?
樓主: mllau
go

收到沙田體藝面試信未?   [複製鏈接]

引用:學生一定好like+體藝讀書,+因比較傳統學校

原帖由 minirose 於 14-03-20 發表
學生一定好like 體藝讀書, 因比較傳統學校一定冇咁嚴格! 但上年我們係沙田band 1 小學既band 2 尾學生都有 ...
我諗學生梗係like先會考啦,唔會諗係“亞位”,亦唔會諗係因為可以交多間多個機會,更唔會諗住只係band2, 可以搏到升讀band1學校瓜!!!  其實,每間學校都有佢優點,亦有缺點,名校生都有出個新聞做壞事啦!!! 至於收生標準,我諗唔係校方公佈,大家都只係估,我亦相信,唔一定港隊就一定收,因為我仔個年,有朋友小朋友係港隊青年軍都唔收.   請唔好介意問一句,照你字裡行間,都唔係太滿意體藝,咁當初點解會比小朋友考?(我好奇,可以唔答的)

回覆:k_wong7 的帖子

因為學生體育方面有公開既獎就比他試下, 又唔敢搏band one 尾or band two 頭既英中, 但學生又好想讀, 唸深層始終是他每天反學都希望他開心,結果學生現在都有少少後悔因體能訓練都幾辛苦吃力!

引用:因為學生體育方面有公開既獎就比他試下,+

因為學生體育方面有公開既獎就比他試下, 又唔敢搏band one 尾or band two 頭既英中, 但學生又好想讀, 唸深 ...
照你講,其實小朋友都鍾意的,當初你都支持,不過,依家可能在訓練上用較多時間同變相影響左讀書方面, 所以,覺得後悔!!!其實,你的問題,可否向學校反映?的確升中後,需要用多左時間溫習!!!如果遇到考試,測驗,我仔都會暫停訓練!!!始終讀書一定係第一位!!!希望你可以解決到你同小朋友的困難,小朋友開開心心讀書同訓練!!!

回覆:收到沙田體藝面試信未?

想請教星期六可唔可以補交資料?有幸上星期攞多個專項區冠,唔知攞唔攞去好。

引用:想請教星期六可唔可以補交資料?有幸上星期

原帖由 fionakong2008 於 14-03-20 發表
想請教星期六可唔可以補交資料?有幸上星期攞多個專項區冠,唔知攞唔攞去好。

...
因為知道星期六in嗰啲人有部份唔係老師黎,我怕好似有啲怪

回覆 fionakong2008 的帖子

當然補交啦, 肯定有負責老師或校長在的

回覆:fionakong2008 的帖子

我估你交去office 叫她們幫你補上, 因當天所有pe sir and helper  very busy , 同埋當天小朋友會非常忙跑來跑去報到, 最少搞半天!

引用:我估你交去office+叫她們幫你補上,+因當天

我估你交去office 叫她們幫你補上, 因當天所有pe sir and helper  very busy , 同埋當天小朋友會非常忙跑來 ...
唔該晒呀,否則我呢個低b媽媽就咁遞實比人話

我小朋友在體藝讀。

每間學校有不同的教學理念, 有些學校重視學術,有些學校注重全人發展(課外活動 + 成績)。

重視學術的學校, 在收生的時候,成績當然是首要。

學校注重全人發展, 當然課外活動十成績。體藝就是這類學校。這校成立的目的,能夠提供正统文法中學, 視藝及體育訓練。

體藝是一間英文中學, 通識也是用英文。所以英文成度是要好的,否則很難跟上。

該校測驗很頻密,學術壓力不輕。我曾經比較過地區名校試卷, 比它們深及多。

學校是拔尖補底。英文拔尖由Net teacher教 。亦有考試預備班,我看過老師的資料, 非常專業。

有些學校入大學率很高,你就要了解 吓, 他們是靠補習得來, 還是靠老師及學生共同努力。

總括而然, 小朋友想學習及入大學, 對體育及視藝有興趣, 這間學校是不錯的選擇。老師非常care學生 。

家長應該從小朋友出發點, 包括能力及興趣。小朋友入到適合學校, 他開心, 就會努力學習。如果家長非常不喜歡該校,不要選擇, 因很容易與學校對立,苦了小朋友。

回覆:收到沙田體藝面試信未?

引用:我真係好希望阿女可以入到體藝因為佢好鍾意

引用:回覆+KAC+的帖子 你囡囡係pe+定係+art+個

引用:我小朋友在體藝讀。每間學校有不同的教學理

引用:想請教星期六可唔可以補交資料?有幸上星期

super_education 發表於 14-3-20 21:42
我小朋友在體藝讀。

每間學校有不同的教學理念, 有些學校重視學術,有些學校注重全人發展(課外活動 + 成績 ...

講得好岩,  好同意你講!!!

回覆 k_wong7 的帖子

引用:Quote:原帖由+KAC+於+14-03-20+發表我真係

原帖由 KT0603 於 14-03-20 發表
唔好灰心,仲有兩日就第一輪比試,鬥文鬥武都要全力以赴,此為體育精神!
一齊加油!

...
大家明天會著學校運動衫去嗎?唔知點解好緊張呀,好不安咁,記得提小朋友帶件外套,好似凍咗好多,火炭行落黎嗰度幾大風

fionakong2008 發表於 14-3-21 15:47
大家明天會著學校運動衫去嗎?唔知點解好緊張呀,好不安咁,記得提小朋友帶件外套,好似凍咗好多,火炭行落 ...

我諗住比阿女著學校運動衫。我個心都好不安, 可能因為阿女今次呈分退步自己仲未調教得返個心情。

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-3-21+15:47

原帖由 KAC 於 14-03-21 發表
我諗住比阿女著學校運動衫。我個心都好不安, 可能因為阿女今次呈分退步自己仲未調教得返個心情。 ...
我地未考呈三呀,不過成績都唔太樂觀㗎啦,維持到上學期成績都偷笑了

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-03-20+發表唔好

‹ 上一主題|下一主題