用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st Mary's vs St Paul convent, 如何選擇?
樓主: yocoffee
go

st Mary's vs St Paul convent, 如何選擇? [複製鏈接]

yocoffee 發表於 14-3-9 08:51
女兒考入SPK, 將來st Mary's 有25分,唔知讀 st cat 定 SPK
因為知道SPK 淺, 如果st Mary's 小學比 St. Pa ...
兩間都 Band 1A,兩間都冇得輸
如果升小買保險,一定 Paul Con K 穩陣,萬一 St Mary's 25 分抽唔到, 升上 Paul Con 小學都大機會

回覆:yocoffee 的帖子

回覆:amy_hippo 的帖子

Amy, SPK... 上sp小學係私校,SP中學係直資, 唔係撹珠派位㗎
SPC 上小學冇龍,我會撹拈家姐先

回覆:YYmommom 的帖子

Thank you. 咁我安心d。可能收錯料

引用:My+daughter+loves+SPK+very+much.+Most+of

原帖由 YYmommom 於 14-03-11 發表
My daughter loves SPK very much. Most of the teachers there are caring and kind.

引用:Quote:原帖由+YYmommom+於+14-03-11+發表My

原帖由 yocoffee 於 14-03-11 發表
你的case 好正呀!兩間也是我心儀的學校!恭喜

引用:Amy,+SPK...+上sp小學係私校,SP中學係直資

原帖由 yocoffee 於 14-03-11 發表
Amy, SPK... 上sp小學係私校,SP中學係直資, 唔係撹珠派位㗎
SPC 上小學冇龍,我會撹拈家姐先

...
其實我係新手媽媽,
都仲未攪得清,
咩叫直資同
津校!

可以解就下嗎?

回覆:wittymom 的帖子

引用:其實,我仔仔讀緊高主教小學,一間低調充滿

回覆 yocoffee 的帖子

St Mary 中小學係同一地址, 家姐讀緊中學, 阿妹係必收生, 多左呢一批人... 所以25分吾係必入的. 入SPK 直上SPC, 再25分 apply St Mary.

回覆:st Mary's vs St Paul convent, 如何選擇?

St mary 28人一班,其實學額好少

回覆:st Mary's vs St Paul convent, 如何選擇?

有尼2個選擇實在太幸福

回覆:HaYi 的帖子

SPC 中學 6班 每班36,
中三分科五科
中四考 IGCSE
中五再分 兩個 stream : DSE /  GCE
上年30/128去外国.
當然有的中三中四去外国郡有

bowling68 發表於 14-3-15 23:56
SPC 中學 6班 每班36,
中三分科五科
中四考 IGCSE
thanks for detail info...
Anyone knows how's st Mary's like?

‹ 上一主題|下一主題