用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在什麽?
樓主: GAT
go

贏在什麽?   [複製鏈接]

回覆 fanhl0416 的帖子

點為之足夠準備呢?唉⋯⋯文靜型小子,喜愛讀書,成績尚可。打算一項體育加一至二項音樂,培養興趣為主。唔打算比賽或考級。佢份人好介意人地睇法,會怯場。都唔知點好。

回覆 IloveJJ 的帖子

引用:Quote:原帖由+lazylake+於+14-03-22+發表放

原帖由 IloveJJ 於 14-03-22 發表
「 我開心嘅我小朋友仲好bb,唔老積,心地好就好」-->我都係咁覺得,我都係鐘意小朋友純啲,有時响公園,見 ...
我都見唔小,自己表哥個女讀瑪利曼,係就係超醒目,大人面前就乖乖女,口甜舌滑,但背住就成日蝦蝦霸霸,對住小朋友講嘢就超串,講真有幾叻都冇用,根本唔係我杯茶,我唔想見到自己個囝咁。感恩的真係好多老師都讚我個囝好窩心,不過通常加句雖然佢唔叻,唔係咩天才

IloveJJ    發表於 14-3-26 23:08

lazylake 發表於 14-3-26 18:20
我都見唔小,自己表哥個女讀瑪利曼,係就係超醒目,大人面前就乖乖女,口甜舌滑,但背住就成日蝦蝦霸霸,對 ...
我反為覺得...小朋友行為係某程度上反映家庭教育...同學校關係少d~~~

引用:Quote:lazylake+發表於+14-3-26+18:20+我都

原帖由 mcl203 於 14-03-26 發表
我反為覺得...小朋友行為係某程度上反映家庭教育...同學校關係少d~~~
但佢哥都唔係咁,阿哥純好多,而且我表哥都幾嚴,不過就好錫個囡,無計個囡勁識氹爸爸,而我又唔敢亂講俾表哥聽,但真係一入小學校好唔同,當然唔可以一慨而論關學校事嘅

引用:Quote:原帖由+monsterparentss+於+14-03-10

柔情爸爸 發表於 14-3-9 23:10
有感而發,見到五、六歲的小孩已經參加了很多公開試及在幾百人前表演,我覺得他們很了不起,在面試時毫不怯 ...

回覆:llkllkllk 的帖子

想起自己仲係七、八歲嘅時候仍然是一舊飯咁!哈!

lazylake 發表於 14-3-22 19:50
放心,我同係一樣,只考一2間直資(只有一間心儀),不過都冇offer,我都冇谷小朋友,學嘢都唔多,只有游水 ...
同意, 我諗住同佢報三間直資, 叫做盡人事, 聽天命, 唔得就繼續玩大抽奬,

隨緣啦, 佢食幾多著幾多,整定ge

feipow 發表於 14-3-27 09:00
父母應該睇小朋友性格去選學校。小朋友呢啲唔係鬥心,係虛榮心!!
其實好多父母考出名的學校,純粹為了面子

小馬高 發表於 14-4-3 12:01
其實好多父母考出名的學校,純粹為了面子
This is very sad!!!

講一個聽過的小故事:
有兩兄妹幼稚園時在龍校就讀,龍校一般幼稚園課程較淺相信大家沒有疑問,兩個兄妹分別有少少過人之處,於是這個媽媽在他們升小一時分別都試報讀神校,但都連second in 都無⋯⋯。在哥哥高小時,該間曾拒絕於門外的神校竟然有人向他招手但媽媽卻拒絕,原因是哥哥早已在初小成功插入神津,唔駛錢又不相伯仲。另妹妹後來進了某九龍程度甚高的英小,名列全級之首,但她媽媽已經不會再向神校進攻,反正那成績,選擇讀間一線津校的選擇多的是。
這個故事信不信由大家,不過想告訴樓主,所謂小一的贏家並不代表甚麼,學校不收你或許是她的損失不是你的損失。讀書路那麼漫長,對自己有信心!

pamelaywy 發表於 14-4-3 17:18
講一個聽過的小故事:
有兩兄妹幼稚園時在龍校就讀,龍校一般幼稚園課程較淺相信大家沒有疑問,兩個兄妹分 ...
呢個咪就係「寧欺白鬚公,莫欺少年窮」!

回覆 pamelaywy 的帖子

這些故事,真的當故事看就可以。要神小收得你插班,資歷一定是有神中收,神小才會收,這已不是什麽秘密啦!有神中收的資歷,根本轉不轉校都一樣。如果大家以為是家常便飯,對此有期望,就自討苦吃啦!

引用:回覆+pamelaywy+的帖子 這些故事,真的當

pamelaywy 發表於 14-4-3 17:18
講一個聽過的小故事:
有兩兄妹幼稚園時在龍校就讀,龍校一般幼稚園課程較淺相信大家沒有疑問,兩個兄妹分 ...
你講既case 既主角我都知...
其實我自己都見唔少例子, 親戚中有男孩考小一時全部reject, 抽獎進了一間完全唔出名元朗津校, 之後年年第一名, 插班考回想入的名校.

不過亦識人好開心考到某女名校, 點知讀唔上要留班, 父母唔想女兒留班唯有轉校.
亦有朋友覺得在名校中孩子同父母都好辛苦, 轉左去英基/國際學校.

其實d名校每年都會有人轉校, 有人走又有新人來...

如果覺得小朋友係得既, 真係唔需要因為考小一失利而太有挫折感.
考小一要既係主動唔怕醜但又要坐定受教既某一類型孩子. 但我地既小朋友都係獨特既, 唔可能啤到一模一樣.
同意 pamelaywy,  學校不收你或許是她的損失不是你的損失!

jadeklleung    發表於 14-4-13 00:16

crabtree528 發表於 14-4-7 07:28
5tgb,

十分同意,仲要這些例子萬中無一。

雖然沒有資料支援,我也傾向相信這些故事都是屬於例外事件。

呢d例子吾常有,但亦吾係夢中才會出現,起碼我第一身認識幾個。

小朋友有能力,父母吾放棄,一個機會就得啦。想試就試,做到最好,先無悔!
‹ 上一主題|下一主題