用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 家長請小心 Your bxby can read - Dr. Titxer 產品或課 ...
go

家長請小心 Your bxby can read - Dr. Titxer 產品或課程 [複製鏈接]

我本來想買 Your bxby can read (由 Dr. Titxer 建立) 的書給我的外甥, 網上搜索後,發現原來這間公司在美國已經破產了. 在香港有幾個地方可以買到這個產品或課程, 我想提醒其他家長, 購買之前請仔細考慮這是否會幫助你的孩子.

我發現很多關於他們的負面文章:

http://www.huffingtonpost.com/2012/07/16/your-baby-can-read_n_1677465.html
"The commission has in its power to force Your Baby Can to provide compensation for parents who were deceived,"譯: "委員會命令 Your Baby Can LLC 賠償給被欺騙的父母"

關於他們的新聞影片:

http://www.today.com/id/42557517/ns/today-money/t/complaint-filed-ftc-over-your-baby-can-read/#.UxqoT-eSw2s

3    0    0    0

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

温馨提示,文責自負,有個x會好D

醜樣豬 發表於 14-3-8 16:00
温馨提示,文責自負,有個x會好D

我認為家長或消費者有權知道真相
我只是發表我所知道的事實, 不是我的意見, 但我會注意的, 謝謝

引用:+本帖最後由+bettymomo+於+14-3-8+17:12+編

原帖由 bettymomo 於 14-03-08 發表

我本來想買 Your bxby can read (由 Dr. Titxer 建立) 的書 ...
I not at Taobao and after that I found out the same inf on web. Hence I end up didnt use it.

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+bettymomo+於+14-3-8+17:05+編

原帖由 bettymomo 於 14-03-08 發表
謝謝合作

回覆:家長請小心 Your bxby can read - Dr. Titxer 產品或課程

之前都睇過好多文章指其實只係"your baby can memorize", 根本唔係read

回覆:家長請小心 Your bxby can read - Dr. Titxer 產品或課程

但有時我唸。。唔記個字。。點知意思呢?。。當然。。要記字都有好多方法  。。我有睇過ybcr。。有解釋要記既字既意思。。其實家長後期再做點功夫 。小朋友都會學到野。。純個人意見。。我有比小朋友睇架。 。

misscare 發表於 14-3-8 22:29
但有時我唸。。唔記個字。。點知意思呢?。。當然。。要記字都有好多方法  。。我有睇過ybcr。。有解釋要記 ...
For children near 3 years or older I would understand, but they advertised that any babies can read as soon as 3 months old. Studies have already shown that it does not work.

回覆 chococutey 的帖子

Totally agree~~~

唔知呢...買左啦...我又會用...

我唸入幼稚園都唔再睇啦...係而家未入學...比佢睇下...

買左,有俾阿女睇。
其實成套dvd,字卡做得好一般,好悶啲,唔係咁易吸引bb,只覺得千鬆啲蚊,又多dvd,又有字卡,都可接受 。
如果唔想俾5萬幾買迪迪尼,英語城,牛津,呢個都其實可選擇。

我自己用過,我覚得不錯。小朋友已經2歲半,識好多英文生字,仲明白個字既意思。我買過好多DVD, 小朋友只愛YBCR, 而我自己就覚得幾悶! HAHA!

醒目開學勳章

超級悶

回覆:bettymomo 的帖子

有睇過 "愛恩斯坦不玩識字卡",七田真或者 Glenn Doman (杜曼) 的書,就會知道認知能力的訓練,不是單看閃卡就做到,還有很多東西要配合,小朋友要明白字義,記憶才會長久。

其實識好多生字,但唔識用或者唔識用嚟溝通,咁又有乜用呢?

引用:其實識好多生字,但唔識用或者唔識用嚟溝通

原帖由 irene_the_pooh 於 14-03-13 發表
其實識好多生字,但唔識用或者唔識用嚟溝通,咁又有乜用呢?
幼稚園老師都係教生字先,識佐生字先可以造到句子,先可以理解,唔識用可能年紀太細未用到,如果生字冇用,點解番學成日要人背生字同默?

引用:Quote:原帖由+irene_the_pooh+於+14-03-13+

原帖由 棉花sugar 於 14-03-13 發表
幼稚園老師都係教生字先,識佐生字先可以造到句子,先可以理解,唔識用可能年紀太細未用到,如果生字冇用, ...
現在有些幼稚園是由閱讀開始,環繞一個主題來教,不是由認字開始的,是由句子開始,只是某些字會在不同句子重複出現。默書也不是間間幼稚園有。

引用:Quote:原帖由+棉花sugar+於+14-03-13+發表

原帖由 Potato001 於 14-03-13 發表
現在有些幼稚園是由閱讀開始,環繞一個主題來教,不是由認字開始的,是由句子開始,只是某些字會在不同句子 ...
其實都冇話要識哂好多生字,好似學phonics甘,輕鬆學輕鬆記輕鬆讀,我覺得冇壞。。。小朋友吸收能力好強,我係我女食飯時有俾ybcr佢睇,我根本冇諗過要佢記乜學乜,都冇問過佢任何生字,但到依加佢識大部份!如果話生字冇用,到小朋友上小學就知道

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題