用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?
樓主: kid2love
go

有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in? [複製鏈接]

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in

佢按出生月份分班,如果係細仔果group,可能一個都冇。

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in

起碼佢會講下面試時要留意嘅地方,我喺外面上嘅playgroup 提都無提過。

回覆:naughtybj 的帖子

其實佢 plsygroup幾H$堂

有乜野學?

定只係面試雞精班

我淨係聽過佢個talk 感覺上都幾吹水 例如佢講到樂基份報名表超難拎 佢好有辦法拎到云云 說實在依時依候去拎有幾難 擺明恰啲新手家長唔知頭唔知路

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?

我真心覺得父母平時教小朋友重要過返playgroup

引用:我真心覺得父母平時教小朋友重要過返playgr

原帖由 Fun.mom 於 14-03-18 發表
我真心覺得父母平時教小朋友重要過返playgroup
cant agree more

我上過,名過其實,可以不上,效用不大
非常同意上面在家自己比心機教小朋友比返pg成效大千萬倍

上年上完,都只有york offer, 同班的全部一樣! 係有一位話係St. Cat 老師,旦無愛心好惡死! 同上完之後,收到waiting list 信,佢話可以比waiting list 格式信sample 我,我whatapp個老師,佢都唔彩,因為我已經停讀!對這playgroup很反感!

引用:上年上完,都只有york+offer,+同班的全部一

佢只係一個勁吹水嘅sales.

回覆:Panbb 的帖子

Agreed. Same with me. But i was new join and paid 16 class fee

我地有幾個家長剛上完講座及試堂,亦看過網上很多評論,結果我地都 join 了 playgroup.  (最新價格已經升到 $1,400 四堂,最少上 12 堂!)

去之前已經知道 FannyEE 係 Sales,去到亦一如所料。硬 Sell 内容亦如其他家長所提及,不再重復了。

我地的看法是:首先我不太相信交了錢,跟了佢,就 “一定” 入到名校。佢最大價值,係介紹一種最現實、功利的方法,“輔助” 你教子女。作爲對於香港學前教育無甚頭緒的新手父母,我地現在更了解遊戲規則。我亦期望佢可以提你取表、交表等,省點時間。至於 Playgroup 内容,撇除佢開口埋口話玩什麽遊戲是什麽學校考試題目外,你不當它是 “練習試題”,你就當它是普通遊戲,其實也無害。BB 玩得開心就可以。

上過其他 playgroup,有鬼妹帶唱歌跳舞,道具多多,愉快渡過一小時之後,就返屋企;上完 FannyEE,雖然感覺比較 “土法”,但我同太太返家後好多討論,亦會嘗試跟着教 BB。

BB 成長有好多樣野要兼顧。我只期望 FannyEE 幫一兩樣。確保 BB 快樂、無壓力、品格良好、態度正確......等等,係我地父母責任。到最後,跟不跟她那一套教法,跟多少,甚至跟不跟“名校”這遊戲規則,亦係要由我地慢慢衡量....

以上係我目前看法。3 個月後可以再分享~

(另外,長沙灣校址對於我好方便,因爲大廈内有停車場,並只收 $13 個鐘!)

我無上,但我2個仔都入st cat

平時同小朋友多說故事,比多D tasks 小朋友自己做。帶小朋友見不同的朋友,有禮貌,一定得。加油

DIKE  冇咁多朋友可以帶佢去見, 我囝都好怕醜~ 點算?  發表於 14-7-22 15:31

Kenckm 發表於 14-7-21 11:53
我地有幾個家長剛上完講座及試堂,亦看過網上很多評論,結果我地都 join 了 playgroup.  (最新價格已經升 ...
你講得都幾中肯,我大仔上過佢既堂大約1年半,佢地既教法其實就係教家長點教小朋友,同埋叫你入名幼稚園再入津校,所以上堂要守紀律,唔係唱遊教英文個種,有時會有D悶,同埋老師既英文同唱歌真係好一般。
由於佢地係分出生月份上堂,當年大仔個批一組8個有6個都有好offer , KM , SC , KV , york ... 都有幾個,但中B就比較普通,多數讀自己報個D,如think , cannan, 明慧都有!後來我細B都有跟佢讀幾個月(今年既事)不過老師唔同左,同埋一次過收3個月太多,我就冇再讀!佢講既SC老師我遇過,佢係教大個小小D班,PN前應該見佢唔到

所以如果要教小朋友守紀律,目標係讀津校(佢會叫你叩門都要報),Fannyee係啱你既,但如果係快樂唱遊playgroup , 讀直資國際學校,佢地就唔係你杯茶!

(不是打手,不喜勿插)

‹ 上一主題|下一主題