用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?
樓主: kid2love
go

有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in? [複製鏈接]

引用:我幾個朋友係+st+catherine+教,+對於fanny

原帖由 fanhl0416 於 14-03-09 發表
我幾個朋友係 st catherine 教, 對於fannyee, 佢地好反感,include d主任,因佢四圍吹有關係,同埋話成批 ...
其實fannyee佢自己嘅背景一直都無交代得好清楚。曾任sc老師同現任老師係兩樣野。幫手交form或曾有學生入sc,同"有人事關係"又係兩樣野。作為消費者,建議大家都係問清楚、諗清楚。免得浪費時間。因為係長沙灣上堂實在都係唔方便。講完。

回覆:kid2love 的帖子

佢好似自己無小朋友!

俾fannyee的講座吸引左,以新手媽媽來計。又對香港教育制度豪無頭緒, 聽講座是ok的。一間playgroup擇左佢。但問心,真的很失望。

上左一排,開始有感佢地其實都唔係真心為小朋友。成日話會點幫你入幼稚園,我份form交左俾佢,一D回音都無。問老師就話遲D通知。上堂比較求其。如果由姐姐帶去D小朋友就簡直浪費金錢。個老師唔多識講英文。。。其實只是叫講小小instruction等姐姐跟到D手工啫。。。都唔得。  改上堂時間又唔通知所有家長。  可能我黑仔,遇到個差老師啦!

後來我沒有再報了(我同班的其實都一齊轉晒playgroup),因為發現有心的PLAYGROUP,有愛心的老師,有條理的課程才是對小朋友最好的準備。我個小朋友一去到新playgroup,就已會跟老師say Hi, bye bye and give them a big hug and kiss.... which he never did it to the teacher in fannyee playgroup. 其實小小的小朋友都感受到老師係咪錫佢地ga !

慶幸我早早離開了 :)

(只是分享個人感受)

回覆:Mabello6 的帖子

我好讚同,都好視乎家長點運用上堂嘅嘢喺屋企用返。

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?

其實佢得一個老師叫好,其他真係....
同埋上堂勁唔organize, 特別係d節日,又想收學費,就合班,30個小朋友+50個家長(保守計,有時3個家長同個小朋友來)....你可以想象....如果佢話自己出山教就仲唔得

利申:我係用家,參加咗年半,我就係好彩入到佢地個好老師個班,我參加咁耐係想等小朋友考完pn先唔返,同埋諗都比咗咁多個月錢,就返到佢考到學校先

引用:其實佢得一個老師叫好,其他真係.... 同埋

原帖由 Fun.mom 於 14-03-16 發表
同埋上堂勁唔organize, 特別係d節日,又想收學費,就合班,30個小朋友 ...
咁有冇好offer 呢

回覆:Justsayhi 的帖子

PN我冇,但班其他ok, 但我覺得fannyee其實最多幫你入到太子明慧同york, 其他其實冇得幫。不過你諗下上得佢堂嘅父母,係唔會淨係返佢playgroup, 會返其他,亦係會報名幼嘅,所以會多d好offer都唔其。重申返佢playgroup=入SC, 我個人覺得冇直接關係。同埋佢只係識講九龍塘d幼稚園,連學之園佢都唔太識

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in?

我唔係因為冇好offer所以比呢d comment, 我只係想比d中肯d嘅意見,冇特別攻擊佢,如果上到好老師,除了合班嘅堂,其他ok

回覆:Panbb 的帖子

same here

引用:+本帖最後由+Panbb+於+14-3-12+14:41+編輯+

原帖由 Panbb 於 14-03-12 發表

俾fannyee的講座吸引左,以新手媽媽來計。又對香港教育制度豪 ...
same here

回覆:有冇人上左fannyee入到st cat 2nd in

佢賣點唔係幫您靠人事入幼稚園。唔好誤會。

不過,佢個playgroup主要train家長同小朋友面試基本功,例如坐定啲。睇你buy唔buy。我個group相熟果幾個全部有SC 2nd in. 不過我答唔倒您同上佢playgroup有冇關係。而且我地全部係大B。上playgroup啫,『唔包生仔』。

引用:其實佢得一個老師叫好,其他真係.... 同埋

原帖由 Fun.mom 於 14-03-16 發表
同埋上堂勁唔organize, 特別係d節日,又想收學費,就合班,30個小朋友 ...
Agree

回覆:decelerate 的帖子

引用:我朋友上佢那班10個得1個有 +

回覆:naughtybj 的帖子

引用:Quote:原帖由+fanhl0416+於+14-03-17+發表

原帖由 naughtybj 於 14-03-17 發表
10%都超高啊!
佢以月份分組,睇一個group嘅hit rate好難講。我果group返咗成年,我認識果五個小朋友,有四個有2nd round。不過都係大B,可能唔洗上佢都入倒。

引用:唔係掛,咁都算高,我朋友因為自己出面再返

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-03-17+發表1

回覆:naughtybj 的帖子

‹ 上一主題|下一主題