用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問啓思中學banding?
go

請問啓思中學banding?

好唔好㗎?我女英文唔太好,只有體育好,中文小學,係咪會讀唔上?

我女B2中

回覆:請問啓思中學banding?

啓中全英文上課(只除了中文科)對英語水平頗有要求。路途是否遙遠?遠區車費可到$2000.,要打去學校問。

我女兒現在就讀啟思小學六年級,知道不少同學選讀啟思中學。啟小是中文小學。所以覺得如啟中面試后收你子女,應該沒問題吧。

引用:啓中全英文上課(只除了中文科)對英語水平

原帖由 fishchow 於 14-03-07 發表
啓中全英文上課(只除了中文科)對英語水平頗有要求。路途是否遙遠?遠區車費可到$2000.,要打去學校問。

...
請問知否沙田區有校車嗎?算唔算遠區,因為無搭開校車,謝謝!

回覆:fionakong2008 的帖子

School reception can answer you I think!
Seems if you apply for 2014-15 S1, now is quite late, must take action asap!

引用:回覆+fishchow+的帖子 啟思中學一年學費都

原帖由 opclk 於 14-03-07 發表
回覆 fishchow 的帖子

啟思中學一年學費都六萬幾,如樓主報讀啟思應該唔會介意車費,
如果我target 咗付出$6k 而有得揀的話,我會傾向考慮讀一間學費$6000.近家的,而放棄一間$4000.學費+$2000車費的。(我之前正正有此考慮)

vincher  正路……时间同精力嘥左  發表於 14-3-8 13:14

引用:回覆+fishchow+的帖子 啟思中學一年學費都

原帖由 opclk 於 14-03-07 發表
回覆 fishchow 的帖子

啟思中學一年學費都六萬幾,如樓主報讀啟思應該唔會介意車費,
如果我target 咗付出$6k 而有得揀的話,我會傾向考慮讀一間學費$6000.近家的,而放棄一間$4000.學費+$2000車費的。(我之前正正有此考慮)

Agree with fishchow. 交通不宜太遠

自行乘車上學很麻煩嗎?  不是旁邊就有大形屋苑?

屋苑在半山,起碼是一程接駁小巴。小巴站只係站頭有蓋。可以想像到,如不是住近小巴站/或學校附近,2、3程車閒閒地

引用:屋苑在半山,起碼是一程接駁小巴。小巴站只

原帖由 fishchow 於 14-03-08 發表
屋苑在半山,起碼是一程接駁小巴。小巴站只係站頭有蓋。可以想像到,如不是住近小巴站/或學校附近,2、3程 ...
半山?

校車要2千呅又真

回覆:fionakong2008 的帖子

我識有人住沙田讀啓思中學,每天搭校巴。

引用:我識有人住沙田讀啓思中學,每天搭校巴。 +

原帖由 ricky316 於 14-03-09 發表
我識有人住沙田讀啓思中學,每天搭校巴。
唔知馬鞍山有無,如無,要再出沙田駁校車,要明旱打去問吓先