用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生Vs st cat ,我㨂左st cat
樓主: msyoyolam
go

民生Vs st cat ,我㨂左st cat [複製鏈接]

回覆:民生Vs st cat ,我㨂左st cat

引用:I+am+stating+the+facts+only,+less+than+5

原帖由 naughtybj 於 14-05-04 發表
I am stating the facts only, less than 50% kinders goes to primary and also less than 50% goes to un ...
MS不是top tier係事實,不過佢係band 1英中,應該係band 1b or c,師生都好努力去考好公開試為校為自己增光,校風係好嘅。另外,就算入大學less than 50%,我相信個 DSE passing rate 唔會低。MS中學係我母校,我女兒同MS無緣,亦唔啱佢讀,不過我知道事實MS係一間好學校。每間學校都有好地方,請不要以自己個人想法而去踩人地學校。(利申,我2個女都SC)

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-04+發表I

naughtybj 發表於 14-5-4 22:08
I am stating the facts only, less than 50% kinders goes to primary and also less than 50% goes to un ...

In your earlier message (in message #51), you said, "所以會有近四成的民生書院幼稚園學生不能直上小學部". That means, nearly 40% of Munsang kinders cannot go to Munsang primary school. In other words, 60+% Munsang kinders can go to Munsang primary school.

Then, in your subsequent message (in message #70), you said, "... less than 50% (Munsang) kinders goes to (Munsang) primary".

These 2 statement contradict with each other. Please advise which one is true?

回覆:Jane1983 的帖子

👍👍👍👍👏👏👏👏

引用:👍👍👍👍

原帖由 mybabyloveme 於 14-05-05 發表
👍👍👍👍👏👏👏👏
回覆 Lop 的帖子 如果無自行階段實收,父母吾係心儀私小直資舊生,無兄姊開路,小朋友讀完名幼,係咪一定考到好過民小的學校,好難講。👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍

Lop 發表於 14-5-4 14:25
上年我同樣情況,但係我選咗民生,我仔仔每日返學都好開心,英文溝通亦進步很多,仔仔開心,我滿意.另外我 ...

其實以上所講都Fact , 呢幾年人地話st. cat 考學校差左 , 我覺得不是 , 相反我覺得是其它幼稚園配套好左, 現在好多幼稚園動不動都全天候有net陪住你又重學術,民生亦不例外 , 考到好學校既機會大左佔多左位 , 變左st. cat 考學校好似差左..

講遠民生中學係band1 b , 好個民生banding 應該係 band 1 A 係Fact, 即是話要讀st. cat 將來就係target band1A 的學校 ?  呢個假設係要係又愛民生又愛st.cat 之間必作的比較 (吾係你話考黎做咩)

不過, 或許找間自己鐘意的學校吾係下下講FACT既…如果 知道自己小朋友資質同take 緊咩Risk , 勇往直前就是law

小朋友讀pn或K1,家長系吾知世界艱難。

拿張紙寫低,吾計甘好彩抽到叩到津校,有幾多間有龍的私校直資系好過民生?有,但果d系全世界吼住,吾易考。

St Cat系好學校,但它有700、800個學生,吾好只睇風光個幾十個。

novelle  Agree!  發表於 14-5-5 14:38

引用:小朋友讀pn或K1,家長系吾知世界艱難。拿張

原帖由 Jane1983 於 14-05-05 發表
小朋友讀pn或K1,家長系吾知世界艱難。

拿張紙寫低,吾計甘好彩抽到叩到津校,有幾多間有龍的私校直資系好 ...

其實那位亂發資訊的網友已不是一次半次惡意評激民生,我不清楚她或他為何要這樣做,但每當民幼的真正用家出來回應時,她又會無話可說。

做父母的請注意自己的言行舉止,身教才是最重要的,我身邊不乏SC的家長,好多都是羨慕小孩能在民幼就讀的朋友,但民幼的家長從不會覺得自己係So Call 的 Win. 只會跟他們說小孩上學開心便足夠。

兩間都是好學校,我亦唔覺SC的小朋友有50%可考到比民小更好的小學 (註: 民幼上民小數字上係最小85%,並不是只50%幼稚園生上小學,加上有些自行和自己考入神校的學生,以今年K3計,民幼只有不足10位小朋友在第一輪收生未獲民小Offer,我絕對相信這成績比好多的名幼好。要是有9X%幼稚園生能考上九龍城出名小學及其他第一致願,真是唔係咁多學校做到,這便是事實!)

引用:小朋友讀pn或K1,家長系吾知世界艱難。拿張

回覆 naughtybj 的帖子

睇埋其他文,原來你慣性搞笑。
無所謂啦,都系各自修行。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-05-05+發表小

原帖由 naughtybj 於 14-05-05 發表
我數過有約50間band1A中學,都幾多㗎⋯另外只得幾十個派得好?咁少?請問有冇根據㗎??

...
請問你的數據如何得來?
你小朋友連 PN都未開始讀的話。

引用:回覆+naughtybj+的帖子 睇埋其他文,原來

原帖由 Jane1983 於 14-05-05 發表
回覆 naughtybj 的帖子

睇埋其他文,原來你慣性搞笑。

Jane1983    發表於 14-5-5 14:33

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-05+發表

‹ 上一主題|下一主題