用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生Vs st cat ,我㨂左st cat
go

民生Vs st cat ,我㨂左st cat [複製鏈接]

問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st cat 比較適合小朋友,唔知有冇同路人呢?

sysy474  小學心儀邊間? Thx  發表於 14-3-9 06:06
   12    0    0    0

msyoyolam 發表於 14-3-6 23:41
問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st cat 比較適合小朋友,唔知有冇同
如果你已經決定好了!恭喜你!相信也有不少人與你的想法一致!

回覆:民生Vs st cat ,我㨂左st cat

相信自己,其實自己先最清楚自己小朋友適合邊類型學校。

lauwingtai    發表於 14-3-8 10:19

支持你!相信自己!

引用:支持你!相信自己! +

原帖由 ytw 於 14-03-07 發表
支持你!相信自己!
x2

引用:問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st+cat+

回覆 msyoyolam 的帖子

我是同路人

msyoyolam 發表於 14-3-6 23:41
問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st cat 比較適合小朋友,唔知有冇同路人呢? ...
支持! 支持!

適合小朋友係最重要的 !

我覺得MS 同SC 係唔同的學校. 你要選你合適小朋友的. MS 我覺得係間幾學術的學校. 好著重學生讀學術. SC 係間幾多探索, 要小朋友表達的學校. 功課唔係深. 係間好開心的學校. 我有聽過朋友專有小朋友MS 讀得唔好, 老師話學交要"交人" 係SC,一定無呢D. 所以取決. 係要你個小朋友係咩TYPE 的小朋友. 兩間都好好. 不過近年MS 太多唔好的新聞. 所以我覺得你的決定好好呀.

引用:我覺得MS+同SC+係唔同的學校.+你要選你合適

原帖由 ce366 於 14-03-07 發表
我覺得MS 同SC 係唔同的學校. 你要選你合適小朋友的. MS 我覺得係間幾學術的學校. 好著重學生讀學術. SC 係 ...
朋友個女讀民生,功課壓力唔大,家長學生都輕鬆,去年順利升民生小學。另外有朋友宜家讀緊,老師對未逹標學生家長講直升機會低,等家長早作準備考其他學校。兩間都係好學校。

支持!very good choice

選擇自己喜歡的就可以了,我自己選了民生,放棄sc,因不想3年後太擔心。
相信你放棄民生,waiting的會好開心

回覆:wipebb 的帖子

同路人! 我對自己孩子有信心,冇必要為了back up 放棄更好的選擇!

引用:問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st+cat+

原帖由 msyoyolam 於 14-03-06 發表
問10個有10個都叫我揀MS,但我覺得st cat 比較適合小朋友,唔知有冇同路人呢? ...
支持你!適合自己小朋友最重要。一間唔太適合嘅backup school意義不大。

lauwingtai    發表於 14-3-8 10:20

支持你,我贊成六歲前要有合適語境學習外語,否則事倍功半

回覆:sbux 的帖子

選擇自己喜歡同適合孩子便可以,選擇是無對与錯,只要不後悔。因個人比較易後悔及risk level 較低,我會選龍校,現在競争超大,唔想再撲小一學位,不是對小朋友冇信心,而是運氣+彩數是控制不了。雖然SC係英普offer, 語境super, 但無耐地會放棄!但無論如何,支持妳!因SC真係好學校

回覆:loo123 的帖子

運氣+彩數是控制不了~~~~>

🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌不能同意更多!!!

學術可以出外或屋企補,培養自信及Presentation skill, 唔係間間學校做得好,support你!

引用:選擇自己喜歡同適合孩子便可以,選擇是無對

原帖由 loo123 於 14-03-07 發表
選擇自己喜歡同適合孩子便可以,選擇是無對与錯,只要不後悔。因個人比較易後悔及risk level 較低,我會選 ...

‹ 上一主題|下一主題