用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇幼兒自理能力DVD推介?
go

有冇幼兒自理能力DVD推介? [複製鏈接]

好耐之前見有jm話有隻DVD影住個小朋友試範做家務,自己著衫著鞋……比幼兒學習自理,但我冇抄低個碟名miss左現在好需要e隻DVD,請問有冇jm知道e隻DVD叫咩名,我好想買比仔仔睇老師投訴佢唔識自己著鞋,我到教到血,教極唔識

9    0    0    0

回覆:smallb2011 的帖子

你不如俾三十倍心機教多佢八十次!效果一定好過看光碟!

王家爸爸    發表於 14-4-7 13:22

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

torunpoland 發表於 14-3-7 00:41
你不如俾三十倍心機教多佢八十次!效果一定好過看光碟!
Agree X 1000000000000000

引用:好耐之前見有jm話有隻DVD影住個小朋友試範

原帖由 smallb2011 於 14-03-06 發表
好耐之前見有jm話有隻DVD影住個小朋友試範做家務,自己著衫著鞋……比幼兒學習自理,但我冇抄低個碟名miss ...
幼兒學自理唔駛DVD呀?!教小朋友自理,其實可以先示範,再將有關物件給她,她就會自行探索/學習,期間要在一旁觀察她,發現她有麻煩才出手相助

引用:Quote:原帖由+smallb2011+於+14-03-06+發表

原帖由 monkeydiary 於 14-03-11 發表
幼兒學自理唔駛DVD呀?!教小朋友自理,其實可以先示範,再將有關物件給她,她就會自行探索/學習,期間要在 ...
教的時候要多鼓勵,少責罵

回覆:有冇幼兒自理能力DVD推介?

我有教有示範有捉著佢手仔一齊做。我只係求教有冇jm知我講e隻DVD個名,因之前見有jm話買過,小朋友睇左又跟住做好有趣。

大陸有一套嬰幼兒自理能力訓練的DVD賣,以前系亞馬遜中國有售24元(4 張碟),即每張6元,很便宜。

宏心  請問叫乜名?  發表於 14-4-7 15:04

宏心, 套DVD叫 "嬰幼兒自理能力訓練",不過 check 過 amazon.cn 好似售罄。

http://www.amazon.cn/%E5%A9%B4%E ... BB%83/dp/B004919RR8

宏心  謝謝回覆!  發表於 14-4-7 21:05

好感謝終於有jm解答多謝你哋,非常感激

回覆 smallb2011 的帖子

check pm.

回覆:smallb2011 的帖子

如果好想睇dvd, 但搵唔到隻碟,可以自己用相機/手機拍video, 之後放入dvd播俾小朋友睇。我有拍小朋友的日常生活,會講番佢做緊咩,有時可能係佢食飯,食水果那些。亦可以係家長或者其他小朋友做主角。

引用:好耐之前見有jm話有隻DVD影住個小朋友試範

多謝各位我係HK唱片搵到e隻DVD啦,好開心!小朋友好鍾意睇感激各位推介,好正!

Sweetheart12 發表於 14-4-22 12:55
你仲要隻名嗎?我有吖!

可以講比我知嗎?? 我想買比囝囝睇.. 謝謝!!

smallb2011 發表於 14-4-22 15:05
多謝各位我係HK唱片搵到e隻DVD啦,好開心!小朋友好鍾意睇感激各位推介,好正!

...

樓主, 你買到邊隻呀?? 我也想買... 謝謝!!!!!!!!!!!!!

引用:我有隻碟叫+Preschool+Power,係由多個小朋

原帖由 宏心 於 14-04-06 發表
我有隻碟叫 Preschool Power,係由多個小朋友示範生活自理,實踐蒙特梭利教學法的。我在臨時書攤買左後,無 ...
就係e隻

回覆 smallb2011 的帖子

請問去哪間唱片公司有售?

回覆:hcy81 的帖子

‹ 上一主題|下一主題