用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何? ...
樓主: LittleButter
go

今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?   [複製鏈接]

LL222 發表於 14-3-6 16:54
邊間半龍先?x2
其實係民生,大家有何高見呢?因為兩間也是EP pm offer.

引用:其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪

原帖由 甘恩 於 14-03-06 發表
其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪一間幼稚園。家長栽培佔很重部份,如果不是太差的半龍,我一定會 ...

LittleButter 發表於 14-3-6 18:33
其實係民生,大家有何高見呢?因為兩間也是EP pm offer.
如果是民生,我一定會揀民生,唔會考慮。

引用:Quote:LittleButter+發表於+14-3-6+18:33+

如果是民生,我一定會揀民生,唔會考慮。
me2....MS for sure

sumaggie101 發表於 14-3-6 18:18
SC BOYs quite gd this yr, seems many of them go YW, CKY, DBS, PC, St paul .......................... ...
是否指英粵和英普班也有不錯成績呢?其實一級有多少班英普班?

引用:Quote:LL222+發表於+14-3-6+16:54+邊間半龍

原帖由 LittleButter 於 14-03-06 發表
你仔應該係兔年,係呢有史以來出生率最高。高過龍年。當然係揀民生,有backup, 考其他小學安心D。

醒目開學勳章 王國長老

引用:識得兩個SC學生,+一男一女,+考小一前信心爆

原帖由 AgapePa 於 14-03-06 發表
識得兩個SC學生, 一男一女, 考小一前信心爆棚,
加上 old boy, old girl 背景, 只考神級小學, 和兩間準神級 ...
咁老定7,8年前,我舊老闆個細女,父母都係專業人士書香世家,爸爸係社會名人+舊生+當年樂團小提琴首席,媽媽都外國返黎醫科畢業。哥哥讀緊神校(爸爸母校)文武全才。細女讀寶山都差d撻Q。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-03-06+發表識

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-06 發表
咁老定7,8年前,我舊老闆個細女,父母都係專業人士書香世家,爸爸係社會名人+舊生+當年樂團小提琴 ...
重點係: 你個朋友最後冇撻Q。

LittleButter 發表於 14-3-6 18:33
咁梗係民生啦!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-06+發表邊

引用:Quote:原帖由+pino+於+14-03-06+發表請問點

引用:Quote:原帖由+pino+於+14-03-06+發表請問點

原帖由 IloveJJ 於 14-03-07 發表
宣道唔係唔好,如果你想愉快學習,佢做得到。但如果考小一,甚至考返宣小,佢係0訓練,無論係面試技巧,禮 ...
很公道的comment

Even thoughthe kids that I know from SC got offer/offers, applying P1 is really a stressful and painful process.  Go for the one with backup!  

引用:其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪

其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪一間幼稚園。家長栽培佔很重部份,如果不是太差的半龍,我一定會 ...
面試真係表現大於一切!

回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st cat 2揀1。最後㨂左st cat.
原因係哥哥都係st cat 畢業。我對學校較有信心,活得來又學到野。囡囡英文底子打得好好。唔係凈係talk 得,phonics 同閱讀技考都好好。train 到佢好獨立同積極學習。我冇後悔㨂st cat 仲強烈推薦。現在已經升上小一。去年也有幾個私小offer

brima 發表於 14-3-7 13:15
我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st cat 2揀1。最後㨂左st cat.
原因係哥哥都係st cat 畢業。我對學校 ...

Agreed, highly recommend to all

引用:我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st+cat

我覺得即使在課程、師資等,SC優於民生(由於我不是用家,只是假設),但都請樓主要思考,民幼生升民小生是2分1機會(不知有沒有家長知真實數字?),但若以沒有關係人士考今年名小學大概是20揀1,熱門的更是30揀1。今年況且如此,幾年後競爭如何?大家可想而知。之前有家長分享小朋友在培幼讀,培小已收了,好放心去申請名小學,唔得就讀培小,得就係錦上添花,完全無壓力。始終讀民生進可攻,退可守。

甘恩 發表於 14-3-7 16:56
我覺得即使在課程、師資等,SC優於民生(由於我不是用家,只是假設),但都請樓主要思考,民幼生升民小生是 ...
民幼上民小好似係8成

甘恩  如果係8成,比2分1機會仲好好多,我必揀民生。  發表於 14-3-7 18:06

回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

我舊同學,寶山撻咗啦!5年前!住北角,去咗聖馬可

‹ 上一主題|下一主題