用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tune 琴問題?
go

Tune 琴問題? [複製鏈接]

Tune 琴問題?

剛剛發現個鋼琴已經遲了4個月Tune, 已經call左師傅下星期攪.  

遲左成4個月, 有無問題呢?

Re: Tune 琴問題?

有錢未有問題(點解唔依時tune 琴), 無錢 - 未算囉!

其實半年一次都ok o家啦!  又唔係什麼大師級彈琴!  tune 咗(我哋d外行人)都唔知分別係邊啦!

我哋個琴有保養時, 緊係一年四次啦!  依家要自已 fol 水, 當然要"省"d 啦!  話哂大拿拿三四舊水一次, 都幾重皮.  不過提提你, 除了放吸濕管外, 仲要放多兩舊吸濕器 (即係白元十零蚊一個, 平時放入衣櫃果d), tune 琴師傅話防止發毛添!

唔依時tune 琴, 係因為唔記得, 以為買左個琴, 一勞永逸.  
上年5月買時tune過1次, 仲有1次free未用.   剛剛睇返d單, 先至諗起個琴要tune.

上次個師傅話叫我長開暖管, 又無講要加吸濕器, 請問如果要放, 應該放在那裡呢?

即係開咗琴底, 放埋暖管/吸濕管旁邊, 我都係tune第四次琴, 個老師傅話我知. 又或者等到tune 時, 你問叫師傅幫你打開個琴啦!

Any recommendations for tune 琴師傅?? What is the fee?  My piano has not been tuned for several years. Please help.

Vanilla.

路經此地, 想問下點解部琴久一久要tune一次的呢?  我都會以為買了個琴就可"一勞之逸"的呢!  

該用戶已被刪除

我買2nd hand琴, 買時即放一次tune 琴, 跟住便交年費, 一年兩次, 好似係650.00 / 一年, 師傅準時約我, 每次我都見佢要換琴內的"木子", 那是free 的, 有時阿囡係屋企, 我更請他評下阿囡的技術, 佢仲會彈一首給我們聽, 每次我都很享受他那隻歌   小朋友學習中, 跟本不好聽, 我最覺tune 琴那天, 是琴在家中最能發揮的時間    

rr

maywei 寫道:
即係開咗琴底, 放埋暖管/吸濕管旁邊, 我都係tune第四次琴, 個老師傅話我知. 又或者等到tune 時, 你問叫師傅幫你打開個琴啦!
唔該晒~ maywei ,
已經call左琴行約師傅啦, 到時等我問o下佢關於放吸濕器問題.

vanilla,
我見囡囡學琴的琴行都有得tune 琴, 或者賣琴的地方應該都會有 .

烏龍媽媽,
其實我又係諗住鋼琴好似家電一樣, 唔壞唔洗理佢 , 好彩前2日清理d舊file時, 看到自己mark住要tune 琴, 先至記起, 但已經遲了4個月.  

James&Simon,
收到~經一事長一智, 我已經mark左下次tune琴時間在日曆 .  
有d唔明, 什麼是"絕對音準"呢?

rr,
妳的tune琴師傅都好好人wow, 我上次個 tune琴師傅好cool, 唔"彩"人 .  

James&Simon 寫道:
琴老師話turn琴很重要的,因為琴音不準會令小朋友聽不到"絕對音準",所以的半年turn一次琴,而我個細仔已可以聽到"絕對音準".但個大仔因為我不知道所以他較難聽到的.
所以各位媽咪記得按時turn琴.......

我諗無乜關係的,琴音準梗係重要,但我以前個琴,都無乜點tune,我女都聽到音呀,你仔聽到,可能佢對呢方面比起大仔敏感

我想問

sindy,

我諗妳六月先再tune好d, 半年tune一次就夠,除咗個琴有問題
‹ 上一主題|下一主題