用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新聞透視:「不快樂童年」
樓主: jswailam928
go

新聞透視:「不快樂童年」   [複製鏈接]

AHGU 發表於 14-3-5 22:27
現存的升中派位方法是基於前人某年的pre-s1,中一編班試成績。遇上沒有德行的師兄姊,自己已坐定粒綠入了某 ...
都唔知個D人係咩腦袋想出D咁既方法, 呈分試又係另一極作, 有乜理由可以用大家唔同既卷來做準則.

ha8mo 發表於 14-3-6 14:51
二線先至得人驚喎

搵D擺明hea的啦
有D二線想谷去一線, 己係一線又想谷到自己成為名校個D係最辛苦...反而傳統名校我聽過幾間都唔太多功課. 不過課外你必要自補..

其實每個制度都一定有利有弊架啦!現時香港的制度其實已經幾好,就算你有學習遲緩都可以憑抽獎入一線官津小。入左就緊係要睇你努唔努力啦!現時制度又會獎勵努力學習及多元發展的學生,易D入名中。如果努力又是上大學,不努力又是上大學,甘香港就要考慮將來有否資源將清潔、保安及建築的入職要求都訂為大畢啦!

http://programme.tvb.com/news/ne ... o/282/172812?page=1

回覆:新聞透視:「不快樂童年」

我今晚會睇呀!!!

其實最好因才施教, 及家長們不要過多比較!

730 tonight?

唔明點解學俄文???

torunpoland  完全超乎常人理解! 可能第時入黨, 睇返原著啩?!  發表於 14-3-6 21:06

我是個小朋友都頂唔住

elizatyy 發表於 14-3-6 19:23
唔明點解學俄文???

個小一男仔學 西班牙文同俄文....
西班牙文, 可以理解, 不過如果日常生活冇機會應用西班牙文, 其實得個 '學' 字.
俄文, 真係唔多明點解要學.

Amom1972  根本連西班牙文都不應在小一學,除非是西班牙人  發表於 14-3-9 00:43
rainbowcov  可能諗住第時去個度生活呢!  發表於 14-3-7 17:23

其實D小朋友考試8O分以上已好叻啦!但我就見有很多家長都覺得不理想,小朋友太大厭力,好慘!但又因為香港教育制度,家長被迫要甘做,身不由已!

其實D小朋友考試8O分以上已好叻啦!但我就見有很多家長都覺得不理想,小朋友太大厭力,好慘!但又因為香港教育制度,家長被迫要甘做,身不由已!

睇完套片,總括都係父母太顛引致。第一個case,小一放學要補一、三、五,weekend仲要學西班牙文及普通話,成個學習組合唔balance,如果俾我咁學,真係有童年陰影。

Twins 媽咪

現實係而家小學全日制,課時長,功課多,進度快,D課程又咁深,默書評估一大堆,老師要你80分以上,70分都話未夠努力!計要9點睡,每天回家只有5小時的時間,每天要2至3小時來做功課溫習,沖涼食飯起碼1小時,行行企企去下廁所半小時,刷牙洗臉10分鐘,得返幾多?20分鐘?練下琴都冇咗啦!由朝6點晩10冇停手夠努力咪?如真的要一升上小就咁高分,基本上幼稚園已經谷緊,私幼K3的課程已經是小一嘅嘢,公文數、enopi,普通話、英文、朗誦、樣樣學,如果不是?小一只上了三個月學,就考你速算3分鐘十題數、考英文文法寫句子加記60個word,默寫中英文生字、常識考你課外題,學校以為個個小孩是神童?越來越感受到學校只是話比你知要學咩讀咩,然後考你,真正明白的人有多少?再要明白和理解,然後記在腦中也是靠家長或補習老師。

hellohelloruby  AGREE  發表於 14-3-11 11:23

回覆:ha8mo 的帖子

所以家長自己的教育理念都好緊要,睇清楚自己想比D麥野自己的小朋友

教育理念?我超級支持愉快學習的!所以幼稚園時是超愉快學習,但小一就追到氣咳,而家就算係二線津小讀都十樣功課,補習是風氣!都是教局&學校迫成,課程艱深,又有TSA。補習都係找個人返本同佢温書做功課啫!唔通科科肥佬咩?父母要返工的邊有時間同個仔做功課同温習,再講,唔出去補習的小朋友咪又係家長做埋補習老師同個仔温書做功課!見家長時老師都係嗰句:「這科成績不太好喎!啱啱合格,要日日做完功課温習的,快去補習啦!」真係中英數普通話科科都話要温習考試。
  今時今日小學生係咁大壓力喇!家長也不快樂!

hellohelloruby  絕對認同 X 2  發表於 14-3-11 11:25
熙fi媽媽  絕對認同  發表於 14-3-7 16:23
nieualma    發表於 14-3-7 08:50

回覆:catcatma 的帖子

真係要念念邊間最hea

引用:其實D小朋友考試8O分以上已好叻啦!但我就

原帖由 chanmana 於 14-03-06 發表
其實D小朋友考試8O分以上已好叻啦!但我就見有很多家長都覺得不理想,小朋友太大厭力,好慘!但又因為香港 ...
同意 !

现今在香港读书的小朋友,大环境就是一个非常竞争和填鸭式教育,不止孩子累,家长更是在身心的疲倦。除非选择国际学校,传统学校还是大部分香港学生要面对的。因此,我们身为家长就不是只是在学业成绩上帮助孩子,更要在心理上协助他们。(就是我们所说的EQ)

家长首先要有良好的心态,孩子真的是看着家长的一举一动。很多时候都说小孩有问题都会直接告诉家长,但以我的经验,他们和家长交流的都是表面和可以告诉家长的,一些心里的恐惧,担心,忧愁等都不会说。就是他们只报喜,不报忧。家长需要了解孩子内心。

我还是鼓励家长带领孩子一起面对现今的困难,不要轻易的退缩和放弃。使孩子知道如何面对困难,怎样调整心态,并寻找解决的方法。和孩子直接讨论问题,不但可以增进感情,还可以知道孩子所想,并可以适当的让孩子抒发自己的感情。鼓励大家越早做越好!

如题,我们还是希望孩子可以快乐地学习。大家共勉!

ha8mo 發表於 14-3-6 14:51
二線先至得人驚喎

搵D擺明hea的啦

有時都唔可以保證!

我朋友揀小學時知自己囝囝唔專心有special need, 所以搵間15分都入到0既愛心二線hea學校。如願順利入讀。點知入去小一時, 校長退休, 換咗新校長變咗進取型, 依家佢連份工都辭埋帶住兩個細路, 日日係咁 "神"。

回覆 hkparent 的帖子

Students study in English secondary school in Hong Kong have better chance to get in good university. Even good for oversea studies. However, as China is a second large economic country, Chinese language become more important in the world. We live in Hong Kong. We have good at both languages as well.
‹ 上一主題|下一主題