用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們目前用什麼方式訓練自己星星的孩子? ...
go

你們目前用什麼方式訓練自己星星的孩子? [複製鏈接]

大家有沒有興趣分享吓,小朋友用緊咩方式訓練、治療、同日後規劃,訓練效果同進展程度。我的小朋友就黎三歲,上個月確診自閉症,屬嚴重,接近中度智能障礙,目前報名密集訓練,排緊S位同精神科。
等佢接受訓練後,我會再分享佢嘅變化。希望大家可以互相鼓勵

1    0    0    0

回覆:你們目前用什麼方式訓練自己星星的孩子?

做咗密集小組訓練三個半月同埋職業訓練一個半月,都係郁得好緊要,開始跟人囗水尾講野,有少少我聽得明又係啱嘅情境下嘅言語出黎,聽得明少少指令,雖然都係好少,但都算進步咗!阿囝加油!

加油, 雖然我女女未確診, 但我都好希望大家既星星小孩越大越進步!!! 一齊繼續努力!!!!

回覆:Kenji_bb 的帖子

我都想知在家應做什麼訓練?

引用:大家有沒有興趣分享吓,小朋友用緊咩方式訓

原帖由 營養多多 於 14-03-05 發表
大家有沒有興趣分享吓,小朋友用緊咩方式訓練、治療、同日後規劃,訓練效果同進展程度。我的小朋友就黎三歲 ...
我會咩都試下,aBA, 感統都有㗎。例如佢唔識跳、又同佢喺張床跳下。又用被包下佢卷住佢玩....

回覆:Vichang 的帖子

請問幾歲還未識跳?

引用:請問幾歲還未識跳? +

原帖由 Destination121 於 14-07-17 發表
請問幾歲還未識跳?
2歳半仲未識。之後識啦

回覆:Vichang 的帖子

請指教怎樣教?謝謝

引用:加油,+雖然我女女未確診,+但我都好希望大家

原帖由 Kenji_bb 於 14-07-15 發表
加油, 雖然我女女未確診, 但我都好希望大家既星星小孩越大越進步!!! 一齊繼續努力!!!! ...
Thx

引用:請問幾歲還未識跳? +

原帖由 Destination121 於 14-07-17 發表
請問幾歲還未識跳?
我嗰個近3歲都未識跳,係做感統訓練時鍾意咗跳彈床後先識

引用:Quote:原帖由+營養多多+於+14-03-05+發表大

原帖由 Vichang 於 14-07-16 發表
我會咩都試下,aBA, 感統都有㗎。例如佢唔識跳、又同佢喺張床跳下。又用被包下佢卷住佢玩....

...
請教aba係學校做定屋企都有做?邊到可以學到呢d技巧?其實學校老師會教少少,但始終知d唔知d……想學多d技巧幫助囝囝

引用:請指教怎樣教?謝謝 +

原帖由 Destination121 於 14-07-18 發表
請指教怎樣教?謝謝
係屋企可以响床或者梳化度跳,初初佢唔識跳要幫佢,就好似平時要抱起佢咁,等佢雙腳一離開床面就停止出力放低佢,不斷重覆,等佢覺得得意就會自己試住跳

你孩子還小,有很多進步空間,加油!
ABA在初期及密集式訓練效果幾好,不過價錢比較貴,有這樣的經濟能力,建議可以嘗試一段時間。通過ABA,我覺得我的孩子通過ABA后,對一些獎罰的理解及行為的後果有所理解,對於往後我自己對他的教育打下基礎。
另外就是感統訓練其實也需要,這個除了找治療師,還可以自己在家或多些去遊樂場帶孩子玩。
言語治療也需要,這個估計你也知道了
社交班也可以參加
這些都是我參加過的。還試過兩年針灸,其實一路都有進步,但具體哪樣幫到多少,就不得而知,只要有進步,就是得著!

另外,我是過來人,孩子每學一樣新的技能或知識,會比普通小朋友多幾倍的時間,當然不是一概而論的,不過我決定幫他報一樣訓練,我會以年作為單位。

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+14-07-16+發表我

原帖由 營養多多 於 14-08-05 發表
請教aba係學校做定屋企都有做?邊到可以學到呢d技巧?其實學校老師會教少少,但始終知d唔知d……想學多d技 ...
我喺圖書館借有關aba 書,之後再上網搵資料學,然後應用在日常生活上。有時會問下姑娘咁。其實aba 都係基本果d. 例如做得啱要讚佢叻叻、拍手。就算係一般小朋友行aba 都得㗎。

引用:你孩子還小,有很多進步空間,加油!ABA在

原帖由 xixi1218 於 14-08-05 發表
你孩子還小,有很多進步空間,加油!
ABA在初期及密集式訓練效果幾好,不過價錢比較貴,有這樣的經濟能力, ...
目前就做緊密集訓練同每周兩次感統訓練,語言治療就暫時做唔到,因為姑娘話佢依家郁的太多,要等佢定d再開始做語言治療先會好d。
另外請問針灸在那裡做的?針扎在什麼位置?小朋友唔會掹走d針嗎?費用點計?

Sorry,太多問題……

引用:Quote:原帖由+營養多多+於+14-08-05+發表請

原帖由 Vichang 於 14-08-07 發表
我喺圖書館借有關aba 書,之後再上網搵資料學,然後應用在日常生活上。有時會問下姑娘咁。其實aba 都係基本 ...
謝謝分享

引用:加油,+雖然我女女未確診,+但我都好希望大家

原帖由 Kenji_bb 於 14-07-15 發表
加油, 雖然我女女未確診, 但我都好希望大家既星星小孩越大越進步!!! 一齊繼續努力!!!! ...
排咗期評估未?

回覆 營養多多 的帖子

針灸我三年前在東華三院西環那邊做,150元一次,只有20分鐘,一星期2次。後來去尖沙嘴福利會浸會針灸,300元一次,45分鐘,一星期一次。痛就一定是痛,孩子是會哭會抗拒。大多針在頭上,有時手腳也會針。

‹ 上一主題|下一主題