用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學banding有分區,例如北區band1等如九龍城的band2??? ...
go

中學banding有分區,例如北區band1等如九龍城的band2??? [複製鏈接]

2    0    0    0

我淨係知道依兩年有DSE之後, 多左平民學校出狀元~

回覆 sinsinlo 的帖子

狀元只係一個半個, 本身已經唔洗點靠學校,呢班人去到邊間學校都唔會差得去邊

問題係, 平民學校DSE平均成績如何, 平均入大學率又如何? 我不知道

organicfans  鄧顯係入U王, 比任何一間直資都唔會差 !  發表於 14-3-26 09:34
elbar  市區傳統名校在 DSE平均成績, 平均入大學率 能勝過 鄧顯 確實少之又少   發表於 14-3-10 14:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

大家知否深水埗和葵青區,那區成績強些?

回覆:中學banding有分區,例如北區band1等如九龍城的band2

我唔係好認同

係福利主義下
根本唔需要力爭上游脫貧
讀書可以改變命快將成絕響

鄧顯出到去九龍叫BAND TWO!!!???? 我唔認同, 更何況BANDING唔係分學校, 係用來分類學生BANDING.

organicfans  呢篇野簡直豪無根據.........  發表於 14-3-26 09:31
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

篇野有問題
通識分數同有冇去過中環,出國交流係無關係,窮人一樣可以讀得好
SBA亦唔需要印得靚嚟攞高分,整齊就得。大家都係用電腦打,連你手字靚唔靚都無影響
人地名校中文攞唔到3,無得升LOCAL U,咁又點計?
重點係,你地考唔到LOCAL 名系,可以去外國讀
窮人唔得
呢個先係重點

organicfans  exactly !  發表於 14-3-26 09:20

呢篇文真係不盡不實!
最憎呢D無調查就下結論的文章, 目的係咩, 大家心知肚明
又係要政府俾錢, 北區人哋鄧顯中學有幾TOP, 呢度家長個個知

organicfans  同意 !  我睇到都覺得這篇文章太不負責任, 沒有實質數據, 只係憑感覺(睇唔起北區嘅一切, 包括人/事/學校) 去寫.......四個字"不知所謂" !  發表於 14-3-26 09:22

回覆:木子 的帖子

其實大家的討論與筆者所言都有道理。只不過是兩方面放的焦點不同啫!!!北區為例,鄧顯之後呢?!差距實在太大!!!筆者有一點幾認同,資源足夠,可以多一個直/私學校選擇。。。

sukitelfold 發表於 14-3-25 13:28
其實大家的討論與筆者所言都有道理。只不過是兩方面放的焦點不同啫!!!北區為例,鄧顯之後呢?!差距實在 ...

但我實在唔明, 佢憑乜野(如數據)推斷北區band 1 學校等如九龍城區band 2呢.....我自己小朋友係北區讀小學, 其實程度係一D都唔會比出面D學校差 (因我有唔少朋友讀直資/私小, 大家會時時交換下筆記/測驗卷等), 而呢幾年已有好多同學係自行申請出面所謂強區學校, 一樣好多成功個案; 甚至我小朋友而在沙田讀中學, 同級都唔少來自北區(上水/粉嶺)嘅學生........所以, 我實在唔明, 作者點解可以咁草率就下此定論.

個人認為, 鄧顯之後, 有甲寅, 如果硬要比, 只可話鄧顯太強而已, 並不代表北區其他band 1學校差 !  

木子    發表於 14-3-26 10:02
‹ 上一主題|下一主題