用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基灣愛蝶灣好嗎
樓主: fufu17
go

基灣愛蝶灣好嗎 [複製鏈接]

回覆 fufu17 的帖子

既然有必入位,我覺得應讀 happy KG。自已孩子就是讀專教德育的 happy KG(兼收學障,學業絕對唔谷)。小一時(不是16區),自已跟緊D,一樣唔比讀港島維記、蘇記KG的學生比下去。KG個3年,學懂謙厚、包容,我自覺一D都無選錯。

回覆 ha8mo 的帖子

約八十band one.一級几多人?

引用:Quote:5tgb+發表於+14-3-5+13:22+手握愛基

回覆 Ballack2012 的帖子

雖然愛基確曾發生不愉快個案,但身為局外人(單看傳媒報導就一鎚定音),對學校似欠公允。有了解事件的家長,相信會認同學校亦是事件的受害者。愛基確有很多亨受愉快學習的學生的。

有朋友孩子在讀,他說同學大部份放學補習到七點多才回家。

引用:有朋友孩子在讀,他說同學大部份放學補習到

如果父母都覺得谷/辛苦, 何況小孩呢. 又要學樂器

回覆 McBonnie 的帖子

有所謂百貨合百家,看官的擔憂,可能是其他人眼中的賣點。愛基能成為區內熱門,不會沒有原因的,家長的眼晴是雪亮的。

引用:回覆+Ballack2012+的帖子 雖然愛基確曾發

原帖由 5tgb 於 14-03-25 發表
回覆 Ballack2012 的帖子

雖然愛基確曾發生不愉快個案,但身為局外人(單看傳媒報導就一鎚定音),對學校似 ...
愉快學習?!愛基出名在於成績出眾和出名谷!

回覆:基灣愛蝶灣好嗎

能夠拿到好的中學派位,肯定學校及學生都需要付出和努力, 才能實現,始於愛基是區內出名小學的指標之一,當然有人會批評和不認同啦!

回覆:CCYWP 的帖子

客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷? 唔好講基灣愛,即使東區d2線學校,例如梁李xx, 祟x等等,你以為少功課咩? 學校谷係事實,但問心,自己做家長嘅有冇谷?家長對子女係咪有過份要求先? 我個小朋友都係愛基出品,已升中,但呢6年,我冇迫佢補習,亦冇迫佢樂器,佢日日6點後已經可以做自己嘢,例如睇電視,玩,打機,當然升中選校時,佢冇xxx樂器8級,xxx全港比賽獎狀,所以佢沒資格考神校,但眼見佢已盡力讀書已經夠。壓力或者係谷唔谷,好多時係出自家長本身。我小朋友同我講佢向愛基呢6年都好開心。所以愛蝶灣基灣好唔好,其實睇你想要d咩。但唔好講成績,我覺得呢間學校出黎嘅小朋友絕大部分都好乖,好有紀律。(個人意見,不喜勿插xp)

回覆:chrischeung 的帖子

約12x人

引用:客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷?+唔好講基

原帖由 eviza_snow 於 14-03-27 發表
客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷? 唔好講基灣愛,即使東區d2線學校,例如梁李xx, 祟x等等,你以為少功課咩? ...
我都覺得愛基是間好學校,谷唔谷的確看父母,如果父母不要求一定要讀書好,只要開心學習,其實真的無所謂,最怕係又要開心學習又想有好成績,又唔想辛苦的話,講真除非小朋友資質高,否則讀邊間學校都係一樣

回覆:基灣愛蝶灣好嗎

愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清楚例出升中中學,唔係間間學校會咁做,

樓主在討論區取意見,意見其實都可能有2類架,一類是字面的表述,另一類是背後另有動機。樓主需小心分辨呀!

引用:愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清

原帖由 whywhywhywhy 於 14-03-28 發表
愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清楚例出升中中學,唔係間間學校會咁做,

...
基灣派位派得好,先至透明度高,而對於派位透明度,每間小學自己知自己事,所以做法會唔同。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

多謝各位意見,小兒是超級好動型。覺得愛基派位好,本一心不二選愛基,但朋友同我講想每晚11點先做完功課你就選啦,所以先想是否要考慮直私校。
其實最終是想考到好大學,直私校又是否有好派位,才令我好不知如何

回覆:fufu17 的帖子

我個人經驗,入到好學校唔代表讀得好書,讀書好睇家長態度同小朋友資質,谷唔谷到一日未試一日唔知,所以我當初選小學原則係透明度,如果我小朋友讀唔到書,我都起碼知佢究竟可以讀到邊類中學,如果佢讀到書,咁佢又有機會讀到邊間好中學,唔好以為間間學校會如實告訴你小朋友banding,有啲學校只係俾好小資料你,好多家長到五六年級要自己估小朋友banding先係我覺得最痛苦,其實樓主想了解多啲心儀學校,可以去番心儀小學的討論區,咁都會得到你想要的資訊

如果最終目的是考到大學,甘無論讀邊間,自已都要鼓勵孩子努力學習,多元發展架啦!讀間唔谷的,自已都要鼓勵孩子進取的架,無會做齊功課就考到大學甘理想呀?
‹ 上一主題|下一主題