用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基灣愛蝶灣好嗎
go

基灣愛蝶灣好嗎 [複製鏈接]

小兒有25份可直入,但基灣好嗎?是否田鴨式,應否去試直資私小
   0    0    0    0

手握愛基,相信祗會考慮果間直資。二間風格唔同,愛基是嚴得來谷的學校。填唔填鴨就唔敢講,但一定谷。但以我所知,很小人會放棄愛基選直資,或者你選定後,上來分享下呀!

因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,又聽人溝2012/2013升中只有57%去band1, 所以先想是否考直資私小

果間直資昰哪一間?

回覆:基灣愛蝶灣好嗎

聽講谷lo

回覆:基灣愛蝶灣好嗎

與那間直資或私小比較先?

你要知道投考小學真的不容易啊!

醒目開學勳章

5tgb 發表於 14-3-5 13:22
手握愛基,相信祗會考慮果間直資。二間風格唔同,愛基是嚴得來谷的學校。填唔填鴨就唔敢講,但一定谷。但以 ...
應該咁講,揀基灣同東區直資係兩類人,因為兩者嘅教育理念完全唔同,基灣係好傳統whereas直資係較活動。以前新基係好多功課,但自從有小朋友自殺後功課少咗好多,無咁大壓力。

回覆 bobbob 的帖子

細分D講,應該係想hea D個班家長有分別,Top個班學生都係一樣甘谷(家長自已谷)。如果家長想hea D,東直就適合D。如果自己想派中好,條路應該就分別唔大啦!

evaken  家長自已谷  發表於 14-3-11 13:58

醒目開學勳章

5tgb 發表於 14-3-7 11:03
回覆 bobbob 的帖子

細分D講,應該係想hea D個班家長有分別,Top個班學生都係一樣甘谷(家長自已谷)。如果 ...
活動少功課唔代表hea,分分鐘所需精力仲多過傳統教學,因為通常要做project範圍闊所需資料多亦要多創意。傳統學校功課大多跟書本範圍答題,我覺得反而hea。

基灣是很好的,但時代不同了!基灣是東區最多功課,每天成十樣.加上instrument. 唔hea得

尋日佢地高級組合唱團贏左港島果邊既校際音樂節冠軍, 又讀得又玩得, 只係睇你地家長得唔得?!

2013 合唱團的遊學團去波蘭

回覆:fufu17 的帖子

東區直資係咪HKUGAPS?
如果而家難取捨可以試下考,因HKUGAPS的第—次取錄結果,呢兩年都係自行分配公佈后,了解學校后,再作最終抉擇。

當然不會贊成 hold 住個位來考慮啦,實在想不通有什麽因素要hold 左位才考慮到。要是首選東直就考東直,要是選基灣,就報都唔好報東直。你基灣一定收,無為 hold 人位呀!

引用:當然不會贊成+hold+住個位來考慮啦,實在想

原帖由 5tgb 於 14-03-07 發表
當然不會贊成 hold 住個位來考慮啦,實在想不通有什麽因素要hold 左位才考慮到。要是首選東直就考東直,要 ...
我諗你誤會啦。
我唔係叫楼主hold 位,只係因港同2013小一及2014小一的取錄結遟過自行分配一、兩日公佈,目的係叫家長諗清楚先註册。如果家長在約一星期內诀定最終揀基湾,可以不註冊,完全冇hold 位的問題。
抱歉表達不清。

回覆:fufu17 的帖子

谷咖,精英班更加谷,每個小朋友都要學1種樂器,網琴唔計。1測3考,女仔唔可以留長頭髮,但中學大部分都派得好好

我應該不會考慮東直, 因家住東九龍.若讀愛基是否不可讀happy school kingergarten.? 跟不上

bobbob  全部學生都係派位梗有人係響所謂happy kindergarten讀,唔會跟唔上,問題係你想唔想  發表於 14-3-24 10:51

引用:因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,

原帖由 fufu17 於 14-03-07 發表
因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,又聽人溝2012/2013升中只有57%去band1, 所以先想是否考直資私小 ...
上網看啦!好似有七成band one wor

引用:我應該不會考慮東直,+因家住東九龍.若讀愛

原帖由 fufu17 於 14-03-23 發表
我應該不會考慮東直, 因家住東九龍.若讀愛基是否不可讀happy school kingergarten.? 跟不上 ...
應該係,因為上到小一係無時間你慢慢黎讀書

‹ 上一主題|下一主題