用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟係唔係我個仔有問題??
go

究竟係唔係我個仔有問題?? [複製鏈接]

見左十間學校,得兩間waiting,咁即係無書讀
雖然係細仔,但都唔係一間都無
慘了
   0    0    0    0

in PN定K1?PN咁少位唔緊要啦,下年K1仲有機會,唔係又可以做大B!!同埋報學校要有策略,唔可以報十間,十間都咁勁,都要有d村校同比較易入的國際幼稚園做下back up!!

回覆:究竟係唔係我個仔有問題??

不要灰心,退一步想,你小朋友可以下年再戦的。加油

回覆 jane__411 的帖子

係K1已經係有六間係馬鞍山普通學校,無晒心機

醒目開學勳章 貢獻勳章

ckinghin 發表於 14-3-4 21:07
回覆 jane__411 的帖子

係K1已經係有六間係馬鞍山普通學校,無晒心機

咁就簡單,你有無寫信俾學校表誠意?遲d要俾錢做校服交書簿費,d人就會放位,到時就輪到你架喇!
其實位一定有,我有朋友細仔有嚟緊N班offer添!
恐龍家

回覆:究竟係唔係我個仔有問題

五月分再逐間叩門啦!

樓主加油啊!我女都係12月尾超細B,但都有k1 offer ! 你寫下信啦!

唔好緊張,事情總有解決的辦法,但係都唔可以坐以待斃。你有無諗住下年做大仔先?定你一定要今年入K1?可以做大仔就今年好好裝備,明年去考過,有經濟能力就幫小朋友報下playgroup同面試班,你可以pm我,我囡囡上過一間幾好。如果唔想做大B,你就要寄求位信同打電話問幾時call waiting,當然你無報過既學校都要打電話去問下有無位,可唔可以安排interview,例如boxhill都唔錯,我知佢地都收細b。以上係我自己的經驗,希望其他家長有其他方法都可以同你share,加油!!

ckinghin  其實已經有上pg同面試班...不過都無用咁...
下年做大B都可以既,所以我而家都報多兩間n試下,
多謝你的意見  發表於 14-3-5 12:58

放鬆啲  我一月大仔  in8間  得1間非心儀 offer   要灰都應該我先啦

回覆:ckinghin 的帖子

試下英藝

見到咁多vs~即是仍有收生的空間⋯寫信!

回覆:究竟係唔係我個仔有問題??

完全身同感受!舊年以細B作戰,得兩間offer, 今年已大B作戰,得一間offer,一龍校waiting, 兩龍校reject !!!! 簡直傷心!
答哂又唔收,唔答又唔收!唔通我個仔有問題?

係  係有問題因為學校唔會收太好的

只是運氣吧
絕不是有問題

回覆:null

人多位少。有好多人重霸住幾個位唔放。不少學校希望面試表現好的學生,不過呢班一般都有唔少offer,揀唔揀佢間學校又係另一個問題。人揀你你揀人係正常,一般唔會無書讀,只係苦了頻撲的家長……

首先係自己唔可以覺得小朋友有問題啊...
好多人一報報幾間, 之後一定好多位放番出黎,
呢個MOMENT要努力寫信, 努力爭取...
細B係慘D, 相對比較難, 我大女就係咁(12月B)...
開頭PN係無學校收佢架, 但我不斷幫佢搵,最後都有學校收左呀 (唔止一間)
所以真係好睇你心態呀, 要對自己小朋友有信心先得架...唔好放棄!!

我囡囡10月尾B 心儀的都冇一間收
不過我只係覺得她差咁D運氣
好像我考試 學校都冇咩運
我都等待緊CALL WAITING
唔好灰心 唔好懷疑自己小朋友
小朋友都有唔同發展
健康開心咪夠
你真係怕會冇書讀 一定唔會啦

放鬆D啦, K1面試已經叫好, 最多等2,3個月有結果, 過2年到考小一, 玩足你一年呀!
幼稚園同小一面試唔似公開考試, 無標準; 不要怪責或埋怨自己和小朋友
讀書只係成長一個階段, 唔係人生既全部; 為咗一間學校影響到全家人的生活, 值得嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我唔好得你幾多。用下面來共勉之!加油哦!不要洩氣!

把不可能變可能
2014年03月04日

正值多事之秋,本不打算寫學界田徑賽,但上星期的決賽日,親眼見證一件奇妙的事情,或可為我們這些老餅帶來一點啟示。

賽事近尾聲時,只要乙組的4X400米接力不是包尾,我方便能以甲、乙、丙三組都勝出的大滿貫姿態奪標。槍聲響起後,很快跑到最後一棒,我們守著第三,落後領先的差不多40米,和第二的跑手也相差十多個身位。金牌希望渺茫,但平平穩穩拿面銅牌,已足夠完成霸業。況且跑第四棒那小子,也不及前面兩位跑手健壯。

不過這小子不甘心,最後數十米還落後十多個身位,看似沒有可能勝出也沒放軟手腳。這個時候,奇事發生了。領先的跑手因為左顧右盼有沒有被追上,加上筋疲力盡,突然失平衡跌倒;跑第二的進佔了第一,但他卻以為金牌已到手而在終點前收步;我們那小子卻在最後十米,在數個身位後,盡最後一道力向前壓線,竟以幾厘米之差,首先衝過終點(圖)。一瞬之間,銅變成了金!

沒錯,不是跑第一的出現失誤、不是跑第二的臨尾鬆懈,我們沒有可能奪金。但如果那小子一開始已滿足於銅牌、如果他眼見落後四十米已早早洩氣,就算對手失誤和鬆懈,他也絕對沒有機會。很多事情也一樣,看似不可能達成的目標,或表面看來沒有可能做到的事,只要盡了最後一分力,打拼到最後,奇妙的事情,往往會在終點前出現。但沒有盡過力,或只是在找藉口,就夢想有奇蹟發生,就注定只停留在發夢的階段。

摘自: 男主播日與夜 - 李臻

heidya    發表於 14-3-5 11:42

回覆:hkpapa852 的帖子

各位,我囡9月,報左20間,囡囡由1歲左右開始返面試班,1星期2次,
得1間村校,同另1間傳統學校收(唔係最出名果幾間),咪仲慘...我1直都祈望奇蹟降臨,結果,證明奇蹟係無咁易發生既..足足搞左1年幾.真係好想喊傢,但事實係咁喊都無謂囉,
唯有諗下年仲可以搏囉...

heidya  佩服  發表於 14-3-5 16:00
‹ 上一主題|下一主題