用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀天主教女校, 20分應該點揀
樓主: lamyo
go

心儀天主教女校, 20分應該點揀 [複製鏈接]

回覆:心儀天主教女校, 20分應該點揀

為什麼 ... 好似 ... 每次的意見都是12綱,真的沒有其他選擇?

今年,身邊很多同學都失敗于12綱。

hkpapa852  如果得20分, 除咗九龍既聖羅撒同東區間嘉諾撒外, 名天主教女校根本係無乜可能入到  發表於 14-3-17 13:22

律貼小學中女校最好的, 應該係呢幾間:

11網有2間:
- 嘉諾撒聖心 (有直屬中學)
- 聖士提反女子 (有直屬中學)

12網有3間:
- 瑪利曼 (英小, 有直屬中學)
- 聖保祿 (有直屬中學)
- 嘉諾撒聖芳濟各 (有直屬中學)

31網:
- 嘉諾撒聖瑪利 (一條龍中小學)

35網:
- 天神嘉諾撒 (一條龍中小學)

41網有3間:
- 瑪利諾修院 (英小, 有直屬中學)
- 嘉諾撒聖家 x 2 (有直屬中學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

東區間嘉諾撒 係 男女校 ~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

相比起有宗教的熱門名校,軒上二十分的機會一定較大。出名的學校通常都歷史悠久,舊生一樣多。因為沒有宗教分,軒上有二十分,不用輸給有宗教的舊生,也不用跟有宗教的首名子女一起抽,所以機會應該較大。沒人說二十分可以直入,只不過抽的機會應該大些。

回覆 hkpapa852 的帖子

可否分析下以上各區的, 廿分入的機會係點?

引用:律貼小學中女校最好的,+應該係呢幾間:11網

原帖由 hkpapa852 於 14-03-17 發表
律貼小學中女校最好的, 應該係呢幾間:

11網有2間:
重有34 嘅聖羅撒

你嗰20分打算搏到盡or穩打穩紥?

如果要穏陣, 應該聖羅撒, 聖保祿同嘉諾撒聖芳濟各機會大少許. 因為聽聞今年20分仲有人入到, 不過應該都唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

20分聖家机會如何?

freeman108  20分聖家入到機會都很高  發表於 14-4-4 01:27

回覆 964000 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))

如果31,35,41, 34
係米st rosa, 聖家(kln city) 較易?

天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

Celiacadence 發表於 14-3-25 08:05
天神係舊生20分優先,機會好細又小位
聖羅撒舊生20分都要抽,這都要今年自行出現既事

...
"天神係舊生20分優先"? 自行時係唔可以, 因為教育局規定同分一定係抽籤決定, 唔可以用其它條件決定收邊個.
除非係叩門, 如果唔係學校會好麻煩

回覆 simsimwong 的帖子

20分聖家入到機會高,因為今年15分都入到(((only 九龍城))))

回覆 lamyo 的帖子

MCS

回覆 Cheeselover 的帖子

20 marks same chance...than I will choose 聖方濟各 which is better than St. Paul Primary School

據我今年的了解,港島區所有天主教女校20分都要抽 -- 我大女明年參加報考小一呢個一d都唔好玩的遊戲,本來打算自行聖心、st paul happy valley或者嘉諾撒這幾間once upon a time 15分都有機會入的,結果今年全部要抽。。。反正都係靠運,不如索性博一博marymon喇。。。唉,一時氣話only,今時今日,得20分其實都無特別優勢,真係頭大。

回覆:stepyau 的帖子

不如考慮2 線學校會唔會理智d? 唔想頭一派唔到, 派到尾。 大家有冇2 線心水參考下?

回覆 stepyau 的帖子

我會博一博,如果唔會心息的

stepyau  但博唔到就要參加抽獎,到時候真係100%靠運了,除非有back up,但現在下下都幾千人報名,都好難玩。  發表於 14-4-1 11:45

同我前年一樣,博一博。除St mary(傳聞25有入唔到)  外,其他20分一樣要抽。永遠無人知邊間機會大d,  大幾多。 既然如此,不如揀間最心儀?

‹ 上一主題|下一主題