用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不懂決擇兼收位還是早期訓練
go

[聽/語障] 不懂決擇兼收位還是早期訓練 [複製鏈接]

小朋友現在4歲5個月了, 係2013年9月開始排緊早期訓練的, 屯門醫院當時評估發展遲緩大約一年

之前自費係保良局做訓練, 老師認為排早期訓練比較好, 因為有職業治療課堂, 但最近幼稚園老師建議排兼收位比較合適, 因兼收位設備完善

請問如果現在轉, 是否要重新排過?  其實那個學位比較合適呢?  請各媽媽提供一下經驗, 謝謝!
   1    0    0    0

回覆:新手蝦米 的帖子

e 位有 d 咩 training 架 ?

我細女深遠視, 讀緊N班同做緊早期訓練. 學校老師都提意轉讀兼收, 因為驚佢追唔上. 跟住我要求CAC社工比電話我, 問佢兩者分別同申請辨法, 就如BK講, 早期訓練多些職業同物理治療, 啱阿女D, 於是又同返老師講, 希望學校都接受佢個CASE, 如果真係跟唔上, 都唔介意再REPEAT, 因為我都希望搵到最啱阿女學習既方法.

hv245 發表於 14-3-4 21:11
你當初評估,醫生俾e位你,定 i或 e位?如前者,要自己揾醫生寫報告俾CAC轉隊,申請日期不變,不用重新派。 ...
謝謝!原來兼收位只係定期有治療師的, 當日個社會工沒有講清楚, 佢趕住去食晏, 我又唔識問

我其實覺得幼稚園想我小朋友退番個位出黎, 老師經常強調下年讀K2時沒有太多時間照顧佢, 到時佢跟不上可能將佢放在一旁...所以我有點怕給小朋友選錯

我有同佢自費訓練言論自由及幼兒訓練已一年了, 但只進步輕微, 怕佢9月上K2有困難, 現在已重讀K1.

jjoannetsang 發表於 14-3-5 00:15
我細女深遠視, 讀緊N班同做緊早期訓練. 學校老師都提意轉讀兼收, 因為驚佢追唔上. 跟住我要求CAC社工比電話 ...
我都有同感, 可能幼稚園學位緊張, 所以希望我選兼收位

不過幼稚園老師都有叫我自費再同小孩做一次詳細評估, 再睇下點幫佢, 我搵資料中...

hv245 發表於 14-3-5 09:28
回覆 jjoannetsang 的帖子

其實睇小朋友情況,
認同, 所以我怕選錯影響小朋友的一生, 很大壓力
我已自費出去做訓練, 平日下午老人家湊佢的, 但好多時做家居訓練時小朋友唔合作, 進步很少

引用:Quote:hv245+發表於+14-3-4+21:11+你當初評

hv245 發表於 14-3-5 11:37
其實如果你小朋友整體發展差一年,我個人覺得s 位最適合。但你要轉s位需要醫生報告,及排一年以上(香港,東 ...
謝謝你意見
請問其實I位+自費訓練, 是否與排E位差不多

引用:Quote:hv245+發表於+14-3-5+11:37+其實如果

我想問下兼收幼稚園係咪有每日有特定時段有較有經驗老師訓練小朋友? 還是只是間中有職業或物理治療師或專業人員, 而平日就只是和普通小朋友一齊上堂?

引用:我想問下兼收幼稚園係咪有每日有特定時段有

回覆:jjoannetsang 的帖子

hv245 發表於 14-3-6 01:12
兼收位每六位小朋友,社署會俾$請多一個幼兒導師,但此導師不是全天侯照顧小朋友,此導師會按治療師建議, ...

請問兼收位由幼兒導師給小朋友做訓練, 是否定期的?

hv245 發表於 14-3-5 12:33
E位就調轉,e位訓練加自己揾幼稚園;以$睇,e位俾最少$因為幼稚園仲可以用學券,但你要考慮1. E位排好耐 2. ...
謝謝你的意見

引用:Quote:hv245+發表於+14-3-6+01:12+兼收位每

我以前個仔都係兼收位, 小肌, 社交, 言語都至少慢半年, 醫生仲話佢可能有自閉傾向, 定期有治療師黎, 好似言語治療, 家長可以一齊上. 平時有兼收老師睇佢地上堂, 會睇下佢地需要d咩 training, 每日都會有d時間同佢地做, 每個星期5會有功課 / training 比佢返屋企做.

兼收個環境同普通小朋友冇咩分別, 跟大班一齊上. 因為我係working mum, 根本冇時間陪佢去上堂. 我唯有星期六日既時間出去做私人既training, 平日放工又繼續同佢做training. 到做小一前評估已經冇問題, 政府唔再跟.

其實兩種都各有好處, 但都係o個句, 唔好諗住一定攪好你個小朋友. 你一定要好努力同佢做training先有用.

謝謝你們. 其實我覺得阿女係KEEP住有進步, 只係學校會提議轉兼收, 先會煩腦係咪現在既學習模式唔啱. 大家共勉!!

henhen 發表於 14-3-7 20:41
我以前個仔都係兼收位, 小肌, 社交, 言語都至少慢半年, 醫生仲話佢可能有自閉傾向, 定期有治療師黎, 好似言 ...

謝訟你的分享, 星期三我會見到自費的治療師, 到時再問多次意見
‹ 上一主題|下一主題