用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Stephen's Girls interview
樓主: bagamanf
go

St Stephen's Girls interview [複製鏈接]

回覆:St Stephen's Girls interview

這間我都好鐘意,不過因其小學是津小没有back up 所以無apply到,希望你們都可以收到offer

終於都見完所有的幼稚園了, St Stephen Girl 係我去過最有系統的面試。同老師的面試都起碼有10分鐘, 咁先可以比小朋友有發揮的機會。
這亦另我看到女兒的另一面, 我地真係好surprise當佢有challenge時的反應...小朋友的potential真係好大!

我唔知老師同校長點睇, 但我同老公都覺得女兒已經係Outstanding啦 !!

而家的小朋友真係唔容易, 年紀輕輕已經要面對咁多挑戰。家長們, 不論面試結果如何, 我地都要欣賞自己的孩子, 俾個叻叻佢地啦!

heidya    發表於 14-3-5 15:02

引用:終於都見完所有的幼稚園了,+St+Stephen+Gir

原帖由 cathyleex 於 14-03-05 發表
終於都見完所有的幼稚園了, St Stephen Girl 係我去過最有系統的面試。同老師的面試都起碼有10分鐘, 咁先可 ...
同意!個面試都好多嘢面對。孩子禁細,能盡力,真難得了。

heidya    發表於 14-3-5 15:02

cathyleex 發表於 14-3-5 14:01
終於都見完所有的幼稚園了, St Stephen Girl 係我去過最有系統的面試。同老師的面試都起碼有10分鐘, 咁先可 ...
IN 完係咪自我感覺良好呢!! 好HAPPY 啦!!!GOOD LUCK

heidya 發表於 14-3-5 15:02
IN 完係咪自我感覺良好呢!! 好HAPPY 啦!!!GOOD LUCK
感覺好好, 我地都無特別同佢practice啦, 免得佢太緊張反而表現拘謹。有時我覺得小朋友識同唔識, 答得對唔對唔係重點, 最緊要係佢態度同係咪努力嘗試。多謝你的鼓勵呀!! Good Luck to you as well!!

heidya    發表於 14-3-5 15:19

cathyleex 發表於 14-3-5 15:08
感覺好好, 我地都無特別同佢practice啦, 免得佢太緊張反而表現拘謹。有時我覺得小朋友識同唔識, 答得對唔對 ...
同您講配對, 係咪好似 IQ題呢! 好巧BB臨場反應同思維....希望大家都有好消息啦......而家最好係 同BB RELAX 下......

heidya 發表於 14-3-5 15:21
同您講配對, 係咪好似 IQ題呢! 好巧BB臨場反應同思維....希望大家都有好消息啦......而家最好係 同 ...
哈哈, 今個weekend去大玩特玩, yeah!!

heidya    發表於 14-3-5 15:38

our interview time is 930 and left at 11am. so impressed by their way of interview. school really gave the heart to each child

heidya    發表於 14-3-5 15:38

回覆:St Stephen's Girls interview

最認真安排面試的一間

唔係個d事旦 interview 的名校,值得一讚!

引用:最認真安排面試的一間+ 唔係個d事旦+inter

原帖由 ValerieBaBa 於 14-03-05 發表
最認真安排面試的一間

How many seats they offer for k 1 ? Girls only ?

引用:最認真安排面試的一間+ 唔係個d事旦+inter

原帖由 ValerieBaBa 於 14-03-05 發表
最認真安排面試的一間

very nice w the arrangement

dabi34 發表於 14-3-5 22:13
How many seats they offer for k 1 ? Girls only ?
According to ed website, total intake is 60 seats

是否3/4出results?

Syycat 發表於 14-3-10 15:23
是否3/4出results?
係呀, 3 Apr!
唔知見哂未呢? 我地 5 Mar 見, 個 no, 已經去到 200 啦!

heidya  有人排到15/3 IN   發表於 14-3-11 18:53

回覆:cathyleex 的帖子

Thx a lot

好奇問問都已經三月,家長為小朋友安排面試是還沒有心儀offer,還是已有心儀offer但想小朋友再較量一下?

我就仲未有心儀学校收,最後哩間希望成功!

我都係全部rejected & waiting, 有pn讀緊,可以直升k1,都係想入一間好D的學校,p1扣門易D,無宗教背景,住名校區都難入好的學校。

我女之前考的學校多無出聲,後期大個女,做到答到7,8成指令又係rejected,真係好灰心。

Sskg都係唯一希望,老師嗰part有8,9成完成,但校長答得麻麻地,一半一半,得5分,住得好近,希望有奇蹟出現.

有一部分小朋友有很多offer,係老師喜歡的類型,可能小女不是太討好,欠缺笑容

carolyntse  最好的通常最後先出現, Good Luck!  發表於 14-3-11 10:06

回覆 fatrabbit 的帖子

Thanks, u r very kind

fatrabbit 發表於 14-3-11 10:01
我都係全部rejected & waiting, 有pn讀緊,可以直升k1,都係想入一間好D的學校,p1扣門易D,無宗教背景,住名 ...
禾刀係只有5分, 情況同您相似, 學長果PART 麻麻地, 可能禾B怕嚴肅 ANYWAY GOOD LUCK TO YOU.
‹ 上一主題|下一主題