用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧$4800/month,十一個月,值得嗎?
樓主: bebebo
go

太子明慧$4800/month,十一個月,值得嗎? [複製鏈接]

我認為值得,只是家長認為明慧名氣不及學之園九龍塘那些那麼有名氣但又收差唔多價錢而覺得唔值

引用:Quote:bibi0531+發表於+14-3-17+13:06+點解

原帖由 Marco2010 於 14-03-18 發表
唉, 本來都唔想出聲!  

其實好簡單打個電話就可以問清楚, 不過好多朋友都喜歡人云六云
已打電話問,上限是4800,我相信學費同雜費就一定會加,你話冇得比較,但請問可以講下你認為學術/師資/愛心方面有評價嗎?另一方面,到五月交學費仍不確認收幾$學費合理嗎?

每年學校都會申請加學費,通常跟通賑差不多大約5%,至於批唔批,批幾多都要教處審核,一日教處未批學校由點可以通知家長?

一些主觀數字如愛心,清潔度都係好虛無飄渺。
但每日課程編排,英,普,廣,日語境時間,師生比例,老師資格等可以好客觀比較。

當然幾好的學校都有人夾人緣的問題,這些在入學前置討論就不太有意思。
我深信妳問不同的學校,佢地都好樂此不疲去回答妳。
學校Details就唔多講會有bias,唯一可建議妳最好問主任有關以上的事宜

我係明慧用家, 大女而家讀緊PN, 好奇怪點解有人會講要交幾千蚊雜費, 實際上我而家每個月只係交4200蚊學費, 另外上下學期各交1920蚊左右O既書簿費, thaz all!   佢地有生日會, 旅行, 行花市等等活動, 都唔洗再交雜費架wor, 定係其他家長講緊k1 或其他更高年班?   講真, 我覺得除左費少少學費之外, 其實老師都算幾好呀, d 姐姐都好有愛心, 因為我個女係12月細b, 佢今年1月先開始返學, 開頭日日喊, 話唔想返學, 而家就連星期六日都話要返學, 返到黎又唱歌仔又講老師o既名同學仔叫咩名, 好開心, 如果佢發脾氣我會恐嚇佢唔俾佢返學然後佢就會收聲, 我覺得我女返學返得好開心又學到野, 咁我已經好滿意勒, 講真, 咩學校都會有人話唔好或者讚好, 我個表弟係st cat讀得唔開心轉左去victoria, 之後考入埋SPCC, 我個朋友以前讀KV日日喊, 最後轉去協恩幼稚園一直升上去到中學, 讀書都幾叻...........真係無話邊間最好, 最緊要, 係有個開心O既童年!

引用:+本帖最後由+terterarashi+於+14-3-19+00:5

原帖由 terterarashi 於 14-03-19 發表

我係明慧用家, 大女而家讀緊PN, 好奇怪點解有人會講要 ...
請問你囡囡會唔會在明慧讀k1?

引用:Quote:原帖由+terterarashi+於+14-03-19+發

原帖由 fbbn 於 14-03-20 發表
請問你囡囡會唔會在明慧讀k1?
因為我女係12月超細b, 今年考k1得啟思收,其他reject or waiting, 出年會用超大b身份再考過。今年年頭再用超大b身份報左幾間名校pn, eg st cat, victoria, km and hkps, hkps failed, st cat and victoria 無 sec in 應該都凶多吉少,問題係我女怕陌生,去in 好易喊又 shy, 呢幾間都唔會鍾意我女呢種性格嘅學生,而家睇埋km, 如果都唔收應該都直升;其實都諗過轉啟思正校,因為我唔想女女讀英普班,但明慧k1係全英普,所以十五十六緊

回覆:太子明慧$4800/month,十一個月,值得嗎?

terter媽媽:
我小朋友今年會讀明慧pn班,我們想小朋友讀明慧是因為明慧的良好語境。因為我個仔自小對英語較吸收,英文字教一兩次便識及記得,相反廣東話教極都不願講,k1開始的全英普暫時看來較適合小朋友,其實我都有想過學之園等名校,但可以肯定的是,高壓及強調教深一年的名校,不適合我們。其實好學校與否,在乎學校是否適合自己小朋友。當然,學校行政,老師主任等態度都會令家長有所感受吧

引用:Quote:原帖由+fbbn+於+14-03-20+發表請問你

原帖由 terterarashi 於 14-03-20 發表
因為我女係12月超細b, 今年考k1得啟思收,其他reject or waiting, 出年會用超大b身份再考過。今年年頭再用 ...
謝謝你的回覆。明慧PN可以直升k1 ?

你知唔知明慧畢業生一般考到什麼小學?

回覆 hschsc 的帖子

非常同意高壓及強調教深一年並不適合一些小朋友,我喜歡有包容性,能因材施教的學校

回覆:noknoknok 的帖子

師資唔知,但太子明慧個地點絕對唔值呢個價,學校附近環境ma ma,空氣差又多車

回覆 DollyCC 的帖子

同九龍塘比真係差好多,所以有好多人當明慧係九龍塘幼稚園的後備

hschsc 發表於 14-3-20 13:46
terter媽媽:
我小朋友今年會讀明慧pn班,我們想小朋友讀明慧是因為明慧的良好語境。因為我個仔自小對英語 ...
若以你看法,明慧是否不是一間吹谷型的學校?你覺得他們的教學方式是如何?

回覆:太子明慧$4800/month,十一個月,值得嗎?

明慧嘅通告話PN上學期雜費係$2740,係咪已包生日會、茶點、書包等等?

‹ 上一主題|下一主題