用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

winnie,跳跳虎,wy1,gracemami,嵐嵐21
全部pm都收到了, 星期一會寄給你們

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

ivytang : THANKS YOU     

返回頂部

ivytang : THANKS YOU      

返回頂部

ivytang02:
thank you very much!!

返回頂部

ivytang02,

Thanks a million!

返回頂部

ivytang02

PLEASE CHECK PM,THANKS!

返回頂部

我今早已經將碟寄出了, 我想2天到應該收到, 是用公文袋寄出的, 收到後通知我好嗎?

嵐嵐,小婦人原來妳地無留地址給我,快d留番.

返回頂部

ivytang02 : PLEASE CHECK PM   

返回頂部

ivytang02 :

PLEASE CHECK PM , THANKS

返回頂部

ivytang02 : PLEASE CHECK PM    

返回頂部

9月讀K1 yes or no 家長 and小朋友返學一星期

返回頂部

係呀!K1 開課第一個星期要家長陪,同埋無校車,番一個鐘頭!

返回頂部

ivytang02,
已收到隻碟,唔該哂.

Leon,
原來頭一星期冇校車搭o架.我重諗住頭2,3日自己湊,跟著幾日比佢搭校車添.

返回頂部

我已收到隻碟了,唔該哂你.   

返回頂部

LEON 寫道:
係呀!K1 開課第一個星期要家長陪,同埋無校車,番一個鐘頭!

第2個星期, 都只係返2個鐘頭, 但有校車搭。

返回頂部

Hello 各位:

我是崇真幼稚園及小學的舊生, 真意外現在還有人對這學校有高度評價, 令我這舊生十分驕傲!  我希望把自己的經歷與大家分享一下!

我是1976年入讀幼稚園, 1978年入讀小學英文部的.  幼稚園的時候很快樂, 很快便過去.  但小學階段很辛苦, 快樂的時候是有的, 但不多.  

我讀英文部, 從小一開始只有中文科, 聖經科, 自然科, 健教科及社會科是用中文書, 其他都是英文書, 到了小四只剩中文科社會科及聖經科是中文書, 還加小一科西史(history).  功課很深而且多, 英文部是下午校, 每晚5:30pm才放學, 吃完晚飯我媽媽倍我做功課做到12點幾至1點, 然後第二天一早媽媽上班, 我要繼續做功課做到夠鐘返學.  當時大部份老師都很惡, 我只記得教聖經的校長很慈祥.  我當時不是很標青的學生, 但最後都算"崖"過了. 由於我不是十分標青, 因此沒有考到很好的中學, 但我的英文水平還是比一般學生高, 因此到了中學便很輕鬆, 成績漸漸好起來, 因而增強了自信心, 在中學階段尋回小學時沒有的快樂時光.   我曾於中學時到美國當交流學生一年, 對我今天工作, 事業幫助很大.  

我不知崇真是否一如以前那樣嚴格,  但"崖"過了會有很大機會令你變成一條"好漢", 會有一定的成就.  

希望我沒有把我不算好的經歷影響了你們的決定, 但子女在學習的過程是很希望有父母倍伴及鼓勵的, 尤其是在一所非常嚴格的學校.  希望您們的子女可以好好享受上課學習的時光,  將來有所成就貢獻社會.

我的BB將會在9月出世, 希望各位媽媽繼續報料, 說不定我也會送我的BB到崇真讀書.

PS. 還有一樣令我覺得小學時返學是惡夢的是, 每天要背著很重的書包, 行很長的樓梯及斜路到山頂的學校上課, 很辛苦啊!!!而且搞到對小腿很粗.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

返回頂部

今年讀k1小朋友的家長,請問你地收到信讀邊一班未?

返回頂部

ivytang02,
已收到隻碟,唔該哂.     

返回頂部

ivytang02,

Received the VCD already, thx a million!  
I watched it already and found that Tsung Tsin is great and they really have many activities for kids. I feel that if so many graduate are willing to come back for helping and let their kids study there, it must be a good school then.

winnie_1710,

I haven't received any letter from Tsung Tsin yet.

返回頂部

好開心咁多媽咪俾自己個小朋友入讀崇真幼稚園,我個女而家讀緊K1,佢好開心呀.聽日重係懇親會添,我囡囡會表演芭蕾舞,好緊張呀.嘻嘻

我想澄清一樣野,崇真係收10個月學費及10個半月車費架.

好似iva咁講,佢地課外活動多及平.我囡重好鐘意英語樂園添.我覺得參加學校既課外活動好處係唔使個囡舟車勞動咁去學野.係會晏d先返到屋企,但係慳左出去外面學野既時間及車費,條數都係返度啦.

另外,記得有家長話葵涌去崇真遠,我地重遠啦住深井,我囡朝朝7:45上車.我覺得都ok架.唔算太早.但係小學我都會考出面既津校,因小8:00/8:10上堂,到時就太早上校車,所以希望考番近d既學校囉.而且前日我返學聽到有家長住屯門抽唔到好小學所以佢決定俾囝囝繼續係崇真讀上去.

呀!我係幫我囡買兩套校服架.都夠著.而且未要換,可能我囡大得慢啦.嘻嘻

聽聞小學會轉以普通話教中文課,數學,science及常識都係英文授課.

暫時咁多料,希望大家知道d咩既就互相報料啦.嘻嘻     

返回頂部

‹ 上一主題|下一主題
12345678910... 95下一頁

熱門主題