用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

ivytang02,

您好! 你囡囡在崇真讀K2呀! 我想問吓你囡囡讀得開唔開心? 啲老師是否有耐性和愛心? 功課多唔多? 深唔深? 有沒有測驗考試? 課外活動多唔多? 希望你可以同我哋分享吓! 謝謝!

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

ivytang02:
請分享一下你囡囡的上學情況.

返回頂部

wyl不用客氣, 我覺得祟真k1-k2老師比較大啲, 但年紀大經驗便很豐富很有耐性和愛心的,放心啦, 我女兒是一個開心果, 由第一天上校都無喊過, 經常將學校每天情況告知, 所以她是開心的.
我記得k1是沒有甚麼工課的, 上學期只是連線, 簡單字型 及 油顏色, 下學期開始寫字, 好像 (山, 水, 火, 人 ,A-Z,1-10) 等, 它們一年有三次平古,好簡得只是日常上課時情形, 反應, 及身體五官機能發展, 其次下學期有一次測驗, 都不是很深, 現在K2書本課程我覺得不算深又不算淺, 但寫字就比較多,而且深,初初女兒比較難掌握寫字基礎, 現在可能寫得多同時要好有耐性較佢寫字方式這樣寫出來便沒有那麼難看,K2每日有兩樣功課, 星期五會有工作紙(包括中英數每樣一板及在校借圖書寫報告).

祟真校內課外活動非常多, 這是我同女兒最喜歡的, 女兒參加過英語樂園, 芭蕾舞, 紙  土等, 這些活動都要付款的, 全部放學後學, 有校車接的(如妳有搭開校車). 同時學校有很多講座歡迎家長參加, 有時學校舉行大型活動好像親子旅行, 運動會,懇親會家長都可以參加.
須然崇真校舍比較舊, 但這兩年已重新裝修過, 包括操場, 門口鈄路及地下各課室, 重有你覺唔覺得它們課室算大間, 空氣幾好, 可能在山頂, 最後講到資訊, 他們舊年開始已用八達通, 學校資訊可在手機傳達及每位學生老師都有個人E-Mail,可以除時上網找老師問問題或好像早前放假取功課, 我覺得他們這方面做得非常好及資料幾快, 希望真的能解決到你的問題.

返回頂部

ivytang02 :
好多謝你咁詳盡的分享,以後請多多指教.thank you very much!!

返回頂部

ivytang02,

Thanks for your sharing. It's very useful.  I'm very confident that my girl will have a good life in Tsung Tsin.

返回頂部

我想問吓崇真課外活動貴唔貴?

返回頂部

$40 per lesson, one hour per lesson.
If Saturday, that is free of charge.

返回頂部

dear all,

小女現10個半月大,但我都想佢讀崇真。我有朋友個女今年K3,佢都覺得好好呀!不過我住荃灣,唔知會太遠呢?咁2002年出世,應該幾時報名呢?

返回頂部

kayiu626,

你囡囡依家先10個半月大, 唔駛咁早申請, 到2004年的11月左右, 可上崇真的網址download佢張申請表, 填好後寄返去就得, 好方便咋! 我知崇真的學生來自各區都有, 但遠唔遠就好視乎你自己點睇, 有人住屯門元朗都一樣送小朋友返九龍塘幼稚園, 但亦有家長中意小朋友在屋企附近返學, 所以好睇你自己點睇。

返回頂部

我想問吓崇真課外活動,英語樂園,貴唔貴?

返回頂部

English Funland is HK$58 per lesson (one hour) which held on 12:xx to 1:xx or 4:30 - 5:30.  On Saturday, English class held by KLN Junior students is free of charge and based on first in-first serve with limited seats.  Same as Mandarin class on Saturday, also free of charge but taught by experienced Mandarin teachers (from outside).

返回頂部

我知啦!謝謝

返回頂部

我想問吓大家讀k3後,直升小學, 如出去考私小或將來考津小?

返回頂部

我想問吓大家讀k3後,直升小學, 如出去考私小或將來考津小?

返回頂部

winnie_1710,

你的意思係咪直升崇真小學後, 仲會唔會出去考其他私小和津小呀?

我的打算係囡囡讀完k3後, 喺崇真小學留咗位先, 之後睇吓佢派唔派到好的官津小, 如果派到好的, 咁梗係讀官津小啦(唔駛交學費嘛!), 但萬一派唔到好o既, 都可以留返喺崇真小學, 有個保障。一條龍是我揀崇真的其中一個原因!

返回頂部

wyl,

我都係咁諗,不過崇真中學好唔好架?好似係沙田喎!

返回頂部

kayiu626,

沙田崇真係band 1中學嚟o架!  另外我知佢依家起緊間直資英中, 好似都係喺西九龍區o架!

返回頂部

wyl,

咁就好喇!我對中學冇乜研究架!唔知你地有冇俾BB返play group呢?

返回頂部

kayiu626,

我個囡兩歲前都有返開playgroup, 但兩歲足後就俾佢返pre-nursury, 就冇再返playgroup嘞! 佢返學返得好開心, 學咗好多紀律同歌仔返嚟屋企唱o架!

返回頂部

唔好意思,我想問崇真幾時有開放日俾外來人參觀?
THANKS

返回頂部

‹ 上一主題|下一主題
12345678910... 95下一頁

熱門主題