用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

we live in Tseung Kwan O now. I still have 3-4 months to look around the new apartment. i think Prince Edward is my first choice.

Re: 誰最後揀選大埔道崇真作自己的子女於二零零三 / 二零零四年 K1就讀的學校?請進來認識? />

phylli,

其實我最近都煩緊搵樓。我依家住長沙灣,但遲吓想買樓,咁當然想買近囡囡學校啦!我同老公其實都幾中意近警察會同近運動場道的單幢樓宇,勝在旺中帶靜,但校網不好,對囡囡將來升小學(如果派位就不好)不太好,所以我都有所猶疑。我們的預算又不多,最好買110萬以下的樓,你們有什麼好提議?

返回頂部

wyl
忠告:現在香港經濟唔好,寧租莫買,keep cash on hand

返回頂部

phylli,

因為我去年申請了自置貸款,批了。可同政府免息借50萬或66萬,我計過,如果我買110元以下o既樓,連政府同銀行都係每月供5千左右,同租差唔多,所以我先諗住買啫。

返回頂部

wyl
我都借了政府80萬貸款買樓,而家亦係負資產,所以要慎重。加上差餉、地稅、管理費等支出,亦要考慮。

返回頂部

phylli,

多謝你的提點,我會慎重考慮清楚才作決定。

返回頂部

HI!! 各位我仔仔亦都係今年上午班, 請多多指教   
如有任何最新消息,請發表 :  :
[img align=right]http://hk.photos.yahoo.com/vtc8889/DSCN2336 [/img]

返回頂部

DEAR ALL

My girl is also admitted to the AM class.  But I haven't decided which kinder to put my girl to.  Can you give some advice?

1) Why U choose 崇真?  
2) What are the good point?
3)  Are you planned to let your kids to promote to the 崇真 primary school?
4) Are there many religious activities (Christain  background)?

Thanks a lot in advance for offer me some help.

MaMac

返回頂部

MaMac,

你可以參考吓我以前post過的topic: CLICK HERE

我本身打算俾囡囡入讀崇真,是因為我欣賞這間學校的教學理念,覺得除了學識上,在德育上和品格上亦能培養好的孩子。
小學方面,如果派位理想的話,我當然會比囡囡讀官津校(因經濟原因),但老實說,我對現時朝令夕改的教育制度一點信心也沒有。在崇真讀完幼稚園,最豈碼我知道他們會收回他的幼稚園生升小一,這對我來說是一個保障。
至於宗教活動,我只知道他們星期六(或日?)有崇拜,其他的我不太清楚。我同我老公本身都不是教徒,但我也不反對小朋友在小時候接觸聖經故事,因為宗教始終都係導人向善,如果向善的種子在小孩子的心靈萌了芽,我相信他將來學壞的機會會少一點。
以上只是我個人的小小意見,希望可以幫到你!

返回頂部

hi!my daughter is also accepted by大埔道崇真AM, i hope it's a best choice for my daughter and it will give her some good memories in her childhood. my daughter loves this school very much. after the interview,she always ask me when she can go to school so 我希望無揀錯!!
我想問崇真多唔多功課?我的朋友的小朋友讀根德K1(10月上學期)已有功課,唔知崇真情況如何?THANKS FOR HELP!!

返回頂部

simsim,

CLICK HERE

Hope it can help.

simsim 寫道:

我想問崇真多唔多功課?我的朋友的小朋友讀根德K1(10月上學期)已有功課,唔知崇真情況如何?THANKS FOR HELP!!

返回頂部

請問有無人知道由葵涌至崇真的校車車費幾多錢。Thanks

返回頂部

$790-

返回頂部

各位,

請問為何葵涌去崇真校車費用為hk$790.-
觀塘去崇真校車費會較平?
照計路程較短,真不明白,如果這樣,本人可能要找回崇真附近一帶的樓宇租。

本想找近葵涌,可以近老公上班及我母親住所,唉!   :-x

返回頂部

phylli,

乜你仲未租到樓呀? 近嚟非典型肺炎咁嚴重, 你都係唔好去啲重災區睇樓住, 危險呀! 不過太子嗰邊好似未有個案! 希望你快啲settle down啦!

返回頂部

wyl,

我聽你們講得祟真咁好, 又好想幇亞仔試下 (佢地下午班仲有位),我覺得校舍大及管理唔錯, 透明度幾高, 但又有以下煩惱, 希望你能夠幫到我, 十分感激,,

1)  程度(課程)得唔得,除可計續直升小學, 如出去考私小或將來考津小(小二)插班,程度唔知跟唔跟得上,

2) 見校舍雖然大, 但係設施要同小學部共用, 唔知足唔足夠,

3) 因校舍較舊, 唔知衛生程度夠唔夠, 恐怕夏天會有很多蚊咬

4)  老師有冇愛心

5) 英文程度如何

謝謝你或其他媽咪能幫到我!

返回頂部

Fatter,

據我所知,崇真的課程並不淺,程度亦是不錯的,而英文方面,則可以說非常注重o添!

設施方面, 雖然係同小學部共用, 但當然係會分時段用啦! 我個人覺得這裡應該無論如何都好過一些地方小沒有什麼設施的學校。

至於蚊, 我就唔能夠答你, 但我相信有綠化同有室外活動場地總好過一日到黑困喺室內。好似我囡而家讀緊幼兒園冇操場,全日在室內,咁當然係冇蚊蟲啦! 但我就覺得對小朋友身心發育唔係咁好囉! 當然這是觀點與角度的問題, 每個人考慮的地方都不一樣。

崇真的老師都是基督徒,而我從其他就讀小朋友的口中,和它的季刊中,我都覺得他們的老師應該不錯。

當然以上都是我個人意見, 始終我囡一日未就讀, 我都係聽返嚟, 所以如果你仲想知多啲, 我建議你打電話搵佢哋位鄭老師傾吓計或者瀏覽吓佢哋網頁。嗰位鄭老師係負責編班o既, 我同佢傾過兩次電話, 我覺得佢好好人, 有問必答, 仲答得好詳細!

希望幫到你啦!

返回頂部

wyl,

Thanks so much for your info.

返回頂部

Yes, 未settle down呀,一來SARS,二來現在租住的業主堅持本人要住到八月才可離去,唯有六月才開始找尋啦。希望屆時租盤較多,價錢可以便宜些。

如有好消息,與你們分享。
多謝關心。     

返回頂部

dear all ,
有無人收到做校服通知,我怕收唔到,知唔知何時有通知?

返回頂部

‹ 上一主題|下一主題
12345678910... 95下一頁

熱門主題