用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站

佢哋係分小學部同幼稚園部咋, 每張枱都最少有8-10個小朋友, 我諗最少都有30人, 其實我都唔明, 崇真的面試、開課和課外活動的安排都十分混亂, 佢哋都唔係第一年搞, 但情況都係咁, 我覺得學校是好學校, 但佢哋啲行政和安排就認真麻麻。我諗下一堂即使我再上, 佢哋都唔會俾我陪, 因為今次佢哋都趕咗我兩次, 但每次我一走, 烔因就喊到收唔到聲, 所以佢哋先無奈比我入去, 但就講明冇下次, 話會影響佢哋上堂和其他小朋友喎! 我同烔因講咗下星期放學後吳老師會帶佢去上堂, 佢又話好! 但就死都話唔返sat., 我驚如果勉強佢去上, 反而會令佢怕咗所有的課外活動, 依家都諗緊不如放棄算了, 不過咁難先抽到又好似好可惜咁! 其實佢以前都上過街外的playgroup, 但因為有家長陪, 佢就玩得好開心囉! 明天的課後活動, 我唔會去睇, 因為我驚佢見到我同爸爸之後, 反而唔肯上, 我信得過吳老師, 我諗佢應該有辦法安撫到佢, 而且烔因都好肯跟佢。

LEON,

我都想知你囝囝係咪落咗校車之後就冇人理? 定係上緊堂出咗嚟之後冇人理? 咁咪好危險! 容乜易佢自己落咗山架???

烔因今日第一日上英語樂園, 爸爸去接佢放學時, 話佢ok肯上噃! 冇扭計都好開心, 可能係因為喺番204室上, 佢有親切感啩! 而且Mrs. Campell都好有經驗。 我考慮咗兩日, 決定放棄sat的課外活動 (特別我睇完LEON個comment之後, 更加唔敢俾我個囡自己返學校, 我驚佢走失呀!)

跳跳虎,

我冇幫烔因包書o架! 因為佢成日揭, 包唔包都會皺, 所以冇包呀!

其實校車唔好, 可唔可以同學映反映吓? 我check過幼稚園部媬姆車支援係「劉李玉冰女士」, 她的email是[email protected], 或許我們可將情況告知她, 請她向蘇先生反映吓及要求改善。因為未開學前, 我認為校車車費較貴, 於是連同另一間附近的幼稚園的校車收費表fax咗去學校, 現在我見車費都減咗少少, 雖然我唔敢肯定一定有關, 但我覺得表達咗總比放在心裡好。

傻妹,

之前我向學校反映過車費太高。FYI, 在青衣區上車到學校, 德貞都只係收$650, 但崇真未減前要收$760, 依家減咗都要$745, 真係貴囉! 其次係準時問題唔得; 最後就係學phylli話齋佢哋成日都交帶 (我意思係佢哋話咗聯絡家長又唔聯絡嗰隻!) 當然可能每架車的司機都唔同, 我唔敢一竹桿打一船人呀!!

傻妹 寫道:
wyl,
你覺得校車咩唔好?

烔因上英語樂園已兩天, 佢好中意上同好中意Mrs.Campbell, 佢咁中意, 我都覺得很安慰。因為上次佢話唔中意返星期六, 見佢喊到咁淒涼, 令我有d內疚感。

nice to meet you, chanleewah.

可否Comment一下崇真幼稚園?你小朋友讀得很開心嗎?有否打算直升崇真小學呀?

我同意儍妹的講法,所以我有不滿或意見,會直接用email或電話同班主任�負責人反映, 有時其實學校也不知道,反映了他們會處理。我覺得崇真已算很開放,家長可內進、觀察及反映等,有些學校連校門也不讓你進,你根本連它好不好都不知道,更不用說投訴�反映啦!

K1,

[size=medium]Welcome!

返咗學成個月,你對崇真有咩意見??

係呀!星期二我老公去課室接烔因放學,英語樂園都未完;但星期三嗰日我老公1:05pm去到,佢哋已經放咗學仲落咗波波玩嘞!我老公話老師同佢講落波波池等爸爸嚟接,但烔因落到去搵唔到爸爸就企咗喺度喊,喊到爸爸嚟為止呀!唉!

今日收到memo話k1同k2有3本英文書可以放喺學校, 我覺得學校都幾從善如流, 之前好多家長都反映過書包過重呢個問題, 我亦有打電話俾吳老師反映過, 依家佢出呢張memo都証明學校都幾重視家長意見! 仲有, 內聯網已經可以上啦! password在手冊第一頁呀!

Babyruby,

我試過嘞! 上到喎! 仲有兩封emails添! 原來學校遲d都有$80支的流感針打呀! 仲有家課提示, 不過今日係"0"。

校服方面, 我老公話運動衫同褲應該係同夏天嗰套一樣款, 差別只在於長袖和長褲啫! 我諗最基本應買一套校褸、一套運動套裝再加一件運動T恤啩 我都仲諗緊, 長褲和T恤要唔要買多套替換?

儍妹、LEON,
你哋有咩意見? thx.

Babyruby,
烔因今日無著校服呀!仲帶咗好多零食同飲品返學校同同學分享添(因為佢係8月生日架)!今日烔因第一日上ballet, 佢好興奮呀!

winnie_1710,
校服我都係諗住校褸同風褸只買一件,長褲同T恤就買兩套替換囉!

跳跳虎,
係呀!我意思係一套呀!今晚唔會帶烔因,因要兩小時,驚佢扭計同悶呀!我約咗個friend一齊去,佢個囝會10月插班讀K1(下午班)。烔因會爸爸揍。
好呀!1910禮堂邊度等呀   

跳跳虎,

烔因今晚唔去噃!好呀!禮堂門口等。see you!

我同跳跳虎終於都相認到嘞! 真係開心! 仲遇到d熟人, 雖然唔係喺崇真讀但都去聽, 世界真係細

講番個講座, 其實主要係講點樣辨別資優兒童同叫你要培育佢、鼓勵佢、支持佢、指導佢等, 千祈唔好以為資優兒童就好叻, 原來而家香港啲學校, 有部份係拒絕收資優學生架! 因為資優除了天資聰穎外, 絕大部份都會有自閉、壞脾氣、過動、沒耐性、固執、不合群、注意力不集中等等伴隨而來的問題, 令部份學校/甚至名校拒收, 因為有些學校認為資優=麻煩。

其實, 辨別資優兒童主要由0-6歲, 智商高過130, 行為方面, 他們會有以上說的負面行為之外, 多數都是記憶力特強、語言能力特強、比同輩叻很多、學習快、容易解決問題、勇於挑戰、對價值觀念強、愛閱讀深奧的書本、不愛與同齡兒童玩耍等, 最容易發覺是3歲時, 由於小孩開始讀書, 只要細心多加留意, 便會察覺是否資優。

其間亦有邀請一位資優的崇真小學生與大家分享, 他10歲讀5年班, 但愛看航空世界的雜誌, 愛研究飛機, 他非常勇敢的站在幾百位家長面前淡定地說話, 我覺得他好叻, 一般大人都未必做得到呢! 另外亦有兩位資優兒童的家長說說他們的煩惱和問題等。

以上就是我記得的內容, 希望可與大家分享

Babyruby,

那晚我入禮堂聽講座前, 剛巧遇到吳老師, 她也是剛開完會要回家(那時已7時, 老師們都很辛苦呢!), 她告訴我, 她們幫烔因換完芭蕾舞衫帶佢落去跳舞室, 烔因就哭, 於是吳老師就陪咗佢半堂同安慰佢, 等佢情緒平復咗先離開。後來回家後我問烔因為何哭, 她說找不到爸爸, 我猜想可能很多時上完英語樂園, 老師都會帶佢落波波池等爸爸接, 剛巧跳舞室在波波池旁邊, 她可能以為放學, 但又找不到爸爸, 所以哭。我已向她解釋了要跳完舞爸爸才會來, 她答應我下堂她不會哭了, 不過, 小朋友的諾言, well, 聽住先

me too.

winnie_1710 寫道:
你哋買套校服??$??
我買套校服=$660一件風褸,一套校褸.兩件長袖運動T恤.兩件長褲.

烔因10月份都開始坐校車返學放學, 佢係坐11號輝叔叔架車。

simsim 寫道:
各位媽媽,
我原本打算10月比悠悠坐校車,但聽完你們的評價後我又有些猶豫,我想問有無人搭美孚線(17號)校車哩?個司機又如何呢?

跳跳虎,

乜子豪今日病咗呀? 上星期五見佢都仲好生猛格? 依家D天氣唔穩定, 時冷時熱, 要小心D呀!
‹ 上一主題|下一主題