用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站

嘩! 幾日無上嚟, 乜D水痘傳播得咁勁? 烔因去年都打了水痘針, 希望佢無事啦! 各位, take care!

跳跳虎,

點解子豪又會再中耳炎? 會唔會係上次D菌未清哂呀? 不如搵多個醫生睇吓啦!

烔因都仲係用緊奶樽食奶, 佢死都唔肯用杯食, 即使肯, 都食兩啖就唔食, 我都無佢符!

哎吔!我今日唔記得幫烔因帶回郵信封,明天補番唔知得唔得呢?

我叫咗我老公買嘢明天返學校打邊爐,不過唔知佢買咩呢?

我老公買咗魚丸、龍蝦丸&烏冬呀!唔知佢地可以食幾耐?係咪當茶點架?

唔緊要啦!咁多同學仔一齊食,實食得哂o既     

[quote]
LEON 寫道:
wyl ,
嘩!你老公買

烔因話佢今日食咗好多嘢, 好好食喎!

我估個信封可能係用嚟比佢哋自己畫完聖誕咭寄返比自己, 等佢哋試吓收咭的滋味

跳跳虎 寫道:
wyl,
係呢有無人知個回郵信封有乜用?

有啊!係泳彤送架嘛!其實我都唔知D同學仔姓名,不過我諗應該可以問吳老師攞個name list啩?!

係呢?你地有冇買聖誕禮物俾小朋友?我老公買咗隻聖誕襪俾烔因掛喺床邊,我同佢講,如果佢乖,到聖誕節聖誕老人就會入嚟送份聖誕禮物俾佢,佢好認真咁同我講,佢會好乖喎!   

winnie_1710, 跳跳虎,

唔緊要啦!我諗老師會摺埋先入落信封度。我都係用長信封,屋企都冇正方形信封!

winnie_1710,

Sat 我地唔去啦!時間太長啦!你去完返嚟分享吓!

烔因參加了英語樂園和芭蕾舞。英語樂園幾好,幾見成效,烔因而家都講到D英文句子,亦說多了英文,有時佢見到D事物都會用英文講出嚟,好似前幾日佢忽然間同我講:”媽咪,今日係Monday, 明日係Tuesday!” 因為我好少同佢講英文,主要以廣東話為主,只是有時會用英文講D名詞如:cat, dog, lion, etc.

芭蕾舞我就唔覺佢學咗乜嘢喎?叫佢跳比我睇佢都話唔識跳?但問佢中唔中意上堂,佢又話中意喎!

烔因都係衛名老師教普通話架!

傻妹 寫道:
winnie,

我囡係衛老師教佢普通話.

如果國際班要成$3600個月, 我諗我唔會幫烔因轉lu! 太貴喇! affort 唔起呀! 而且St. Catherine都係$3400個月咋! 似乎貴咗d喎!

phylli 寫道:
本人問過小女班主任有關國際班,她說剛開過會,學費暫是現時的一倍,課程一樣,只是用英語及普通話教而已,遲些有通告。
如平時上課已用了3 小時用英語上課,課後活動比較彈性,不會被學英語時間,佔用了大部份時間。況且,老師話如上崇真小學,也有國際班,就算不讀崇真小學,出去考其他的,也較優。

今日烔因帶咗D聖誕咭返學送比老師和同學仔呀 不過係我代寫o既

收到張通告, $30都有諗住買嚟試吓有冇用。

星期五聖誕聯歡會唔係到12:00咩??仲要唔要上課外活動? 嗰晚仲有咩function? 點解要夜晚見呀   

係呀!我都唔記得我簽過通告添 等我睇返先!

Babyruby,
烔因都收到Ruby張card,多謝哂!

係呀!烔因都有收到禮物,但佢話係柏禧送   

Babyruby,

幫烔因多謝柏熹媽咪吖唔該!

跳跳虎,
Ruby張咭係簽中文名喎!烔因是在昨日收到的。

我老公明天整魚蛋返學食。

嘩!跳跳虎, 你好勁呀   佢地一定食得好開心喇!

Babyruby,

多謝你送給烔因的聖誕禮物, 烔因好中意.
本聖誕習作, 烔因已急不及待地做了一大半

simsim,

是由九月份開始計, 學校會開番張9月至11月份學費的支票給你。之後就會在自動轉賬中扣數。你尚未收到學校的支票嗎

另外, 你地有冇睇校刊? 我見到simsim和phylli的文章啊 我寫嗰篇都登咗

winnie_1710,

我10月已收到信, 如果你到依家都仲未收到, 不如打電話去學生資助處問吓, 睇吓佢地係未寄到你封信, 定係唔批啦!
‹ 上一主題|下一主題