用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎 ? ...
樓主: DaisyDaisy
go

來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎 ? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+DaisyDaisy+於+14-3-3+08:56+

引用:回覆+AgapePa+的帖子 SPCC+3個,但聖保羅

原帖由 teambuilder 於 14-03-08 發表
回覆 AgapePa 的帖子

SPCC 3個,但聖保羅又5個,請問是哪一年的資料?
Spb....

引用:回覆+AgapePa+的帖子 SPCC+3個,但聖保羅

原帖由 teambuilder 於 14-03-08 發表

今年,學校剛剛公佈

學校在這階段公佈考咗幾多個offer目的何在,點解唔等9月後settle down才公佈學生實則到了那所小學升學。同埋學校點verify資料正確,waiting list 收call 之後決定唔註是否當一個offer?但這樣點verify呢? 送孩子上幼稚園的目的不只是為了升小學,冇需比較。

升小成績是其中一項家長關心的事.
學校公佈OFFER, 是讓有心報讀或正就讀學生的家長有個概念,
知道該校畢業生去向.
這些數字應一般做法是以問卷形式家長填的.

我倒是十分欣賞如此透明度高的做法.

引用:學校在這階段公佈考咗幾多個offer目的何在

原帖由 ajfamily 於 14-03-08 發表
學校在這階段公佈考咗幾多個offer目的何在,點解唔等9月後settle down才公佈學生實則到了那所小學升學。同 ...
其實資料來源係家長自已報料,幼稚園無途經去verify. 當年,幾年前,st cat 係家長會有講,男女拔各有三十幾,九龍塘七十幾,蔡繼有七十多,SFA60s, GH 50s , TSL 48, St. Paul coed 29, WY 48 . Lh 都派得好呀

gwengwen  女拔30幾都好極端, SPCC 29一定無可能, 除非佢改咗名做"寶山"  發表於 14-3-9 17:59

回覆:來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎 ?

我記得之前有個post有人説的確是有些K3家長為面子或令小朋友不在學校被老師蔑視或同學取笑而向學校報假offer, 因為知道學校不會向佢地攞offer letter黎verify.

引用:學校在這階段公佈考咗幾多個offer目的何在

原帖由 ajfamily 於 14-03-08 發表
學校在這階段公佈考咗幾多個offer目的何在,點解唔等9月後settle down才公佈學生實則到了那所小學升學。同 ...
學校一年會 update 2 次,年年如是,一次三月,一次好似年尾 (唔記得)

其實LH 好好有較賁的數.

我大仔是SC 舊生, 我地都係學校俾紙之後填番當時有offer的上去.我識的人在報上去時都有超過4個offer, 至於填晒4個定填最後一個, 冇人知.  不過正如樓上所說, SC 冇公開, 只是家長會告知新一批家長大約的比例. 只是參考數.

Smartbubu 發表於 14-3-7 23:18
今年好D嗎?
我估今年好D, 因為上年無人考到女拔

teambuilder 發表於 14-3-8 07:21

2014年3月6日資料.
SPCC --- St. Paul's    Co-ed College
聖保羅 --- St. Paul's    College

fujitasze 發表於 14-3-8 07:42

Source----學校通告

ajfamily 發表於 14-3-8 10:53
個學校通告係叫家長快D放位,
而且3月14至17日會in N班, 唔知有無關

回覆:AgapePa 的帖子

同事個仔讀青衣學之園,考到co-ed 直頭yw 3rd in都唔去。

引用:同事個仔讀青衣學之園,考到co-ed+直頭yw+3

原帖由 jason1978 於 14-03-08 發表
同事個仔讀青衣學之園,考到co-ed 直頭yw 3rd in都唔去。
SP coed 高一班,好正常

jason1978 發表於 14-3-8 14:59
做得好,
青衣學之園只有一位考到SPCC, 其他兩位來自凱帆和康城

回覆:來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎

阿仔嗰班YW有5個有3rd in, 有2個都無去,因為有dbs or 心儀學校offer.

jason1978 發表於 14-3-8 14:59
但是SPCC這麽遠, 這位小朋友將來點番學呢?

ajfamily 發表於 14-3-8 10:53
以我所知,很多家長報讀 LH 之前都會參考前人取得什麽offer,看看與自己的取向是否一致,是否自己杯茶。所以三月份公報的資料非常有用。

何況,資料放在網上,需要的家長可以查看;覺得不需要的家長不去看它就是了。

‹ 上一主題|下一主題