用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 轉唔轉校好?
go

轉唔轉校好? [複製鏈接]

兩個adhd 。
之前選擇小學,問幼稚園老師意見,
都話間小學嚴格d,佢地可以應付到。
仲覺得小朋友跟得上,同學習到規矩

到現在過了一個學期,
成績差到全級十大(尾數上去)
班主任建議搵補習。

學校重成績,多考試,默書,但功課不算多
學習支援少,一星期只有兩天功課輔導班,仲要得一個鐘。

兩個係唔係轉返活動教學會好點?
但,又要重新識朋友,適應會唔會唔好?
好矛盾,可以俾d意見我嗎

1    0    0    0

回覆:cae688 的帖子

點解個幼稚園老師會咁建議? 其實adhd 小朋友應該要冇咁嚴既學校, 有心做融合既學校, 如果學校許可, 可以比佢動多一點才好。 咁嚴既學校, 點繼續讀上去? 一年級既課程係好簡單, 三年級先到戲肉, 你同小朋友都辛苦, 佢學習冇左興趣, 點繼續? 我就覺得轉校會好。 見過好多自閉症或adhd 小朋友入左啱佢地既學校, 學習得好好。 亦見過入左太嚴既學校, 佢地情緒行為變得好差。

引用:兩個adhd+。 之前選擇小學,問幼稚園老師意

原帖由 cae688 於 14-03-02 發表
兩個adhd 。
之前選擇小學,問幼稚園老師意見,
都話間小學嚴格d,佢地可以應付到。
你住邊區?我小孩case 跟你差不多,都係揾緊多d支援,校長老師有心既融合學校。

引用:Quote:原帖由+cae688+於+14-03-02+發表兩個

原帖由 josephbaba 於 14-03-02 發表
你住邊區?我小孩case 跟你差不多,都係揾緊多d支援,校長老師有心既融合學校。

...
咁你有無諗轉校?
我天水圍

adhd小朋友讀嚴謹小學, 會好辛苦,而且仲要重學術, 一年級已叫你去補習班, 足以証明學校只是重成績, 今年唔轉, 讀多一兩年, 見你追唔上, 佢都可能迫你走,  一年級轉校都好快適應,活動教學是否一定合ADHD小朋友我覺得在香港要搵真正活動的小學好困難, 反而搵一些比較包容和多支援仲好

引用:adhd小朋友讀嚴謹小學,+會好辛苦,而且仲要

原帖由 pocoyo123 於 14-03-02 發表
adhd小朋友讀嚴謹小學, 會好辛苦,而且仲要重學術, 一年級已叫你去補習班, 足以証明學校只是重成績, 今年唔 ...
agree, 但如一班二十五人有十幾個係SEN,老師兼顧到嗎?我怕上課太亂

引用:Quote:原帖由+josephbaba+於+14-03-02+發表

原帖由 cae688 於 14-03-02 發表
咁你有無諗轉校?
我天水圍
有,揾雲港九新界揾到幾間支援夠既學校,打算明天打去教局問下意見

有D重成績嘅學校,班都唔俾你留,等你快快讀完六年就算,最後個底打唔好上到中學都係辛苦,所以可能轉間啱佢好過。

多SEN學生的學校, 支援一定係足夠D, 但老師兼唔兼顧到, 家長就要自己去學校, 問下讀緊的用家, 睇下學校是否能做到包容又照顧到每一位小朋友, 暫時, 我本人聽得最多做容合好, 校長老師又有愛心的小學, 是上環新商會小學, 不過, 我無小朋友在此校讀, 只是聽其他家長講, 有需要自己去學校參觀下

引用:Quote:原帖由+cae688+於+14-03-02+發表咁你

原帖由 josephbaba 於 14-03-02 發表
有,揾雲港九新界揾到幾間支援夠既學校,打算明天打去教局問下意見
喺邊度搵到?我都想知

回覆:轉唔轉校好?

有愛心真的好難知道,為這問題煩惱到。。。

矛盾是現讀的小學,程度小朋友是可以跟上,
但就是不能專心聽書,令到他不明白老師講咩,所以無興趣

回覆:轉唔轉校好?

我同你case一樣,仔小1,2由尾數上,我叫佢60分先生,因為科科60幾,學校算有愛心耐性教仔,但傳統學校都係重成績同埋坐40min上堂,仔覺得好辛苦,捱到3年級就變得災難,有60分已經中頭獎咁開心,3x分都拎過,佢根本在校只吸收到2,3成,宜家打算同佢轉間開開心心的學校,最好遊戲為主,接受左佢係難專注學習,所以唔再迫佢,揀間開心學校比佢渡過快樂學習童年了

‹ 上一主題|下一主題