用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼世界?還有連坐法?
樓主: wingsma
go

甚麼世界?還有連坐法? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+14-03-13+發表

原帖由 apsm 於 14-03-13 發表
有好多好野蠻......
呢個方法OK嘅,始終小學生,有人唔認,chok幾chok,都認,或有人攻出嚟。當然考老師觀察力同技巧。所以,得罪講句,連坐只係老師懶或無料時係方法。都係果句,一次半次算數,成日連坐就唔好啦。唔好話以前係咁就得,以前體罰添啦。人有critical thinking,社會會不斷進步。

回覆:甚麼世界?還有連坐法?

雖然不大認同,但我會體諒老師用這種全班罰的方法,當一位老師對30-40位同學時,如想盡快安靜教書,唯有一失控就全班罰。當然,功力深厚的老師自然一出場會吸引全場,讓學生心悅誠服。

引用:我以前教小學,如果一入課室,見全班好嘈,

原帖由 pandamommy 於 14-03-13 發表
我以前教小學,如果一入課室,見全班好嘈,我會話:「轉堂時安靜嘅坐響度,有份傾計或玩嘅企響度。但如果你 ...
或者我再仔細d講。我係先叫全班企響身,靜哂,先至話無份傾偈丶出位等坐低。咁真乖嘅會光明正大坐低。有份曳嘅,響咁靜,咁多人見嘅情況好少夠膽坐,一坐都有人插。咁我再因情況罰呢d人。賞罰分明,被罰嘅都心服口服,先真正學到紀律。

karen55407  好明顯係人哋老師唔夠你叻囉!  發表於 14-3-14 17:55

回覆 akys 的帖子

世界上確有很多不公平現像,但這並不表示我們可以對人不公平,大陸有很多小童失學,有些山區學校課室漏水,日曬雨淋,但你會接受貴子女接受這些學校嗎?我們不是還在追求名校神校嗎?

「某國家天天有女性被強姦,妳只系比人摩摩大肶,小事啫!算吧喇!!!」

有一些問題是值得多一點思考的︰

**“一人犯錯,全體受罰這類手法沒有什麼感覺,主要是從什麼角度去看,是個人還是團隊,而個人與團隊管理經常是對立的。**

我們應從學生的角度看,不是為老師方便,而且,只罸犯錯者真的很困難嗎?

**例如為何要用我交的稅去養弱小或懶人,同學有人遺失了東西為何全班要留校。**

交稅是公民責任,不是懲罰;扶助弱小是文明社會的價值,養懶人只是政府走漏眼,正如警察捉不盡所有盜賊,但你不能說警察讓人偷東西!

同學有人遺失了東西要全班留校,是為了查出失物及犯事者,也不是懲罰,無辜者浪費了時間只是無奈,老師也不想,但有更好的方法嗎?

**一班同學會幫助或勸諭其他同學以免一同受罰。公平嗎?不公平!可以接受嗎?未至於不可接受。**

要同學協助勸諭其他(犯規)同學,絶對可以,但(犯規)同學不理,也不應處罰勸諭的同學,否則第一個應受處罰的便是管不好學生的老師!但只要老師有用心教導學生,總不能因為有學生不受教而說老師不盡責,要處分!

引用:罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做

原帖由 Queenielam88 於 14-03-02 發表
罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做呀!唔怪得知而家啲老師係不被尊重囉!可悲!

...

pandamommy 發表於 14-3-14 12:29
或者我再仔細d講。我係先叫全班企響身,靜哂,先至話無份傾偈丶出位等坐低。咁真乖嘅會光明正大坐低。有份 ...

如果我女個老師有咁用心咪好囉

請問你如果發現有人無關水喉,無人認,會點處理?我女又全班罰啦,一至兩星期都因為吾同嘅野全班罰,成日因為有一兩個放學執書包慢d又罰,班主任往往因咁,鬧人鬧到變成全校最遲放學果班,勁無奈!鬧完再罰明日無小息或交剪報寫感想,仲講下次再係咁,又點點點罰,d小朋友開頭都好怕,但日子有功,而家麻林了,換黎只有不分氣,個個未出學校大門就同家長大吐苦水,我只好話,我明白佢乖就得啦!

引用:我反而覺得如遇不公平的事,能以平靜友善嘅

原帖由 pandamommy 於 14-03-03 發表
我反而覺得如遇不公平的事,能以平靜友善嘅態度,同有勇氣去表達不同嘅意見,都係一種教育。現今社 ...
要有勇氣去表達果個係媽媽?

引用:+本帖最後由+idy926+於+14-3-17+15:11+編輯

原帖由 idy926 於 14-03-17 發表
我個人認為,如果只係一次半次有人忘記關水喉,我唔會駡,大人有時唸緊嘢或好趕都會有甩漏啦,向全班提點下咪算囉,除非經常發生就要查下。執嘢執得慢,要睇下個學生咩原因,顧住玩?發緊夢?枱面和櫃太亂?組織/執行/肌肉活動能力弱?一味駡唔一定有用喎。譬如有d學生,你扮唔等佢照走,佢就自然快快趕上,但又能有d學生需要人指導下佢點樣管理自己嘅物品以致執得快d。

idy926  agree x 100  發表於 14-3-17 23:23

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+14-03-03+發表

原帖由 傻太 於 14-03-17 發表
要有勇氣去表達果個係媽媽?
大人細路都要學有勇氣同埋用適當方法表達意見。至於咩事情咩時候係學生自己講定家長出手,視乎學生年齡,事情係咪超出嗰個應有嘅能力等。

‹ 上一主題|下一主題