用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼世界?還有連坐法?
樓主: wingsma
go

甚麼世界?還有連坐法? [複製鏈接]

好一個無用的罰法,罰抄罰企根本無助小朋友學懂守秩序!要唔要集體負責(唔想用罰,或可叫補救較好),要睇情況!

如喧嘩、打架生事,應只罰當事人,旁觀者都罰就點都唔順氣,罰人那位亦有排解釋才可令小朋友明白,浪費功夫但無乜果效!通常滋事者都是想搏出位,希望別人留意自己,只是用錯方法!你咪索性畀個虚涵佢,然後加個維持全班秩序的責任;做得好就勁讚,做得唔好就鼓勵佢慢慢學,總比罰來得好吧!大家又唔駛勞氣,又可讓小朋友了解老師的立場;若然怕誤導小朋友做得不好反受重用,咪定下期限,並與小朋友立約,搞不好秩序就要罰云云..................但其實搞事果D都被你捉晒去搞秩序,D秩序重可以有幾差?

若然是弄污地方,我又覺得可以集體負責。垃圾蟲固然要罰佢執番乾淨,無份弄污的便邀請(語氣當然是溫和的)幫手清潔,讓其學習公民意識,維護自己班房的整潔,也令小朋友明白作為社會一份子,不能自私地只顧自己的事,也要顧別人的事,幫助他人。我在制服團隊聽少年人講得最多的就是「唔關我事」、「唔係我整」!其實心果句就係「我唔願幫忙」!受得太多服侍嘞!

至於有人舉步操訓練時的加操為一人做不好、眾人受罰的例子就真是一個完全錯誤的理解!這其實完全是兩回事。步操乃圑隊訓練,最終目標是要一隊人整齊地操,一人操得不好足以令整隊步操效果不佳!合作得不好就當然要再練,那是加練而不是罰!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:甚麼世界?還有連坐法?

Gerard 發表於 14-3-4 20:38
我舉步操例子不是說步操問題,而是引申指出有些家長過份保護子女,唔識放手。試試問下其他家長,我相信大部 ...

怎可以說是過份保護子女呢。我們要認清楚小朋友的年齡, 他們能力可以做到什麼。

在學校, 老師惡晒, 老師話要罰小朋友只可以服從而已, 只有心裡不高興。好彩就返屋企同爸媽講, 唔好彩就積埋積埋自己唔開心, 諗埋一邊。當然, 我囡囡學校的老師有解釋, 她只是有一點唔開心而已(嬲同學唔守秩序累街坊), 所以我徵詢過佢同意, 無任何行動。唔通家長認為一個小一的小朋友無辜地被老師罰, 仲會大義澟然地企出嚟問老師:我無做錯, 點解要罰我。呢啲小朋友真係死一百次都未小學畢業。

little_yolky 發表於 14-3-5 11:34
怎可以說是過份保護子女呢。我們要認清楚小朋友的年齡, 他們能力可以做到什麼。

在學校, 老師惡晒, 老師 ...
每人都可以有佢不同的觀點. 但不用下下出動 "投訴"去同老師了解, 反映一下意見, 要為老師留點顏面.
否則小朋友點學到要尊師重道? 原來叫媽咪投訴就解決得了!
個人意見啫

wingsma 發表於 14-3-1 22:17
這是甚麼世紀,居然還有連坐。友人仔仔因同班同學排隊時不守秩序,結果全班要罸企,問我可否投訴,我說一定 ...

芝麻小事,家長及樓主也無謂鑽牛角尖了!

heidys 發表於 14-3-5 12:48
每人都可以有佢不同的觀點. 但不用下下出動 "投訴"去同老師了解, 反映一下意見, 要為老師留點顏面.
否則小 ...

好似係支持的家長認為反對的家長同學校講=投訴喎。

我從來都無話要同學校投訴,我諗好多反對的家長亦唔係要同學校投訴,而係同你所講既一樣,同學校反映意見或了解情況。我一直係尊師重道既人,有乜可能會教小朋友唔尊敬老師,佢細細個我就教佢讀三字經同弟子規了。不過,我會教佢爸媽或老師都會有錯,亦教佢見到長輩犯錯時應如何處理。

「投訴」只是一時戲言,同意大部份家長的意見,不應小小事就投訴。
其實主要是想看看大家對連坐的觀感。

回覆 pandamommy 的帖子

我女兒曾參加過黃埔軍校升中營, 他們也是要一隊人達標及守紀律, 方為合格. 童軍步操也一樣.

其實羣眾壓力會另小孩有責任感去保護其他人而會走正確的路,做錯事會影響其他人及社會秩序,所以是應該一齊罰以示各同學警掦。

請問什麼是「連坐」?即是坐無形櫈嗎?那是體罰,犯法㗎

咁多人支持,真好想知支持者邊個嘅小朋友係經常被無辜連累(呢d好偉大)丶邊個嘅係曳累人哋(唔怪之咁支持啦,多人反對佢咪弊?!)丶邊個係會咁罰人嘅老師(唔好投訴佢)。小小好奇啫,不喜勿插。

回覆:pandamommy 的帖子

小囡一,二年級都比較多全班沒小息。三年级後很小,可能d小朋友大左,定左d。小三後的小息,多是補課,練習朗誦,小息也很忙。

突然諗起有時d西片(例如d災難片呀、恐怖片呀。。。),有起事上黎,總有一個角色會彈出黎講:唔關我事呀!(跟住佢一係自己走左、一係死左、一係累街坊。。。)咁好多時,確實又係唔關佢事嘅! 做人處事,往往係無數小事累積。

我又想起一齣電影<<舒特拉的名單>>中的一幕︰一納萃集中營的一個營區失了一隻雞,一德軍將該營區的十多廿人集合起,逐一審問,不認或不指出那一個是偷雞賊,便一槍打死他,然後再問下一個,下一個又不肯承認,德軍正要開槍之際,一個小童舉手想說話,德軍問他是不是他偷的,小童說不是,但知道是誰偷的,德軍叫他說出來,他指著剛被射殺的那一位!

little_yolky  所以猶太人係優秀既民族。  發表於 14-3-12 16:12

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

Totally different scenario. 如硬要用此比喻,我覺得曳,而且連累人地被罰的人,似你所講的劇中角色多點,因習慣自己做錯別人被迫一齊擔當。好多時這種學生都因眼見乖都會被罰而不會改善自己。久而久之,有損品格發展,不慣自己承擔。

我是reply魚兒小寶貝的。PS純粹討論,非攻擊

家長覺得罸下企,罸下抄是小事,這點不難理解。
小朋友無緣無顧被罸,他們會有何想法?真的會覺得自己有責任令同學守規矩嗎?我小學也試過,有同學嘈,班長叫他們靜,但他們不理,結果自己要和全班被罸,你說他管不好秩序,抵罸!但老師管不好秩序,不用受罸,反而罸無辜的班長和守秩序的同學。

至於施罸者的老師又會怎樣想?他如何會忍心去罸一個沒有犯錯的小朋友?這是甚麼心態呢?

有人以打輸波作比喻,其實打輸波為甚麼要罸?我就覺得即使打勝,但如果其中有球員不盡力,也可處罸該不盡力的球員,但盡了力而打敗的,也可褒獎!

wingsma 發表於 14-3-12 00:20
家長覺得罸下企,罸下抄是小事,這點不難理解。
小朋友無緣無顧被罸,他們會有何想法?真的會覺得自己有責 ...
噚日阿囡又被連坐了。

夜晚7:00放工返到去見佢仲食緊飯(一般6:00開飯), 問佢做乜食咁耐, 佢話因為被罰抄。聖經堂好多少朋友無背金句, 所以全班罰抄, 好唔公平。我話無背金句抵死, 佢就哈哈哈。

如果很多學生在課室喧嘩,老師不能一眼關七,唯有貪方便全班罸,好似還有點理由。但很多人沒温書,只要逐一發問,或一起默金句,便能輕易找出哪些同學不温習。不温習便罸抄,有温習的便嘉獎,這樣學生便知努力。

*在教育上︰
用獎賞好學生的方法,是上策;
用處罸劣學生的方法,是下策;
用處罸好學生的方法....是反教育。

akwchan 發表於 14-3-9 17:05
其實羣眾壓力會另小孩有責任感去保護其他人而會走正確的路,做錯事會影響其他人及社會秩序,所以是應該一齊 ...
同意,無乜問題
‹ 上一主題|下一主題