用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼世界?還有連坐法?
樓主: wingsma
go

甚麼世界?還有連坐法? [複製鏈接]

回覆:甚麼世界?還有連坐法?

正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,你在班中的行為是為全班人負責,並不是一人做事一人當,當你覺得有承擔時,自己的行為會自覺地受到身邊人的約束,長遠看,小朋友在團隊中每做一件事會顧及別人感受⋯⋯⋯其實透過此事,父母都可灌輸正面的思想☺️

happy_lavender    發表於 14-3-4 14:43

每論有犯事或無犯事的小朋友,在罰企的過中都可以學到嘢,視乎老師家長事後點教。
罰企罰抄其實在成長中是很小事,不能和留班相題並論😉

organicfans  係囉, 將罰抄罰企等小事, 變成留班嘅大事, 真係不可相提並論; 無錯, 接受罰之後, 點教先係重點!  發表於 14-3-3 11:58

引用:正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,

原帖由 芝士BB 於 14-03-03 發表
正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,你在班中的行為是為全班人負責,並不是一人做事一人當,當你覺得 ...
又一次將無辜連坐和團隊精神混為一談,唉!

引用:似乎很多人都認同連坐,或是只因罸企、罸抄

原帖由 wingsma 於 14-03-02 發表
似乎很多人都認同連坐,或是只因罸企、罸抄、罸跑,屬小事,「豪」給他吧,施罸者則美其名為團體精神。但是 ...
第一,你講既唔係連坐法, 商鞅立法精神在於連坐者互相監察舉報而非同罰,包庇者同死,舉報者卻有功,不要亂扣學校這麼大的帽子。第二,部分人犯錯,整體受罰是否恰當,向來有爭議。我個人會看部分人是多少人,所謂罰是何等程度的罰。偶爾全班罰企罰小息甚至罰抄,我可理解老師難處亦唔介意「豪」比佢,如情況已超越常理,你應列出具體事件給大家討論,把問題推到少數人肥佬全部留級是上綱上線,無助大家了解問題。

organicfans  說得太好, 十萬個讚 !  發表於 14-3-3 11:49

我反而覺得如遇不公平的事,能以平靜友善嘅態度,同有勇氣去表達不同嘅意見,都係一種教育。現今社會就係需要咁嘅人。

引用:Quote:原帖由+wingsma+於+14-03-02+發表似

原帖由 JustAParent 於 14-03-03 發表
第一,你講既唔係連坐法, 商鞅立法精神在於連坐者互相監察舉報而非同罰,包庇者同死,舉報者卻有功,不要 ...
如果大部分人曳,只有小部分人乖。我覺得非常欣賞嗰一小撮人,難得喺咁嘅環境仲可堅持自己原則。另外,如一班入面同一時間咁多人曳,好明顯老師嘅課室管理有好大問題。好多時,全體罰,極其量而收到少少即時而短暫嘅效果。嗰一大班曳嘅,係唔會怕咁多人一齊罰呢招。老師應該另外想辦法。課室管理有好多方法,全體一齊罰企罰抄之類係最低level最慳老師時間嘅做法啫。

唔通到出來社會做事,預到不公平的事,都要由媽媽打電話同公司投訴

niuniuma  講得好!  發表於 14-3-3 16:05

如果媽媽真的覺得小朋友心裡感到委屈,可以鼓勵小朋友問老師為什麼自己也要受罰,看看老師如何回答,如果老師回答合理,小朋友又接受,這是一次很好的教育;我覺得呢D嘢不用家長出面,家長應鼓勵小朋友自己爭取。

引用:如果媽媽真的覺得小朋友心裡感到委屈,可以

如果媽媽真的覺得小朋友心裡感到委屈,可以鼓勵小朋友問老師為什麼自己也要受罰,看看老師如何回答,如果老 ...
鼓勵小朋友自己爭取都係好

pandamommy 發表於 14-3-3 01:02
我都反對「連坐法」。要分清楚,「連坐法」係一人「犯罪」,其他無辜人都同樣受罰。此與團隊精神不能混為一 ...
我咁睇, 一班同學仔合力去保持班上的秩序, 但就有人唔合作, 係都要唔守規距, 咁同樣係破壞緊團隊精神.

organicfans  good point !  發表於 14-3-3 12:00

引用:Quote:pandamommy+發表於+14-3-3+01:02+我

原帖由 chanwendy 於 14-03-03 發表
我咁睇, 一班同學仔合力去保持班上的秩序, 但就有人唔合作, 係都要唔守規距, 咁同樣係破壞緊團隊精神.
...
要想想,呢個有幾可真係學到團隊精神?要計算下抵唔抵先。尤其是小朋友犯規有多個原因如家庭問題,ADHD等等,全體罰根本無對症下藥。
至於團隊精神,課堂上如PE或任何科目都得,教育大家唔好取笑比較弱,未學識嘅,要下鼓勵人,幫助人,咁就好啦。
話時話,我唔係只代表家長,我曾從事教育界都超過廿年。因湊仔提早退休。
我明白凡事總有不同意見,我都過發表下。

厲害 竟然有咁多人 like 連坐 . 我既小學生涯只有2年級既班主任係咁樣罰學生, 結果佢失敗左
因為總會有一兩個同學做d小錯事, 反正大家都要受罰, 越罰就越5守規矩, 越罰班房就越

嘈. 哈哈哈, 最後大半班家長去校長到投訴, 取消埋 la

都係罰既一種不過佢地會覺得其他無辜同學都受罰既,就會有壓力唔會曳掛

我細個時都被咁樣罰過。
但依家都會支持。
唔止排隊,仲有轉堂;當需要安靜時過半班/好多人都冇做好時,就會全班罰。
當然有同學係無辜啦,但老師會話:唔想有下次,就請你叫那些唔守秩序的同學都要乖。
都岩而且有成效喎!講真,同學都有責任幫忙維持班上秩序啫!
如果真係那一/2個同學搞破壞,老師一般都唔會罰晒全班啦!
但如果有好多/過半班都有份,咁你叫老師點搵個啲乖的同學唔罰先?
當時都應該係冇老師在場佢地先搞搞震啫。
放鬆啲啦,唔好下下就話要投訴。

回覆 pandamommy 的帖子

agree.....若次数不多,少干預为妙!
不过由小孩出声,也好!
他們可愛d,出声也容易被接纳!
而且,教他們如何友善地向老師反映意見,
都係好事!小孩都学到嘢!

引用:正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,

正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,你在班中的行為是為全班人負責,並不是一人做事一人當,當你覺得 ...
非常贊成此位家長所言。我個仔現在識得叫曳或嘈的同學要安靜了,而他自己也不會曳,因為知道會連累其他乖同學受罰。我冇教過他,是他自己從中領悟出來. 此乃成長.

我支持!
但必須事出有因!!
我今天正好遇著了同類型事情。
查詢老師後,老師嘅答覆係想全班整頓。
我認為你要整頓唔係問題,你要好好同同學講發生左咩事情有呢d後果。(例如:帶出問題:班上秩序凌亂)
而唔係令嗰幾位"所謂曳"嘅學生被同學、老師及家長標籤,讓那些同學成為眾矢之的!

那些同學被冠以惡名,
同學們將責任推晒落去,話"最衰邊個邊個累全班罰企"

尤其是對待初小學生,她們有足夠能力理解分析嗎?沒有〜要靠老師帶出問題。

老師呀老師:
若你想罰全班,應該向全班同學痛痛快快地訓示!
若你想罰某同學時,便當機立斷,勿思前想後。
若你真的為個別學生而處罰全班,也應好好交代事件給其家長們知道,而不是用"整頓全班"來安撫個別家長。好讓"家校合作",要知道連坐法用得多便不湊用了!!

題外話,講下d case…
我都見食午飯時間邊班嘈,邊班就要留到最後。但呢d情況,學生們係知道咩事因有咩後果,咁就會見效。

都係嗰句,罰人又唔話比人知衰咩,無論用咩方法都唔會work.

chanwendy 發表於 14-3-3 10:15
...

但對於一個小一的小朋友, 佢哋係無能為力的。佢做好自己已經唔容易, 點解做好自己仲要被罰。同學唔乖, 小朋友又可以做到啲乜? 我囡囡的case:

1. 小一開學無耐, 午飯時間有高年級同學看守及協助小朋友。因為好多小朋友(尤其男仔)好嘈唔守規, 高年級就要全班罰企吃飯。
2. 近排, 有同學仔(男及女)排隊好似條蛇咁, 老師罰全班無小息。

我同老公當然好憤怒, 因為幼稚園教得我囡囡好自律守規, 亦buy一人做事一人當。適逢家長日, 我問囡囡要唔要我哋同老師講, 囡囡話:唔駛, 因為我哋係同一班。

所以我就無同老師講了,但我仍然唔同意連坐,我細個時亦從無被連坐過,點解咁細個小朋友,要佢哋接受無論佢哋做得幾好,都會有可能被罰,無論是否自己犯錯。我唔讚成這是團隊精神,同打輸波罰跑唔一樣,全隊人係有參與並合作進行一個活動。吃飯、排隊,小朋友除了做好自己,仲可以做到啲乜嘢?

引用:Quote:chanwendy+發表於+14-3-3+10:15+我咁

原帖由 little_yolky 於 14-03-04 發表
但對於一個小一的小朋友, 佢哋係無能為力的。佢做好自己已經唔容易, 點解做好自己仲要被罰。同學唔乖, 小 ...
可憐你囡囡被如此思想教育。

而我睇,好多人都係一樣見「怪」不怪。

‹ 上一主題|下一主題