用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼世界?還有連坐法?
go

甚麼世界?還有連坐法? [複製鏈接]

這是甚麼世紀,居然還有連坐。友人仔仔因同班同學排隊時不守秩序,結果全班要罸企,問我可否投訴,我說一定要投訴,但她說不肯定連坐是否合理可行的!我講她又不很相信,大家請指教!
   1    0    0    0

引用:這是甚麼世紀,居然還有連坐。友人仔仔因同

原帖由 wingsma 於 14-03-01 發表
這是甚麼世紀,居然還有連坐。友人仔仔因同班同學排隊時不守秩序,結果全班要罸企,問我可否投訴,我說一定 ...
什麼連坐?

即是部份人犯規,全班人受罸,最嚴重的連坐法是誅九族!

引用:+本帖最後由+wingsma+於+14-3-1+22:41+編輯

原帖由 wingsma 於 14-03-01 發表

即是部份人犯規,全班人受罸,最嚴重的連坐法是誅九族! ...
如何銖9族? 真未聽過喎?

在學校我不肯定是否適用。但在很多團隊活動中,這是常用懲罰手法。

bee918  係呀  發表於 14-3-17 13:36
vincher  yes....y not...团隊精神!  發表於 14-3-3 00:51
...

wingsma 發表於 14-3-1 22:17
這是甚麼世紀,居然還有連坐。友人仔仔因同班同學排隊時不守秩序,結果全班要罸企,問我可否投訴,我說一定 ...
其實即係集體負責際的一種,高小尤其多用到,讓同學互相學習,不用大驚小怪。

黃巴士  AGREED!  發表於 14-3-18 11:23

回覆:甚麼世界?還有連坐法?

我仔籃球班隊與隊之間有時會互相鬥入球,輸了那隊會被罰跑一個圈,見過當中有入球的小朋友不服氣不肯跑,因覺得自己有入球,為何要受罰? 但這是訓練團隊精神喎!  我buy 喎.

回覆:hadwinboy 的帖子

罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做呀!唔怪得知而家啲老師係不被尊重囉!可悲!

SAGO  agree  發表於 14-3-3 11:36

引用:罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做

好平常者!成日罰成班一齊無小息放啦!曳人成日連累同學。

引用:罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做

原帖由 Queenielam88 於 14-03-02 發表
罰下企就要俾人投訴,而家做老師真係好難做呀!唔怪得知而家啲老師係不被尊重囉!可悲!

...

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得,都係一種令同學有團隊精神,同令同學有壓力,自己唔乖,係會連累好多人嘅方法。只要唔係太過份,罰下企,抄呢類,係可以接受。

yuenkw  無錯  發表於 14-3-13 11:38
akwchan  同意  發表於 14-3-9 16:57

雖然我小時候都好討厭被連累(中學時反而冇所謂),但我現在身為家長,認為唔應該小小事就去投訴。罰企、罰抄呢d真係好皮毛,而且依家d小朋友比較自我,家長更加應該借此機會加以教導,挫折亦係幫助成長既一種。只捉著一點去講唔公平,若果連呢d咁小既事都要投訴,小朋友思維比較窄,更會受家長影響,只識企響"自己"角度睇,咁佢好易會成為斤斤計較既人。

平時我個女或者個仔做錯事或者百厭,我都一齊罰既喎。我吾覺得有問題

vincher  你講得好好!讚……  發表於 14-3-3 00:56

似乎很多人都認同連坐,或是只因罸企、罸抄、罸跑,屬小事,「豪」給他吧,施罸者則美其名為團體精神。但是如果半班成績差,就全班留班,半間學校文憑試「肥佬」就全校不可上大學又如何。
你沒有犯錯,為何因同學犯錯而受罸呢?

很小問題,成長學習過程。日後出來社會工作,更不如意,更不公平的事天天也有,吾通小小又投訴,又吾做。不需過份保護孩子才令他們成長更建康,相信老師的專業。

yuenkw  同意!  發表於 14-3-13 13:00
vincher  agree....勿过份保護...怎能成長!  發表於 14-3-3 00:54

我都反對「連坐法」。要分清楚,「連坐法」係一人「犯罪」,其他無辜人都同樣受罰。此與團隊精神不能混為一談!團隊精神係指 -  一team人一齊合作去做一件事,當中任何一個有「失誤」我哋都共同進退,共同承擔。
睇得出分別嗎?
或者我哋細個都受過「連坐」之苦,麻木咗或被洗腦咗,以為好合理。

小儿初小同同学一起玩,但因搞事同学玩得过火,结果6个一齐受罰,
一周没小息,罰企!回家哭着叫我致电老師不要罰他……
当然涐吾睬佢,心想……我向老師反应,可能老師会罰少d,
但老師也犧牲小息管教佢!而且我怕老師以後为免麻煩,不管教佢!儿子便欠纪律了!

因此,还望楼主三思!

只要連坐法頻率不是太多,无需出手!

引用:小儿初小同同学一起玩,但因搞事同学玩得过

原帖由 vincher 於 14-03-03 發表
小儿初小同同学一起玩,但因搞事同学玩得过火,结果6个一齐受罰,
一周没小息,罰企!回家哭着叫我致电老師 ...
咁視乎你個仔有未份一齊玩得過火。 如果都有少少份,都話要俾個教訓啫。
但樓主所描述係無辜bor。
乖同曳都一切罰,細路點學到咩係natural /logical consequences - 做好有好結果,做壞有壞結果。既然做好都同做壞一樣結果,何必做好?不如痛快玩下先,反正世界無天理,乖都要受罰。

不過,用投訴嘅態度就唔好。一次半次算數,如經常的話,先用友善態度反映意見。

wingsma  agree  發表於 14-3-3 15:46
vincher  agree  發表於 14-3-3 11:25
‹ 上一主題|下一主題