用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日上智面試
go

今日上智面試 [複製鏈接]

2月交表的時候、我交表格時、連埋向小學校長申請的五、六年級全級及全班名次信交給上智報名!
小學老師 千叮萬囑名次信不可以打開、要直接交給中學,我當然照做,
對於我囡囡封信好重要、因為她好努力、班主任說名次升了很多、今天有其他認識的同學面試後、手上拿着公文袋、袋内有已經打開的名次信發還家長!
當我囡囡面試完、我打開囡囡的公文袋、內裏的名次信竟然是未打開過、即是面試時老師沒有看到囡囡的名次、我覺得很不公平、相信是老師太大意、没有看清楚公文袋內有信件!
自行只有2個機會、就因職員大意而對面試有影響~~~好吾開心、可以點
下次大家要留意

3    0    0    0

引用:2月交表的時候、我交表格時、連埋向小學校

原帖由 suki2000 於 14-03-01 發表
2月交表的時候、我交表格時、連埋向小學校長申請的五、六年級全級及全班名次信交給上智報名!
小學老師 千 ...
可否同学校溝通一下,以釋疑慮?

回覆:himhim0502 的帖子

只說面試完了

回覆:opclk 的帖子

多謝你、因上智之前指明要封信、到我交了、又不拆、其他同學就拆晒
,所以只覺得不公平

opclk  明白您心情,但真的不用擔心,放心好了  發表於 14-3-1 20:20

suki2000 發表於 14-3-1 19:26
小學老師 千 ...
上智要求成績如何既學生?

回覆:ansonisme 的帖子

a小學成績30%
b操行表現及課外活動30%
C面試:英語能力40%

回覆 opclk 的帖子

最慘係面試佔4O%內容有問成績,有問成績表、奬狀,女兒說如果當時有埋封信、會有多些話題、表現應更好

小學老師 千叮萬囑名次信不可以打開、要直接交給中學,我當然照做,
對於我囡囡封信好重要、因為她好努力、班主任說名次升了很多、今天有其他認識的同學面試後、手上拿着公文袋、袋内有已經打開的名次信發還家長!
當我囡囡面試完、我打開囡囡的公文袋、內裏的名次信竟然是未打開過、即是面試時老師沒有看到囡囡的名次、我覺得很不公平、相信是老師太大意、没有看清楚公文袋內有信件!
自行只有2個機會、就因職員大意而對面試有影響~~~好吾開心、可以點
下次大家要留意
好可能, 但唔一定, 你囡囡已被取錄了.

回覆 youma 的帖子

應該不會,th×

我女果時申請無話要名次信的~轉左要求?

suki2000 發表於 14-3-1 20:48
a小學成績30%
b操行表現及課外活動30%
C面試:英語能力40%
要top 10?

Yanamami  唔一定。Top10都去曬DGS/SPCC/SPCS/HY/YWGS/MCS之類啦。  發表於 14-3-2 08:47

小學老師 千 ...

去年我親戚就是擔心此問題, 與其親戚問我, 我叫她不如直電 學校書記姐姐 confirm 清楚, 無謂估估下。

樓主, 經一事, 掌一智, 以後唔好相信人, 凡事要自己親力親為問清楚, 攪清楚。

凡事都要 assume 別人忘記遺漏攪錯, 自己千叮萬噣。

((我是個完美主義者, 不能接受自己任何小錯誤))

by the way, 我唔明白點解 【小學老師 千叮萬囑名次信不可以打開】?????  我地學校都係咁 !!!

直接交到學校吧,我朋友上2個星期將女兒最新的成績表交咗去學校。

回覆:今日上智面試

今年學校說明不會看全港排名,打電話到學校看是否需要補回

引用:今年學校說明不會看全港排名,打電話到學校

原帖由 sweetsweetbobo 於 14-03-02 發表
今年學校說明不會看全港排名,打電話到學校看是否需要補回
是,簡介會上校長話睇校内成績,加上小學升上的師姐在上智表現,不靠EDB ranking!

回覆:sweetsweetbobo 的帖子

多謝你提醒、我都有去簡介會!我昨天已問、有位職員很不友善,說面試完了!
我明天再打電話……但面試成績已被影響
因為昨天已面試,單靠成績表的A,B很難分辨排名!

‹ 上一主題|下一主題